ΕΛΛΑΔΑ

Self test: Αναζητείται η χρυσή τομή για τη διάθεσή τους - Συνάντηση φαρμακοποιών με Κοντοζαμάνη

Self test: Αναζητείται η χρυσή τομή για τη διάθεσή τους - Συνάντηση φαρμακοποιών με Κοντοζαμάνη
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνάντηση για το θέμα της διάθεσης των self test για τον κορωνοϊό από τα φαρμακεία  έχουν αυτήν την ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προειδοποιήσει ότι η διάθεση των self test θα διακοπεί οριστικά την 19η Ιουνίου 2021, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι τη διανομή των τεστ από τα σούπερ μάρκετ.

Όπως σημείωνε ο Φαρμευτικός Σύλλογος Αττικής, εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία «η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά».

«Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως "αντάλλαγμα" να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το σενάριο διάθεσης από τα σούπερ μάρκετ

Η κυβέρνηση αναζητά νέα κανάλια διανομής τους, με επικρατέστερο σενάριο να είναι τα σούπερ μάρκετ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε πει πως τα self test θα διανέμονται και από άλλα κανάλια, πέραν των φαρμακείων, και ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει πως η διανομή μπορεί να γίνεται από τα σούπερ μάρκετ». Αναφερόμενος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου οι πολίτες να προμηθευτούν τα self test, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι.

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει μία γενικότερη διαβούλευση σε σχέση με τον τρόπο που θα διατεθούν τα συγκεκριμένα self test.

«Ό,τι και να γίνει, όπως και θα γίνει, θα γίνει με πλήρη σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα όλων των εμπλεκομένων και πάντα με μόνο γνώμονα το πώς αυτό το πολύ σημαντικό μέτρο, το επικουρικό μέτρο στην προσπάθεια που ούτως ή άλλως γίνεται, να συνεχίσει να υπηρετεί τη δημόσια υγεία», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ