ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: Μας ανησυχεί η βραζιλιάνικη μετάλλαξη - Ορόσημο η εμβολιαστική κάλυψη κατά 60%

Μαγιορκίνης: Μας ανησυχεί η βραζιλιάνικη μετάλλαξη - Ορόσημο η εμβολιαστική κάλυψη κατά 60%
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη μας ανησυχεί, γιατί διαφεύγει από την ανοσιακή απόκριση των εμβολίων, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση της Παρασκευής, για την πορεία του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης, δεν έκρυψε την ανησυχία και τον προβληματισμό του, αναφορικά με την βραζιλιάνικη μετάλλαξη, η οποία δυστυχώς εντοπίστηκε στη χώρα μας με το πρώτο κρούσμα να είναι γεγονός.

Μάλιστα νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος, επιβεβαιώνοντας το κρούσμα, επεσήμανε στο CNN Greece, ότι πρόκειται για ένα πολύ μολυσματικό στέλεχος, ενώ ήδη ιχνηλατούνται οι επαφές του ατόμου που νοσεί. Να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος που φέρει τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη, συναντήθηκε με ταξιδιώτη, που ήρθε στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη και το πότε θα νοιώσουμε προστατευμένοι, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι θέλουμε μία κάλυψη της τάξης του 60%, η οποία όμως θα αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες εκτός από τα παιδιά. Γενικότερα, το 60% αποτελεί ορόσημο, συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, να σημειώσουμε, σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ της Πέμπτης, στο οποίο περιλαμβάνονται στοιχεία από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2: Αυξάνεται σταθερά το ποσοστό των δειγμάτων στα οποία απομονώνεται το «νιγηριανό» στέλεχος του κορωνοϊού Β.1.1.318. Κατέχει σταθερά τη δεύτερη θέση - έπειτα από το «βρετανικό» - με ποσοστό 13,93%, έναντι 12,74% την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται ειδικότερα στην έκθεση, ολοκληρώθηκε η ανάλυση σε 1.567 δείγματα, που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 15 Απριλίου έως 27 Μαΐου.

Από τον έλεγχο των 1.567 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.121 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 345 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 1.121 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.112 αφορούν το «βρετανικό» στέλεχος Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 5 αφορούν το «νοτιοαφρικανικό» B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02), 3 αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02) και 1 αφορά στο «βραζιλιάνικο» P.1.2 (VOC-21JAN-02).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ