ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» επιστημόνων για τους ανεμβολίαστους και τις τουριστικές περιοχές

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» επιστημόνων για τους ανεμβολίαστους και τις τουριστικές περιοχές
INTIME

Σε ύφεση βρίσκεται η πανδημία στη χώρα, όπως καταδεικνύουν όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ωστόσο οι αρμόδιοι κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού σήμερα χτύπησαν «καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους, αλλά και τις τουριστικές περιοχές.

Την ίδια ώρα ο κ. Χαρδαλιάς από την πλευρά του, ανακοίνωσε την άρση επιπλέον περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων της χώρας, ενώ ο κ. Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε τη διάθεση των self test από τα σούπερ μάρκετ, στις περιοχές, όπου οι Φαρμακευτικοί σύλλογοι, αρνηθούν τη συνέχιση της διάθεσής τους από τα φαρμακεία, όπως στην Αχαϊα. Το ίδιο όπως είπε θα συμβεί και στην Αττική εάν ο φαρμακευτικός σύλλογος ακολουθήσει το παράδειγμα του Συλλόγου της Αχαϊας.

Παπαυεαγγέλου: Προσοχή στις τουριστικές περιοχές

Η βελτίωση επιδημιολογικής εικόνας της χώρας συνεχίζεται, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία μίλησε για μείωση κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο όπως είπε σε κάποιες περιοχές (Ρέθυμνο, Σύρο, Σαντορίνη) παρουσιάζεται αύξηση, λόγω της κινητικότητας των νέων σε τουριστικές περιοχές.

Αναμένουμε όπως είπε, αύξηση κρουσμάτων των καλοκαίρι στους νέους που θα το μεταδόσουν στις μεγαλύτερες ομάδες.
Το 1 στα 3 κρούσματα διαγνώστηκε μέσω σε σελφ τεστ. Οι περισσότερες περιοχές πρασίνισαν. Ωστόσο στις περιοχές, Κως, Πάρος, Μύκονος παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων.

Προτείνουμε όπως είπε, εντατικοποίηση ελέγχων στις τουριστικές περιοχές.
Η ίδια εκτίμησε πως θα υπάρξει μείωση των διασωληνωμένων κάτω από τους 100 τον επόμενο μήνα λόγω της αύξησης εμβολιασμών και του καλού καιρού.
Επίσης όπως είπε, στις περιοχές Φλώρινα, Ροδόπη Σέρρες, Ευρυτανία, παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 30%.

Μαγιορκίνης: Συνεχίζει να μειώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, συνεχίζει να μειώνεται, καθώς και η πίεση στο σύστημα Υγείας, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 15%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 100 ανά ημέρα.

Επίσης καταγράφηκαν 37% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώνεται κατά 37%, σε λιγότερους από 20 ανά ημέρα.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 30 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες.

Κοντοζαμάνης: Μέσω σούπερ μάρκετ η διανομή σελφ τεστ σε ορισμένες περιοχές

Το 38% ανίχνευσης των κρουσμάτων οφείλεται στα σελφ τεστ, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Αποφασίσαμε την συνέχιση των τεστ για τους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους στην εστίαση με εξαίρεση τους εμβολιασμένους είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. Γι αυτό το λόγο συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και την Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Ειρήνη Μαρκάκη χθες, σημείωσε.

Ωστόσο όπως είπε, ορισμένοι φαρμακευτικοί σύλλογοι αρνήθηκαν να συνεχίσουν τη διάθεση τους, όπως στην Αχαϊα. Και σε αυτές τις περιοχές, θα διατίθονται από τα σούπερ μάρκετ. Το ίδιο θα συμβεί, όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και στην περιφέρεια Αττικής, εάν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αρνηθεί τελικά τη συνέχιση της διάθεσής τους.

Η διάθεση θα συνεχιστεί μέσω των φαρμακαποθηκών, σημείωσε προσθέτοντας ότι ευελπιστεί πως η στοιχειώδης ευθύνη θα υπερισχύσει. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την προσβαση στα σελφ τεστ, κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Χαρδαλιάς: Άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων

Την άρση επιπλέον περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα:

Για θέματα του υπουργείου Τουρισμού, η Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

• Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα, να επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid τεστ από τις πράσινες χώρες.

• Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.

• Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Για τις πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα, που είναι σωρευτικά εμβολιασμένα (με τα αναγνωρισμένα -από τη χώρα μας- εμβόλια) και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Εξαιρούνται της πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες, οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.

• Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, Ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες Ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση, κ.ά.) να υποβάλλονται σε έλεγχο με αυτοδιαγνωστικό test 2 φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο test και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο.

Σε θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα αποφάσισαν:

• Αναφορικά με το λιανεμπόριο, τη μείωση της αναλογίας των πελατών από 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε 1 άτομο ανά 16 τ.μ. από 19 Ιουνίου, με σκοπό την αποφυγή των ουρών εκτός καταστήματος, ειδικά όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός καταστήματα και οι ουρές συμπλέκονται με υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων.

• Λειτουργία των εμποροπανηγύρεων με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών. Εξαιρείται ο περιορισμός της ελάχιστης απόστασης ενός μέτρου μεταξύ των πάγκων πώλησης όταν αυτοί είναι μέρος συνεχούς κατασκευής στην οποία οι πάγκοι των πωλητών διαχωρίζονται μεταξύ τους με ελαφρά χωρίσματα.

• Επανέναρξη λειτουργίας των παιδοτόπων σε υπαίθριο χώρο με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες σε όλα τα σημεία.

• Επαναλειτουργία Luna Parks από 19 Ιουνίου, με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

• Αποστάσεις τουλάχιστον 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, έτσι ώστε να υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι κυκλοφορίας.

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζόμενους και πελάτες.

• Διαθεσιμότητα αντισηπτικού στην είσοδο κάθε παιχνιδιού.

• Μετά το πέρας κάθε κύκλου παιχνιδιού απολύμανση όλων των σημείων επαφής των παικτών με το παιχνίδι.

• Δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους παίκτες.

• Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών.

• Διαγραμμίσεις για την τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου απόστασης όπου υπάρχει ουρά αναμονής.

• Διαρκής υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων προστασίας / υγιεινής από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

• Αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη του επιχειρηματία.

Επίσης αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των υπηρεσιών Ευεξίας από 19 Ιουνίου δεδομένου ότι πρόκειται για δραστηριότητες υποστηρικτικές του τουρισμού και είναι απαραίτητο να ανοίξουν παράλληλα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ευεξίας που είναι ήδη σε κανονική λειτουργία με τις κάτωθι υπηρεσίες:

◦ Υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών

◦ Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών

◦ Υπηρεσίες μασάζ.

Επίσης, σε θέματα του υπουργείου Πολιτισμού, τα μέλη της Επιτροπής τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ:

・Της λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών (κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας) από 1η Ιουλίου με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self-test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης, ενώ απευθύνουν και σύσταση για την εγκατάσταση φίλτρων HEPA.

・Της δυνατότητας κατά τη διάρκεια των προβών/γυρισμάτων, παραστάσεων και συναυλιών, οι μουσικοί των εγχόρδων, ακολουθώντας το παράδειγμα των ορχηστρών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, να μπορούν να έχουν απόσταση μεταξύ τους 1 μέτρο, φορώντας τη μάσκα τους και χρησιμοποιώντας ο καθένας το δικό του αναλόγιο.

Σε θέματα της γενικής γραμματείας Αθλητισμού, τα μέλη της Επιτροπής τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της δυνατότητας εκγύμνασης σε γυμναστήρια χωρίς μάσκες μόνο για εμβολιασμένους με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ