ΕΛΛΑΔΑ

CNNi: Η Μύκονος ετοιμάζεται για πάρτι όπως στην προ Covid εποχή

CNNi: Η Μύκονος ετοιμάζεται για πάρτι όπως στην προ Covid εποχή
Pixabay

Στο διάσημο για τη διασκέδαση νησί της Μυκόνου στρέφει το βλέμμα σε ρεπορτάζ του το CNNi αποτυπώνοντας τις προετοιμασίες που λαμβάνουν χώρα στο νησί των Ανέμων για να υποδεχθεί τους τουρίστες με «όπλο» την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού.

Στο πιο γνωστό νησί της Ελλάδας, τα λευκά σπίτια, τα μπλε παραθυρόφυλλα και οι κόκκινες βουκαμβίλιες λάμπουν στον ήλιο.

Δύο εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου της Ελλάδας, όλα είναι σιωπηλά εκτός από τις εργασίες που εκτελούνται για να επιστρέψει η ζωή στο νησί.

Στα σοκάκια-λαβυρίνθους της Χώρας, όπου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι μάλλον ανέφικτη, τα συνεργεία ανακαινίζουν καταστήματα πολυτελείας. Αν όλα πάνε καλά, θα γίνουν ξανά το φόντο χιλιάδων φωτογραφιών στο Instagram.

Στα beach bar σε όλο το νησί αντί για τα ντεσιμπέλ της μουσικής, ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι αυτός της θάλασσας, καθώς η μουσική εξακολουθεί να απαγορεύεται παρά την άρση των περιορισμών στη χρήση υπαίθριων χώρων.

Τα κλαμπ παραμένουν κλειστά, ελπίζοντας να ανοίξουν ξανά σύντομα καθώς η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» ανεβάζει ταχύτητα, αναφέρει το CNNi, παραθέτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης να καταστούν 80 νησιά, συμπεριλαμβανομένων των πλέον δημοφιλών, ασφαλή έναντι της Covid-19 έως τα τέλη Ιουνίου.

Το «κλειδί» είναι μία επιθετική εμβολιαστική εκστρατεία με στόχο να εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού μέχρι και ο τελευταίος κάτοικος. Οι επισκέπτες θα επιτρέπεται να έλθουν μόνο εάν έχουν εμβολιαστεί, εάν διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR ή εάν έχουν αναρρώσει από λοίμωξη με τη νόσο Covid-19.

Στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου, τα ραντεβού εμβολιασμού έχουν ήδη κλείσει, με πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του νησιού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Ο κτηματομεσίτης Τζέρι Μαρκαντονάτος μόλις έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. «Περιμένω αυτήν τη στιγμή από την πρώτη μέρα που ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται» λέει στο CNNi.

«Ειλικρινά, νιώθω πολύ τυχερός γιατί βρίσκομαι στον τουριστικό κλάδο. Έχω οικογένεια, γονείς. Έτσι, για μένα είναι μια μεγάλη ανακούφιση το γεγονός ότι όλοι όσοι θα επισκεφθούν τη Μύκονο και την Ελλάδα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι αρνητικοί, και καθώς και εμείς είμαστε επίσης εμβολιασμένοι, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι προστατευόμαστε. Σίγουρα η Μύκονος θα είναι Covid-free νησί αυτό το καλοκαίρι» αναφέρει.

Το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας στη μετά Covid εποχή καθοδηγείται από τον τουρισμό, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.

Ο τουριστικός κλάδος αντιπροσωπεύει το 18% της ελληνικής οικονομίας και αναλογεί σε μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Είναι η ίδια βιομηχανία που βοήθησε την Αθήνα να εξέλθει από μία δεκαετή οικονομική κρίση που έληξε μόλις λίγο πριν «χτυπήσει» η Covid-19.

Πέρυσι, η Ελλάδα δέχτηκε λιγότερο από το ένα τρίτο των τουριστών σε σύγκριση με το 2019, όταν επισκέφθηκαν τη χώρα πάνω από 31 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον UNWTO, τον τουριστικό φορέα του ΟΗΕ.

«Οι Μυκονιάτες σοκαρίστηκαν όταν είδαν το νησί τους με μόλις ένα μικρό δείγμα από τους τουρίστες που έχουν συνηθίσει» λέει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς. «Αλλά φέτος, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι αφίξεις θα μπορούσαν να είναι διπλάσιες από αυτές του 2020» προσθέτει.

Το CNNi παραθέτει τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει νωρίτερα από άλλες μεσογειακές χώρες η ελληνική κυβέρνηση προς ανάκαμψη του τουρισμού, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στις 19 Απριλίου έγινε η δεύτερη χώρα της ΕΕ, μετά την Κροατία, που επέτρεψε τις αφίξεις Αμερικανών χωρίς υποχρέωση καραντίνας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα «επενδύει» σε μεγάλες ροές Αμερικανών ταξιδιωτών το καλοκαίρι, γεγονός που ευνοείται και από την αύξηση στις απευθείας πτήσεις αμερικανικών αερομεταφορέων προς τη χώρα. Σημειώνεται, δε, η πρόσφατη αναφορά του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ για «αριθμό-ρεκόρ εννέα απευθείας πτήσεων ημερησίως».

CNNi: Greece's Mykonos says it's ready to party like before Covid

ΔΗΜΟΦΙΛΗ