ΕΛΛΑΔΑ

Μάσκες, απαγόρευση κυκλοφορίας και εστίαση: Προ των πυλών νέα χαλάρωση μέτρων

Μάσκες, απαγόρευση κυκλοφορίας και εστίαση: Προ των πυλών νέα χαλάρωση μέτρων

Νέα χαλάρωση μέτρων φαίνεται πως είναι προ των πυλών, με την επιτροπή να θέτει αυτή την ώρα επί τάπητος το ενδεχόμενο να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής, στην οποία πρωτίστως συζητούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα, αναμένεται να τεθεί και μια σειρά νέων μέτρων χαλάρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο πλήρους άρσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής σε self test για τους εμβολιασμένους.

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται το όριο των ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση να αυξηθεί στα 10 άτομα.

Παράλληλα, εξετάζεται εάν ο αριθμός των καλεσμένων στις δεξιώσεις μπορεί να αυξηθεί σε 400 άτομα αλλά και εάν είναι θεμιτό να επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1.000m2 επιφάνειας παραλίας.

Το θέμα των μασκών στους εξωτερικούς χώρους εικάζεται ότι ετέθη ως ζήτημα εκτάκτως και λόγω του καύσωνα που έχει ήδη αρχίσει να σαρώνει τη χώρα μας.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να πετάξουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους από αύριο, 24 Ιουνίου.

Το τι μέλλει γενέσθαι –τουλάχιστον αναφορικά με τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους- αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Αναφορικά με το ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ, διευκρίνισε ότι για την εφαρμογή της απόφασης θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής.

Την ίδια ώρα, επιφυλακτικοί ως προς το ζήτημα εμφανίζονται οι ειδικοί.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, θεωρεί ότι είναι νωρίς για να βγάλουμε τις μάσκες, εξηγώντας στο CNN Greece πως το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα είναι ακόμα μικρό και συνιστά να περιμένουμε μέχρι μέχρι το τέλος Ιουλίου.

«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι νωρίς να βγάλουμε τις μάσκες, παρότι οι πληροφορίες διεθνώς λένε ότι μάλλον στον εξωτερικό χώρο δεν κολλάει, επειδή είναι μικρό το ποσοστό των εμβολιασμένων ακόμα στη χώρα, και υπάρχουν και θύλακες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου», σημείωσε η κ. Λινού και έφερε ως παράδειγμα τους μετανάστες, μεγάλος μέρος των οποίων είναι χωρίς χαρτιά και δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή οι ρομά που δεν ξέρω τι ποσοστό κάλυψης έχουν, ίσως και μερικές άλλες δραστηριότητες.

Η κ. Λινού συνιστά «να περιμένουμε μέχρι τέλος Ιουλίου και μετά να βγουν οι μάσκες και τονίζει πως επειδή το μήνυμα θα είναι αφού βγάζουμε τις μάσκες στον εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να προσέχουμε πολύ περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, που θα συναθροιστούν αναγκαστικά άνθρωποι και δεν ελέγχονται, μήπως έχουμε καμιά διασπορά».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Ant1, είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες οδηγίες για τις μάσκες και θα αφορούν όλο τον πληθυσμό καθώς πρακτικά δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη όταν μιλάμε για εξωτερικούς χώρους, συμπληρώνοντας όμως πως εδώ τίθεται θέμα ατομικής ευθύνης και όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι καλό θα είναι να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, κυρίως για δική τους προστασία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ