ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Έντονα αυξητική τάση της πανδημίας σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

Τσιόδρας: Έντονα αυξητική τάση της πανδημίας σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Έντονα αυξητική τάση της πανδημίας σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο υπάρχει το τελευταίο διάστημα, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό. Η αυξητική αυτή τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμαναν τη σημασία συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων ανα περιοχή, ώστε να γίνει στοχευμένη εμβολιαστική προσπάθεια.

Από πλευράς όλων των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πήραν το λόγο εκφράστηκε η ανάγκη να ενταθεί η εμβολιαστική εκστρατεία και να γίνει ακόμη πιο στενή η συνεργασία με την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αλλά και με την εκκλησία για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επιφορτίστηκε από τον πρωθυπουργό με τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Σήμα κινδύνου» από Μητσοτάκη

Για σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων της τάξης του 75% έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα, που έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει η επικρατούσα μετάλλαξη, προσθέτοντας πως την βλέπουμε ήδη πιο έντονα στην Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου, λέγοντας πως υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν. Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας και σε ζητήματα ελέγχων, ειδικά σε καταστήματα στα οποία είναι πιο “επιρρεπή” -για να το πω έτσι ευγενικά- σε μία διασκέδαση, η οποία είναι συνυφασμένη με την πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού, είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη.

Τέλος, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας εμβολίων και ο κάθε πολίτης μπορεί πολύ γρήγορα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο επιθυμεί, καθώς το ζήτημα, -το οποίο μας ταλαιπώρησε για αρκετούς μήνες να μην έχουμε αρκετά εμβόλια όπως είπε-, έχει πια ουσιαστικά αντιμετωπιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ