ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με βιτριόλι: Ποινική δίωξη στον ιερέα για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή

Επίθεση με βιτριόλι: Ποινική δίωξη στον ιερέα για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας σε βάρος του 37χρονου ιερομόναχου, που επιτέθηκε με βιτριόλι εναντίον επτά Μητροπολιτών.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα στις 12:00.

Ο δράστης, εξερχόμενος της Εισαγγελίας, δήλωσε: «Δεν ήξερα ότι θα κάνω κακό. Ζητώ συγνώμη. Τα υπόλοιπα θα τα πει ο δικηγόρος μου».

Ο δράστης οδηγήθηκε με ισχυρά μέτρα ασφάλειας στον εισαγγελέα, ενώ δεν φορούσε άμφια κατά τη μεταγωγή του.

Νωρίτερα, οι γιατροί που τον εξέτασαν είχαν ζητήσει τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική, κάτι που υποστηρίζεται και από τους συνηγόρους του. Ωστόσο, ο 37χρονος θα πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από ψυχιατρικά προβλήματα.

Ο συνήγορος του ιερομόναχου, Ανδρέας Θεωδορόπουλος, τον χαρακτήρισε «ψυχικά ασθενή», αναφέροντας παράλληλα πως ο άνδρας προσπάθησε πριν από 1,5 μήνα να βάλει τέλος στη ζωή του και αποκαλύπτοντας πως ο πελάτης του τού είπε ότι αγόρασε την καυστική ουσία από το ίντερνετ, έναντι 40 ευρώ.

«Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είναι ψυχιατρικά ασθενής. Η άδικη πράξη που τέλεσε κατά το άρθρο 34 αίρει τον καταλογισμό. Έχουμε να κάνουμε με ψυχικά ασθενή, που προσπάθησε πριν από 1,5 μήνα να βάλει τέλος στη ζωή του» δήλωσε ο δικηγόρος, συμπληρώνοντας ότι θα ζητηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του δράστη ότι είναι ψυχικά ασθενής, τότε θα παραιτηθεί. Ζήτησε δε, συγγνώμη από τα θύματα και αποκάλυψε πως ο πελάτης του τού είπε πως πλήρωσε τη χημική ουσία 40 ευρώ στο ίντερνετ.

Την ίδια ώρα, οι περιγραφές των μητροπολιτών σοκάρουν.

«Έλιωσαν τα ράσα»

Για «φρικιαστικές στιγμές» κάνει λόγο ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος αναφερόμενος στην πρωτοφανής επίθεση.

«Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις…» είπε στον ΑΝΤ1.

«Καθόμασταν απ΄έξω και άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύκι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει» σημείωσε, τονίζοντας ότι αλλοιώθηκαν ακόμα και τα παπούτσια τους όταν πάτησαν επάνω στο καυστικό υγρό.

«Μας ράντισε με δύο λίτρα καυστικό υγρό»

«Μας φύλαξε ο Θεός, και εμένα προσωπικά. Είχα μία εικόνα στην τσέπη μου και αγιασμό και πιστεύω ότι αυτά βοήθησαν πολύ. Τα μάτια μου είναι πολύ καλά, υπάρχουν εγκαύματα στο πρόσωπο αλλά μου είπαν από το νοσοκομείο ότι δεν είναι σοβαρά και για αυτό δεν έκατσα. Δεν έχω εικόνα για τους υπόλοιπους, αλλά νομίζω ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους», είπε ο μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega.

«Ο πρώην ιερέας ήταν αρκετά εύστοχος και οι εφτά χτυπηθήκαμε στο πρόσωπο από μία φιάλη και από απόσταση. Ο ιερέας ήταν κατηγορούμενος, ήταν μέσα στην αίθουσα, και όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν έγινε δεκτή η έφεσή του και ότι πλέον έχει καθαιρεθεί, έβγαλε τη φιάλη και άρχισε να μας ραντίζει το υγρό. Η φιάλη ήταν μεγάλη, δύο λίτρων, την κρατούσε με τα δύο του χέρια. Δεν είπε κάτι. Την φιάλη την είχε σε μια τσάντα. Όταν είδα και έβγαλε τη φιάλη, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ήταν αγιασμός. Δεν πήγε το μυαλό μου αλλού», συνέχισε ο ίδιος την περιγραφή του.

«Κατάλαβα γρήγορα ότι ήταν καυστικό υγρό αυτό που μας πετούσε από το τσούξιμο στα μάτια, επειδή ήταν άμεσο, ενώ άλλαξε χρώμα και το ράσο κάποιου άλλου μητροπολίτη μόλις έπεσε πάνω του το υγρό», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Άρτης.

«Φώναζε: "Δεν θα προλάβεις να πας στη Μητρόπολή σου"»

Ο γραμματέας Συνοδικού Δικαστηρίου Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σωμαράκης μίλησε στο Open για την επίθεση.

«Δυστυχώς εγώ ήμουν πολύ κοντά του. Μου έριξε μια μεγάλη καυστικού υγρού στο κεφάλι και στο λαιμό... έχω εγκαύματα στο λαιμό και στο χέρι, όλα μου τα ράσα έγιναν κουρέλι... είχε επιτεθεί πέρσι φραστικά στους μητροπολίτες και είχε εκτοξεύσει απειλές. Είχα ενημερώσει τον αστυνομικό, τον είχα προειδοποιήσει να καλέσει και ενισχύσεις. Ο ιερέας είχε δύο μεγάλα μπουκάλια τουλάχιστον δίλιτρα με καυστικό υγρό», ανέφερε.

«Επικράτησε πανικός, φώναζα στον αστυνομικό, αφαιρέσαμε τα ράσα μας. Ο ιερέας έλεγε στον μητροπολίτη Ζακύνθου: "Δεν θα προλάβεις να πας στη Μητρόπολή σου" και φώναζε: "Θα σκοτώσω τον μητροπολίτη Βεροίας". Πετούσε το καυστικό υγρό παντού. Μόλις του ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου συνέβη, θύμωσε και άρχισε να πετάει το καυστικό υγρό. Μου είχε στείλει μία δημοσίευση του facebook ότι τον Ιούλιο δεν θα ζει».

Μητροπολίτης Κασσανδρείας: Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, κάηκαν όλα

Για τις εφιαλτικές ώρες που έζησε μίλησε και ο μητροπολίτης Κασσανδρείας, Νικόδημος.

«Υπήρχε ένα δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο. Ανακοινώθηκε η απόφαση ότι επικυρώνεται η καθαίρεσή του και σηκώθηκε και πέταξε δύο μπουκάλια καυστικό υγρό» τόνισε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης.

«Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα ράσα. Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα» πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή.

Κοινοτάρχης Βέροιας: Βρήκαμε στο σπίτι που έμενε σύριγγες και ναρκωτικά

Την ίδια ώρα, για το προφίλ του 37χρονου καθώς και την συμπεριφορά που είχε ήταν ιερέας στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας μίλησε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της κοινότητας, Σπύρος Κωτσιαντής.

«Κάθισε ενάμιση χρόνο αλλά άρχισε να αποκαλύπτεται ότι έχει κάποια προβλήματα πχ δανειζόταν χρήματα από ηλικιωμένους του χωριού και δεν τα επέστρεφε, οι παρέες του φαίνονταν άνθρωποι του υποκόσμου, έβρισε τον ψάλτη την ώρα της λειτουργίας ενώ εκκρεμούν και μηνύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως στο Καλοχώρι Ημαθίας είχε γίνει η υπόθεση με τα ναρκωτικά στην οποία φέρεται να εμπλέκεται όμως ήδη τον παρακολουθούσε η ασφάλεια Βέροιας, ενώ ανέφερε πως όταν έφυγε από το σπίτι που του είχε παραχωρήσει βρήκαν μέσα σε αυτό σύριγγες και ναρκωτικά.

Παράλληλα, τόνισε πως ο δράστης συνεχίζει να απειλεί τον εφημέριο του χωριού λέγοντας ότι έχει ανθρώπους έξω που θα τον βρουν και θα τον σκοτώσουν γιατί νομίζει ότι είναι η αιτία που έφυγε από το μέρος. Ερωτηθείς τον λόγο που παρέμενε στην εκκλησία μετά από αυτές τις συμπεριφορές απάντησε πως έγιναν ενέργειες, πως ενήργησε η Μητρόπολη Βέροιας αμέσως αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η συνεδρίαση του συνοδικού δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη είχε ως αντικείμενο την επικύρωση της καθαίρεση του 37χρονου ιερέα, που κατηγορείται για υπόθεση ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, ο ιερέας από την Ημαθία είχε εντοπιστεί το 2018 με 1,8 γραμμάρια κοκαΐνη και είχε συλληφθεί. Στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης βρέθηκε ενώπιον του δευτεροβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου με το ερώτημα της οριστικής καθαίρεσης.

Μετά την ανακοίνωση της επικύρωσης της καθαίρεσής του, ο ιερέας έβγαλε δύο μπουκάλια από αναψυκτικό, τα οποία είχε γεμίσει καυστικό υγρό και το εκτόξευσε κατά των μελών του συνοδικού δικαστηρίου.

Ο δράστης πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το ένα από τα δύο μπουκάλια, πριν προλάβει να τον ακινητοποιήσει ο αστυνομικός, ο οποίος επίσης δέχθηκε μικροποσότητα από το καυστικό υγρό. Στη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίστηκαν επίσης ο γραμματέας του συνοδικού δικαστηρίου και ελαφρότερα δύο δικηγόροι.

Η υπόθεση ανασύρει μνήμες από την περσινή επίθεση στην Καλλιθέα σε βάρος της νεαρής Ιωάννας, η οποία δέχτηκε μεγάλη ποσότητα από βιτριόλι στο πρόσωπό της από συνομήλική της.

Στην Μονή Πετράκη έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που μετέφεραν τους τραυματίες στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Οι επτά μητροπολίτες, που φέρουν τραύματα από το καυστικό υγρό στο πρόσωπο και τα χέρια, είναι οι μητροπολίτες Κηφισιάς, Γλυφάδας, Δρυϊνουπόλεως, Άρτης, Κασσανδρείας, Ζακύνθου και Γουμενίσσης.

Αργά το βράδυ, διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» οι μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας για οφθαλμολογική παρακολούθηση.

Στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ διακομίστηκαν οι μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Ο μητροπολίτης Άρτας που μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ έλαβε εξιτήριο.

Ο αστυνομικός που συνέλαβε τον ιερέα μεταφέρθηκε για εξετάσεις στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ωστόσο κι εκείνος σύντομα έλαβε εξιτήριο.

Ο 37χρονος ιερέας συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Τα μπουκάλια με το καυστικό υγρό έχουν συλλεχθεί και μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Ιερώνυμος: Πρωτόγνωρα φαινόμενα, αποφύγαμε τα χειρότερα

Σοκαρισμένος εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τονίζοντας πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη πράξη εκδικητικότητας.

«Ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του. Στην απελπισία του και στην εκδικητικότητα του είχε εφοδιαστεί με βιτριόλι και έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. Επτά ιερείς έχουν πάθει εγκαύματα, αλλά μικρότερα άλλα μεγαλύτερα και πιστεύω με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού και του υπουργού μας θα πάει καλύτερα. Είναι πρωτόγνωρά φαινόμενα αυτά και χρειάζεται προσπάθεια να μην διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το Λαϊκό Νοσοκομείο.

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπουργό και τους συνεργάτες του που έσπευσαν με ταχύτητα και προλάβαμε τα χειρότερα. Είναι δύσκολη η κατάσταση αλλά με τη φροντίδα των γιατρών μας θα ξεπεραστεί το πρόβλημα. Χρειάζεται ηρεμία από όλους η κατάσταση», πρόσθεσε ο Ιερώνυμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ