ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Ενημέρωση Ελλήνων Ευρωβουλευτών για την covid και τη μετάλλαξη Δέλτα

Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Ενημέρωση Ελλήνων Ευρωβουλευτών για την covid και τη μετάλλαξη Δέλτα
AP Photo / Thanassis Stavrakis

Τους Έλληνες ευρωβουλευτές ενημέρωσε σήμερα για την πορεία της Covid ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο αντιπροέδρος για τα Μεταδοτικά Νοσήματα Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και το μέλου του Δ.Σ. Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ενημερώθηκαν συγκεκριμένα για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας τη συμμετοχή του ΕΟΔΥ στη διαχείρισή της αλλά και για το συνολικότερο ρόλο του Οργανισμού ως Εθνικού Φορέα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης τόσο για τα μεταδοτικά όσο και για τα μη μεταδοτικά νοσήματα.

Ειδική αναφορά έγινε στο Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης που συντονίζει ο ΕΟΔΥ και τον ρόλο του στην ανίχνευση της μετάλλαξης Δέλτα που σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ως εκ τούτου συνιστά επιδημιολογική απειλή, ιδιαίτερα για τους μη εμβολιασμένους.

Οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις μεταξύ άλλων για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την ερμηνεία τους, την πορεία και τις προσδοκίες του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος, τις μεταλλάξεις και τη σημασία τους στην εξέλιξη της πανδημίας, τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία και την πολιτική ελέγχου των διασυνοριακών μετακινήσεων.

Τέλος, εξέφρασαν τη βούληση να συνεισφέρουν από την πλευρά τους σε ό,τι κριθεί ωφέλιμο για την ανάδειξη και την θεραπεία των μειζόνων εθνικών και ευρωπαϊκών ζητημάτων Δημόσιας Υγείας τόσο ατομικά όσο και δια της συμμετοχής τους στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιτροπές.

Ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τον δίαυλο επικοινωνίας που δημιουργήθηκε και να παράσχει οποτεδήποτε του ζητηθεί την απαραίτητη ενημέρωση ώστε να διευκολύνει το έργο των ευρωβουλευτών σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές:
Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μαρία Σπυράκη, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γεώργιος Κύρτσος, Δημήτριος Παπαδημούλης - (Αντιπρόεδρος ΕΚ), Στέλιος Κούλογλου, Πέτρος Κόκκαλης, Εμμανουήλ Φράγκος, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ