ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για 28 + 5 περιοχές - Ποια μέτρα θα ληφθούν

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για 28 + 5 περιοχές - Ποια μέτρα θα ληφθούν
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μικρή ανάσα δίνουν τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία στην Ελλάδα, καθώς εμφανίζουν το επιδημιολογικό φορτίο να βρίσκεται σε ύφεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της επικράτειας.

Ωστόσο, εκείνο που διαφάνηκε και κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της covid είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας το νέο επιδημιολογικό χάρτη για τη χώρα μας, χτύπησε «καμπανάκι» για 28 περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί επίπεδο λόγω υψηλού αριθμού κρουσμάτων και ακόμα πέντε περιφέρειες όπου διαπιστώνεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες: Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κέρκυρας, Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου Κρήτης, Νάξου, Τήνου, 'Ανδρου, Μυκόνου, Καλύμνου, Λέσβου, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας νήσων).

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων, «ώστε να συνεχιστεί η σταθεροποίηση και ο περιορισμός της διασποράς του ιού στην κοινότητα».

Ακόμη επισήμανε ότι σε κάποιες περιοχές που δεν είναι απαραίτητα στο πορτοκαλί επίπεδο, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μικρή αύξηση του ιικού φορτίου -την στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μείωση ή σταθεροποίησή του.

Για το λόγο αυτό, κάλεσε τους κατοίκους της Καλαμάτας, της Ρόδου, της Νάξου και της Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας και την αποφυγή των συγχρωτισμών. Παράλληλα ανέφερε ότι οι πέντε περιφέρειες με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι: Φλώρινα, Ξάνθη, Σέρρες, Φωκίδα και Δράμα.

Κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας, ήτοι οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου. Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και κάλεσε τους πολίτες « να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους».

«Η διασπορά δεν έχει ακόμα ελεγχθεί» παρότι υπάρχει ύφεση, τόνισε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή καμία περιοχή της χώρας δεν βρίσκεται στο «κόκκινο».

Νέος επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων

Η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει βελτίωση, τίποτα, όμως δεν έχει τελειώσει, είπε ο κ. Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε τον νέο διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη της χώρας που θα είναι διαθέσιμος από σήμερα στο covid19.gov.gr και θα ανανεώνεται συνεχώς.

Ο επιδημιολογικός αυτός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, ο χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου. Σκοπός του είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών της χώρας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία πάντα με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους 13 επιδημιολογικούς δείκτες:

• 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

• 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

• Δείκτης θετικότητας ελέγχων

• Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων

• Αριθμός ενεργών κρουσμάτων

• Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων

• Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους

• Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους

• Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης

• Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)

• Πληρότητα συστήματος υγείας

• Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών

• Ανάλυση μεταλλάξεων

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα ή Δήμο 4 βασικοί δείκτες-στοιχεία:

• ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

• ο δείκτης θετικότητας (%)

• η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και

• η εβδομαδιαία τάση (αύξηση, μείωση ή σταθερή).

Ποια μέτρα προβλέπονται ανάλογα με το επίπεδο

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο ΠΕ ή Δήμου.

Επίπεδο 3 – Πορτοκαλί

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής
  2. Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
    • αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
    • πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
    • πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών

Επίπεδο 4 – Κόκκινο

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
  2. Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
    • αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
    • φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
    • μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  1. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  2. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  3. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
  4. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
  5. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς

Παπαευαγγέλου: Το ενεργό φορτίο παραμένει υψηλό

Στο ίδιο κλίμα και η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία σημείωσε πως το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει ύφεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της επικράτειας.

Ο μέσος κυλιόμενος όρος την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε στα 13 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, είπε, λέγοντας πως ο αριθμός αυτός είναι το μισό από τα μέσα Απριλίου. Πρόθεσε ότι την τελευταία εβδομάδα, τα μισά κρούσματα εντοπίστηκαν μετά από τη διαδικασία self test.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 36 έτη, είπε η καθηγήτρια και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει δύο πράγματα, πως η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, αλλά και ότι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί δεν προσβάλλονται από τον ιό.

«Παρατηρείται σημαντική μείωση στα κρούσματα άνω των 60 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως το ενεργό φορτίο παραμένει υψηλό, ενώ όπως είπε παρατηρούνται νέες εξάρσεις σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κατερίνη και στη Ρόδο.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σημαντική η αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, λέγοντας πως ο αριθμός των νεων εισαγωγών έχει αισθητά μειωθεί.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους κυρίως πολίτες», επεσήμανε και επανέλαβε πως το πιο ισχυρό όπλο προστασίας είναι το εμβόλιο, σημειώνοντας πως πρέπει να εμβολιαστούν και οι μεγαλύτερες ηλικίες.

Παράλληλα, είπε πως έχει μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Έχουμε κατά μέσο όρο 33 θανάτους την ημέρα.

«Η περιπέτεια αυτή δεν έχει λήξει ούτε θα λήξει σύντομα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό το καλοκαίρι με το περσινό παρότι υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερες δραστηριότητες».

«Είναι σαφές πως είμαστε μακριά από το τείχος ανοσίας. Η ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει καθώς βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τον επιθυμητό στόχο, που είναι η ανοσία».

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες, είπε πως ξαφνιάζει τους ειδικούς η συζήτηση για το πότε θα τις πετάξουμε, υπογραμμίζοντας πως η μάσκα είναι το ατομικό μας όπλο.

Κλείνοντας, η κ. Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση στις ηλικίες κάτω των 40 ετών να προσέλθουν για εμβολιασμό, πριν φύγουν για διακοπές, εξηγώντας πως τα δύο τρίτα όσων μολύνθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο ήταν κάτω των 40.

Η ίδια τόνισε ότι έχουμε δύο τρόπους να περιορίσουμε την πανδημία, «το ένα είναι η συμπεριφορά μας και το άλλο είναι ο εμβολιασμός ώστε να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας».

Σε ερώτηση για τα self test και τους εμβολιασμένους, ανέφερε πως δεν είναι ακόμη η ώρα για να σταματήσουμε τα self test και rapid test σε εμβολιασμένους

Μαγιορκίνης: Εύθραυστη παραμένει η ύφεση της πανδημίας

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, από την πλευρά του τόνισε πως ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων συνεχίζει να μειώνεται στη χώρα μας ομοίως και η πίεση στο ΕΣΥ.

Μιλώντας για τα self test είπε ότι έχουν ήδη κατατεθεί 15,5 εκατ. δηλώσεις αυτοδιαγνωστικών τεστ και 30.000 από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά.

Ο αναπληρωτής καθηγητής έκανε και αυτός λόγο για ύφεση της επιδημίας αλλά εξήγησε ότι παραμένει εύθραυστη. «Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί και στις νεότερες ηλικίες, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε.

Μιλώντας για την ήπια αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία, η οποία συνδέεται με την ινδική μετάλλαξη, είπε ότι αφορά στις νεαρότερες ηλικίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.

Ως προς την αποτελεσματικότητα εμβολίων σημείωσε ότι το στέλεχος Δ καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό τόσο από AstraZeneca και Pfizer.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ