ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προς νέα αύξηση κρουσμάτων σήμερα - Ανησυχία για την πίεση στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Προς νέα αύξηση κρουσμάτων σήμερα - Ανησυχία για την πίεση στα νοσοκομεία
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός σε κυβέρνηση και ειδικούς για την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών καθώς, πέρα από την εκθετική έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, αυξάνονται καθημερινά οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό χθες, Δευτέρα, ξεπέρασαν τις 100 όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, για τα σημερινά κρούσματα. Όπως είπε, θα είναι κοντά στα 3.000 και υπογράμμισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει μειωθεί στα 27 έτη.

Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσουν τις 3.000 ακόμα και σήμερα, εάν γίνει μεγάλος αριθμός μετρήσεων, εξέφρασε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Προειδοποίηση για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αν δεν παρθούν μέτρα, απηύθυνε επίσης η καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Όπως επισήμανε, πως υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε και στις 5.000 ή και τις 10.000 εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

«Τα μέτρα είναι σημαντικά και θα βοηθήσουν, ίσως χρειάζονται και επιπλέον μέτρα και να κινητοποιηθούμε όλοι μας. Θα πρέπει να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και να πείσουμε όσους περισσοτέρους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, και αφετέρου να τηρούμε τα μέτρα και να προστατεύσουμε όσους είναι ανεμβολίαστους και κινδυνεύουν» τόνισε η κυρία Λινού, μιλώντας στο Mega.

«Κλειδί» το συνολικό ποοσοστό εμβολιασμού

«Με δεδομένη την δυναμική της πανδημίας, θεωρώ ότι είναι απαραίτητα τα μέτρα περιορισμού της επιτάχυνσης, καθώς ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ η μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το ποσοστό του εμβολιασμού που θα πετύχει η χώρα είναι παράγοντας «κλειδί» για την πορεία της πανδημίας:

«Εάν φτάσουμε σε ένα 75% στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, τότε δεν υπάρχει θέμα lockdown, γιατί δεν θα υπάρχει αρκετός αριθμός ανθρώπων χωρίς ανοσία.

Αν φτάσουμε στο 63%-65%, τότε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα έχουμε θέματα με μικρά κύματα, που θα είναι όμως σε υψηλό επίπεδο.

Αν σταματήσουμε να εμβολιαζόμαστε στο περίπου 53% του συνόλου του πληθυσμού τότε δυστυχώς αυτό είναι και το απευκταίο σενάριο της συνεχούς αύξησης, καθώς μπορεί να φτάσουμε σε πάνω από 15.000-18.000 κρούσματα, στο τέλος Νοεμβρίου με Δεκέμβριο και μετά θα έχουμε αποκλιμάκωση, γιατί θα έχουμε πετύχει ανοσία της αγέλης, με τον κακό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Σήμα κινδύνου για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εξέπεμψαν επίσης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και η διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, ειδικά άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν.

«Τα χθεσινά κρούσματα, τα οποία ήταν πολλά για Δευτέρα, προήλθαν από 37.000 τεστ. Ξέρουμε ότι η μέση ικανότητα τις κανονικές μέρες φτάνει τις 60.000 τεστ. Άρα να μην εκπλαγούμε αν δούμε πολύ μεγάλο αριθμό», δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, καθώς το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται ταχύτατα.

«Από όσους βρίσκονται στις ΜΕΘ, το 57% είναι άνω των 65 ετών και το 40% είναι 40-64 ετών. Είναι επείγουσα η ανάγκη για τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν άμεσα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ η διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία» τόνισε ότι νοσηλεύονται ασθενείς με Covid από 18 χρονών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ