ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη στο CNN Greece: Χωρίς τείχος ανοσίας από τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι δύσκολα

Παγώνη στο CNN Greece: Χωρίς τείχος ανοσίας από τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι δύσκολα
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Το τέταρτο κύμα δεν έχει ξεκινήσει», δηλώνει στο CNN Greece η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, και τονίζει πως αν ξεκινήσει, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο. Παράλληλα σημειώνει ότι δεν περίμεναν τόσο μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, ενώ κάνει λόγο και για ελάττωση στους εμβολιασμούς, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, είναι μια καμπάνια για τον εμβολιασμό.

«Το τέταρτο κύμα δεν έχει ξεκινήσει ούτε περιμέναμε τόσο μεγάλη αύξηση (κρουσμάτων). Βεβαίως οι εμβολιασμοί έχουν λίγο χαμηλώσει τους ρυθμούς και έχουν ελαττωθεί τα ραντεβού. Πιστεύουμε ότι με την ενημέρωση που κάνουμε αυτές τις μέρες και ήδη σήμερα φάνηκε ότι τα ραντεβού αυξήθηκαν», λέει και τονίζει πως ελπίζουν πως δεν θα ξεκινήσει το τέταρτο κύμα, γιατί αν ξεκινήσει, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο. «Ελπίζουμε με τους εμβολιασμούς και το στόχο που έχουμε βάλει να μην ξεκινήσει το τέταρτο κύμα».

Στα θετικά, ωστόσο, βλέπει, ότι η αύξηση στα κρούσματα, δεν μεταφράζεται με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να οφείλεται και στο ότι οι ηλικίες των κρουσμάτων είναι πολύ μικρές.

«Το καλό σε αυτή την ιστορία είναι ότι παρά τα τόσα πολλά κρούσματα, δεν έχουμε εισαγωγές αντίστοιχες στα νοσοκομεία ούτε στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Έχουμε μεν μια μικρή αύξηση αλλά σε πολύ χαμηλό βαθμό», σημειώνει και συνεχίζει:

«Μπορεί να ανατραπεί αλλά αυτό δεν το ξέρει κανένας, δεν μπορούμε να πούμε αν θα ανατραπεί ή όχι, θα δούμε. Οι ηλικίες πάντως αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρές και γι' αυτό ίσως δεν έχουμε και εισαγωγές πολλές στα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, η αύξηση στα κρούσματα οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει μεγάλη μεταδοτικότητα από 50% έως 70%, στη χαλαρότητα που υπάρχει και στο ότι τα ραντεβού, ενώ πήγαιναν καλά τώρα έχουν μειωθεί.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκφράζει την ανησυχία πως αν μέχρι τέλος Αυγούστου δεν φτάσουμε το 80% στο τείχος ανοσίας, «τα πράγματα από Σεπτέμβρη θα είναι δύσκολα» όπως χαρακτηριστικά λέει και ελπίζει πως ο κόσμος θα πάει να εμβολιαστεί και «τέλος Αυγούστου θα έχουμε το 80% των εμβολιασμών για να μπορέσουμε να αισθανθούμε μια ασφάλεια και να μπορέσουμε να μπούμε στο φθινόπωρο που εκεί τα πράγματα είναι περισσότερο δύσκολα».

Όπως λέει, στο ερώτημα αν ερώτημα αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, είναι αισιόδοξη: «Έχουμε δύο μήνες μπροστά μας. Αν τους τρέξουμε τους εμβολιασμούς, εάν πειστεί ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί τα πράγματα θα πάνε καλά».

Τέλος, στο ερώτημα αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα, απαντά πως αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, είναι μια καμπάνια για τον εμβολιασμό. «Ας δούμε πως θα πάνε τα πράγματα αυτές τις μέρες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι καμπάνια για εμβολιασμό. Αυτό χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πάνε τα παιδιά να εμβολιαστούν», υπογραμμίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ