ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Θεοδωρίδου: Εξαιρετικά σημαντική η β’ δόση του εμβολίου

Κορωνοϊός – Θεοδωρίδου: Εξαιρετικά σημαντική η β’ δόση του εμβολίου
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Arnulfo Franco

Μία ακόμα υπενθύμιση – έκκληση απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορωνοϊού, να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και να μην παραμελήσουν ή καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Μιλώντας για τη μετάλλαξη Δέλτα, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση».

Όπως υπενθύμισε, «η μία δόση του εμβολίου μια προστασία της τάξεως του 33% με μάξιμουμ 50%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται σε πάνω από 90% με τη δεύτερη δόση».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι ένας στους δέκα δεν πραγματοποιεί τη β’ δόση και μάλιστα οι ηλικίες που δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό είναι τα νέα άτομα». «Η πιθανή ερμηνεία αυτού του φαινομένου είναι ότι στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Άρα χρειάζεται μία υπενθύμιση και διευκόλυνση για τα άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου», πρόσθεσε.

«Ας μην ξεχνάμε λοιπόν να κάνουμε αυτήν τη δεύτερη δόση διότι είναι εξαιρετικά σημαντική».

«Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid-19 σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη. Ο εμβολιασμός "φρενάρει" και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, ενώ μειώνει το ιικό φορτίο και τη διασπορά», υπογράμμισε.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις νεότερες ηλικίες», σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Εργαστήριο παραγωγής μεταλλάξεων» οι ανεμβολίαστοι

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα ανεμβολίαστα άτομα νεαρής ηλικίας», συνέχισε. Αναφερόμενη στον εθελοντικό εμβολιασμό των 15-17 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος νόσησης για αυτές τις ηλικίες «είναι μικρός, αλλά υπαρκτός».

«Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον που μπορεί να βρίσκονται ευάλωτοι ή ανεμβολίαστοι», σημείωσε.

«Οι μελέτες επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων ατόμων κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων. Μία προδημοσίευση στο BMJ (​British Medical Journal) είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διότι αποδεικνύει για πρώτη φορά, με μελέτη της αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού, ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού. Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων που εκφράζονται γρήγορα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς, δεδομένου ότι δημιουργείται αυξημένο ιικό φορτίο», συμπλήρωσε.

Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν και πάρα πολλοί από τον φόβο των παρενεργειών, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου που εξήγησε πως οι πιθανότητες νόσησης είναι πολύ υψηλότερες.

«Χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει. Το 99% των ασθενών στις μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα» συνέχισε.

Ανεμβολίαστοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων. «Λαθρεπιβάτες της ανοσίας» τους χαρακτήρισε, διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει άλλοι.

Όπως επεσήμανε, κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ έχουν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων. «Αυτό τα λέει όλα», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ