ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης: Υπάρχει πισωγύρισμα σε όλα τα εμβόλια επειδή οι πολίτες φοβούνται για παρενέργειες

Τζανάκης: Υπάρχει πισωγύρισμα σε όλα τα εμβόλια επειδή οι πολίτες φοβούνται για παρενέργειες
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Matilde Campodonico

Τον προβληματισμό του για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι του κορωνοϊού  εξέφρασε την Τετάρτη ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι όσο πλησιάζουμε κοντά στον εμβολιασμό του 50% του πληθυσμού, αρχίζει να υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία από πλευράς πολιτών για ενδεχόμενες παρενέργειες.

«Υπάρχει ένα πισωγύρισμα σε όλα τα εμβόλια. Μετά το 50% θέλω να δω την προθυμία να εμβολιαστούμε και άρχισε να πέφτει το ποσοστό. Έχουν εμβολιαστεί οι πρόθυμοι, κι έρχεται η σειρά αυτών που το σκέφτονται. Σε λίγο θα πιάσουμε αυτούς που δεν θέλουν. Η εικόνα που παρατηρούμε είναι ότι στο AstraZeneca έχουμε καθυστερήσεις. Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και δεν είχαν παρενέργειες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με τη δεύτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

«Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού πρέπει να αναπτύξει κάποιες πρακτικές, για να ανατρέψουν το κλίμα. Δεν μπορούμε να μιλάμε με ξύλινη γλώσσα του επιστημονικού λόγου. Η διαδικασία έχει αποκτήσει μια επικοινωνιακή συνιστώσα που πρέπει να ληφθεί υπόψιν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, μιλώντας στο Mega, απάντησε και σε όσους επιμένουν να εξυφαίνουν θεωρίες συνωμοσίας, συνδέοντας το εμβόλιο με κάθε λογής παρενέργειες λέγοντας με νόημα:

«Υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μια «λογική διασύνδεσης, μια ιατρικά αποδεκτή λογική».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για περιστατικά εμφάνισης έρπητα ζωστήρα σε ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, ο καθηγητής Τζανάκης απάντησε:

«Ο έρπης ζωστήρας σε απίθανους αριθμούς περίπου έξι στο εκατομμύριο μπορεί να προκληθεί ή να αναζωπυρωθεί από οποιοδήποτε εμβόλιο. Ο οργανισμός αναστατώνεται. Πάνω από τα 50, όλοι πρέπει να έχουμε κάνει εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα».

Σε ερώτημα εάν υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί κάποιο αυτοάνοσο νόσημα μετά τον εμβολιασμό, είπε: «Για κάθε ίωση και λοίμωξη υπάρχουν θεωρίες για αυτοάνοσους μηχανισμούς στον άνθρωπο που κάποια στιγμή ίσως συνδέονται με νόσηση. Δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, δεν είναι αποδεδειγμένο».

Στο ενδεχόμενο να χρειαστεί εμβολιασμός και με συμπληρωματική (τρίτη) δόση, ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε:

«Γίνονται μελέτες στους ανθρώπους που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές. Συζητείται να συγκεντρωθούν όλοι και να παρατηρηθεί τι κάνουν από πλευράς ανοσίας αυτή τη στιγμή. Να παρατηρήσουμε πώς αρρωσταίνουν. Είναι τελείως διαφορετικές ιώσεις. Φέτος δεν εμφανίστηκε το στέλεχος της γρίπης λόγω των μέτρων. Δεν είναι καθόλου κακό, αν τυχόν ο κορωνοϊός καταστεί ενδημικός, κάποιες ομάδες να εμβολιάζονται, όπως και με τη γρίπη. Αυτό είναι ένα σενάριο πολύ πιθανό».

«Έρχονται άνθρωποι που έχουν νοσήσει το έχουν περάσει εύκολα και εμφανίζουν παθολογία στον πνεύμονα. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να περάσουμε ακόμα και ασυμπτωματικά τη νόσο αυτή», κατέληξε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ