ΕΛΛΑΔΑ

Σε υψηλούς ρυθμούς η επιχείρηση «Ελευθερία» - Μονόδρομος ο εμβολιασμός για το τείχος ανοσίας

Σε υψηλούς ρυθμούς η επιχείρηση «Ελευθερία» - Μονόδρομος ο εμβολιασμός για το τείχος ανοσίας
AP Photo/Yorgos Karahalis

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση «Ελευθερία» καθώς περισσότεροι από 2.204.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, με τον ημερήσιο ρυθμό εμβολιασμού να αγγίζει τις 100.000 τις τελευταίες εβδομάδες. Κυβέρνηση και ειδικοί επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες 25-29 ετών να μπορούν να εμβολιαστούν και με τα σκευάσματα των Pfizer και Moderna, ενώ ήδη εμβολιάζονται με το εμβόλιο Johnson & Johnson. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει η κατηγορία των 19-24 ετών μετά από λίγες ημέρες, για τους οποίους θα ισχύσει το ίδιο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι του κορωνοϊούσυνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, παρά την ανησυχία που εκφράζεται από πλευράς πολιτών για ενδεχόμενες παρενέργειες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα προγραμματισμένα ραντεβού την επόμενη εβδομάδα ανέρχονται σε 685.817, εκ των οποίων τα 277.388 αφορούν την πρώτη δόση εμβολίου.

Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί 107.320 ραντεβού, την Τρίτη 105.334, την Τετάρτη 103.769, την Πέμπτη 101.928, την Παρασκευή 100.549, το Σάββατο 102.628 και την Κυριακή 64.289.

Ομαλά εξελίσσεται η «Γαλάζια Ελευθερία»

Αναφορικά με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» στα νησιά, εξελίσσεται ομαλά, ενώ έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 40% των πολιτών. Ο Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη, ανέλυσε και παρουσίασε τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας στη χώρα και αναφέρθηκε στη πορεία που καταγράφουν τα νησιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί στα νησιά ξεπερνούν τον μέσο όρο που καταγράφεται στην ηπειρωτική χώρα, καθώς υπάρχει μαζική συμμετοχή από τους κατοίκους, ενώ σε μερικές περιοχές έχει αγγίξει το 100%.

Συγκεκριμένα, τα πέντε νησιά τα οποία σημειώνουν ρεκόρ στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, είναι τα εξής:

  • Λευκάδα
  • Θάσος
  • Μύκονος
  • Πάρος
  • Σαλαμίνα

«Πριν την έναρξη της εκστρατείας “Γαλάζια Ελευθερία” ο μέσος όρος εμβολιασμών στα νησιά ήταν στο 22%, τώρα είναι στο 40%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ωστόσο υπάρχουν οι εξαιρέσεις όπως αυτή της Σάμου όπου σταματά η διαδικασία, λόγω χαμηλής συμμετοχής των κατοίκων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, παρόλο που αναμενόταν να γίνονται 200 χιλιάδες εμβολιασμοί καθημερινά, πραγματοποιούνται λιγότεροι από 100 χιλιάδες.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος,μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το αναμενόμενο θα ήταν να γίνονται περίπου 200.000 εμβολιασμοί την ημέρα, αλλά στην πραγματικότητα γίνονται κάτω από 100.000.

«Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι δεν πάνε να εμβολιαστούν ή στο αν δεν υπάρχουν εμβόλια» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση πως ίσως οι άνθρωποι δεν πάνε να εμβολιαστούν επειδή υπάρχει εφησυχασμός πως τελείωσε η πανδημία. «Είναι λάθος» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ