ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών

Κορωνοϊός: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Andrew Medichini

Ο εθελοντικός εμβολιασμός των εφήβων εντάσσεται επίσημα από την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, στην εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του κορωνοϊού και της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα που θεωρείται πλέον ζήτημα χρόνου να καταστεί κυρίαρχη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς.

Το ραντεβού για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών μπορεί να κλειστεί από τους γονείς και κηδεμόνες μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με τη χρήση των κωδικών taxisnet, καθώς και μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείου με την προσκόμιση στοιχείων ταυτοποίησης του γονέα/κηδεμόνα και του παιδιού.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με το σκεύασμα της Pfizer, τεχνολογίας mRNA που διαθέτει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστών αρχών για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα οι έφηβοι θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες του.

Στην παρούσα φάση η πλατφόρμα «ανοίγει» για τα παιδιά που είναι γεννημένα έως 31/12/2005.

Ωστόσο, σε προσεχείς συνεδριάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πρόκειται να εξεταστεί και η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού στα παιδιά από 12 ετών, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ως προς τη διαθεσιμότητα του εμβολίου της Pfizer, το οποίο είναι και αυτό που θα χορηγείται στους εφήβους, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε, παράλληλα, πως σύντομα όλοι οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο, και επίκεινται σχετικές ανακοινώσεις.

Η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα έχει πλέον ανεβάσει τον πήχη για το απαιτούμενο τείχος ανοσίας και η εθνική εμβολιαστική εκστρατεία «τρέχει» με ζητούμενο και στοίχημα τον εμβολιασμό του 70 έως 75% των πολιτών εντός του καλοκαιριού για τη θωράκιση της υγείας και της οικονομίας το φθινόπωρο.

«Οδηγός» της επιδημικής έξαρσης που καταγράφεται στη χώρα είναι πλέον οι νεαρότερες ηλικίες και υπό αυτό το πρίσμα θετικό στοιχείο συνιστά το αυξημένο ενδιαφέρον για εμβολιασμό που έχει καταγραφεί από τις 28 Ιουνίου, οπότε και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το freedom pass και την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ για τους νέους ηλικίας 18-25 ετών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες προγραμματίστηκαν 433.175 νέα ραντεβού πρώτης δόσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών τα ραντεβού που κλείστηκαν ξεπερνούν τις 100.000.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έχει επισημάνει σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων ότι πρόκειται για ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής.

Συνολικά για τους νέους έχει σημειώσει πως ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι «ένα απαραίτητο εφόδιο», εξηγώντας παράλληλα πως «τα επόμενα επιδημικά κύματα θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα ανεμβολίαστα άτομα νεαρής ηλικίας».

«Η διασπορά του ιού στο περιβάλλον είναι στα χέρια των νέων, καθώς μπορούν να μεταδώσουν σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών» επισημαίνει η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι οι εμβολιασθέντες «φρενάρουν» τη δράση του ιού, ενώ οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήριο νέων μεταλλάξεων.

Σχετικά με τον κίνδυνο νόσησης για τους εφήβους 15-17 ετών, η κ. Θεοδωρίου έχει αναφέρει ότι «είναι μικρός, αλλά υπαρκτός», διευκρινίζοντας ότι το «κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον που μπορεί να βρίσκονται ευάλωτοι ή ανεμβολίαστοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ