ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Καλύτερη εικόνα σε Εύβοια και Βαρνάβα - 51 νέες φωτιές σήμερα

Χαρδαλιάς: Καλύτερη εικόνα σε Εύβοια και Βαρνάβα - 51 νέες φωτιές σήμερα
INTIME

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές για την αντιμετώπιση δεκάδων πύρινων μετώπων ανά τη χώρα και σήμερα, Σάββατο. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ειδικά για εκείνες που προβληματίζουν περισσότερο, όπως είναι η φωτιά στα Νέα Στύρα Ευβοίας και τον Βαρνάβα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, είναι εξαιρετικά καλύτερη η εικόνα για την πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής, ενώ η φωτιά στα Νέα Στύρα Ευβοίας δεν απειλεί πλέον κατοικημένες περιοχές.

Όπως είπε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αυτήν την ώρα πετάει με ελικόπτερο πάνω από τα Νέα Στύρα Ευβοίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά, σήμερα η Πυροσβεστική αντιμετώπισε 51 νέες φωτιές, υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι οι άνεμοι πνέουν με 6 και 7 μποφόρ και ριπές έως 8 μποφόρ.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι όλοι παραμένουν σε επιφυλακή και θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Αναλυτικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δίνοντας στοιχεία για την κατάσταση που διαμορφώθηκε σήμερα γνωστοποίησε ότι λίγο μετά τις 11 το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Βαρνάβα Αττικής. Αυτή τη στιγμή η εικόνα της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά βελτιωμένη, αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες εντός περιμέτρου και οι δυνάμεις παραμένουν ισχυρές. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις με οχήματα και πεζοπόρα τμήματα καθώς και 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη μαζί με το BERIEV-200. Την πυρκαγιά συντονίζει ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης με τον οποίο βρέθηκαν από το πρωί στο πεδίο και εκείνος παραμένει στο σημείο.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Ελευσίνα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου στα τοπωνύμια Ρουπάκι, Πάτημα και Σοφό πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν από τις 10 και μισή το πρωί διάσπαρτες εστίες σε χαμηλή βλάστηση. Κάποιες από αυτές πλησίαζαν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις επί της λεωφόρου Δερβενοχωρίων αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκτασή τους. Σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα πραγματοποιήθηκε διακοπή της κυκλοφορίας από την ΕΛΑΣ στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ , στη Λεωφόρο Δερβενοχωρίων, στη Λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής αλλά και σε άλλους κάθετους δρόμους.

Ακόμη, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, λίγο πριν τη μία το μεσημέρι εκδηλώθηκε αγροτοδασική πυρκαγιά στην Νέα Ιωνία Βόλου η οποία και αντιμετωπίστηκε μέσα σε μία ώρα.

Σχετικά με την πυρκαγιά στα Στύρα Ευβοίας ανέφερε ότι λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι εκδηλώθηκε μεγάλη αγροτοδασική πυρκαγιά στα Στύρα Ευβοίας, η οποία με την βοήθεια των ανέμων κινήθηκε νότια με αποτέλεσμα ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων να εισηγηθεί την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του παραλιακού οικισμού Νημπορειό οι οποίοι άλλωστε ειδοποιήθηκαν και μέσω του 112. Ωστόσο, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να απειλεί μέχρι στιγμής κατοικίες και υποδομές.

«Στο κέντρο των επιχειρήσεων παραμένουμε με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου ενώ ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πετάει πάνω από τα Στύρα αυτή τη στιγμή με συντονιστικό ελικόπτερο. 'Αλλη μια δύσκολη ημέρα με ανέμους 6 και 7 μποφόρ και με ριπές να φτάνουν τα 8 μποφόρ. Παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής Προστασίας. Σε κάθε περίπτωση θα σας ενημερώνουμε για ότιδήποτε άλλο προκύψει», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συναγερμός στην Εύβοια

Νωρίτερα, σήμανε συναγερμός στην Εύβοια, καθώς με ειδοποίηση από το 112, οι κάτοικοι του Νημποριού κλήθηκαν να εκκενώσουν άμεσα στον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μαρμάρι και Κάρυστο.

Η φωτιά στην περιοχή ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στα Νέα Στύρα Ευβοίας και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Η πυροσβεστική «έριξε» στη μάχη και αεροσκάφη, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Νωρίς το απόγευμα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε έκτακτη ειδοποίηση για εκκένωση του οικισμού στο Νημποριό, μέσω του 112: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νημποριού Εύβοιας απομακρυνθείτε τώρα προς Μαρμάρι - Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 5 ελικόπτερα (1 συντονιστικό, 1 Ε.Σ.) και 5 αεροσκάφη (4 CL ΚΑΙ ΤΟ BERIEV-200), ενώ υπάρχει και συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Μάχη με τις φλόγες στον Βαρνάβα

Το απόγευμα η εικόνα στον Βαρνάβα Αττικής είναι σαφώς καλύτερη. Προηγήθηκε σκληρή μάχη με τις φλόγες.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν το μεσημέρι και πλέον επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, (ΜΕΤΠΕ), 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό και 7 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Παράλληλα μετέβησαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς και άλλοι 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας, με τη συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρων των ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έκαιγε σε δασική έκταση με πουρνάρια και πεύκα, νότια του χωριού, όπου υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Η φωτιά απείλησε αυτές τις διάσπαρτες αγροικίες, ωστόσο δεν κινδύνευσε ο οικισμός, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα.

H φωτιά στον Βαρνάβα ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο της πυροσβεστικής, καθώς αλλάζουν κατεύθυνση με αποτέλεσμα να υπάρχουν ξαφνικές αναζωπυρώσεις.

Λόγω της πυρκαγιάς στην δασική έκταση στον Βαρνάβα, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα - Καπανδριτίου, από το ύψος της οδού Αθηνών στην Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρο Βαρνάβα), από την οδό Μιλτιάδη Μαντά, ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου, ρεύμα προς Βαρνάβα και στην Ανωνυμη Οδό από το ύψος του χωριού Βόθωνα, ρεύμα προς Γραμματικό.

Τέσσερις εστίες σε Ελευσίνα και Ασπροπύργο - Διακόπηκε η κυκλοφορία

Στο μεταξύ, στην Ελευσίνα πυρκαγιά ξέσπασε σε ξερά χόρτα στην περιοχή Πάτημα, ανάμεσα σε εργοστάσια, τα οποία όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν κινδυνεύουν.

Στην Δυτική Αττική, εκτός από το Πάτημα της Ελευσίνας, πυρκαγιές βρίσκονταν σε εξέλιξη στον δρόμο για Δερβενοχώρια στην περιοχή της Μαγούλας, στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ και Τροίας στον Ασπρόπυργο και στην περιοχή Ρουπάκι, επίσης στον Ασπρόπυργο.

Σέ όλες αυτές τις πυρκαγιές στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, επιχείρησαν συνολικά 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, με την συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.

Λόγω των πυρκαγιών αυτών η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στην λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής στον Ασπρόπυργο, από το ύψος της λεωφόρου ΝΑΤΟ και από το ύψος του εργοστασίου Παπαστράτος, καθώς και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Δερβενοχωρίων από το ύψος του εργοστασίου Κανάκη.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Βόλο

Νωρίς το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση, στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου βορείως της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και λόγω της ξηρασίας άρχισε να παίρνει διαστάσεις. Η πυρκαγιά απείλησε κατοικημένη περιοχή.

Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο και την ΒΙΠΕ Βόλου, καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, από τη φωτιά κάηκαν ιδιοκτησίες, μεταξύ των οποίων αποθήκες, ένα προκατασκευασμένο σπίτι και μερικά ζώα που παγιδεύτηκαν σε περιφραγμένο οικόπεδο. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους και βρήκαν καταφύγιο σε ασφαλή χώρο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ