ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θωμαϊδης: Συνεχής αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα

Κορωνοϊός - Θωμαϊδης: Συνεχής αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχής είναι η αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα, όπως επεσήμανε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα πως η επιδημιολογική εικόνα έχει επιβαρυνθεί γενικότερα. 

«Εδώ και πάνω από 15 μέρες υπάρχει μια συνεχής αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα το οποίο μάλιστα έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες πέντε ημέρες, δίνοντας τα χαρακτηριστικά ενός κύματος όπως τα προηγούμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στον Ant1.

«Η επιδημιολογική εικόνα γενικότερα έχει επιβαρυνθεί γιατί δεν είναι μόνο πλέον η Αττική αλλά η αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα έχει εμφανιστεί και στην Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο και τα Γιάννενα», συνέχισε.

Στο ερώτημα αν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις συναδέλφων ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν μέχρι και 20.000 την ημέρα, ήταν καταφατικός σημειώνοντας πως υπάρχουν μοντέλα τα οποία λειτουργούν κάτω από κάποια σενάρια. «Ένα σενάριο είναι αυτό το οποίο έδωσε αυτές τις τιμές», είπε.

Σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτικοτητα των εμβολιασμών ο καθηγητής είπε: «Λογικά, απλά σκεπτόμενος, νομίζω ότι οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στις υγειονομικές μονάδες, σε φροντίδες ηλικιωμένων, γενικά στις φροντίδες ατόμων με ανάγκες, είναι αυτονόητο ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα έπρεπε να εμβολιαστούν, διότι θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους ανθρώπους που φροντίζουν θεωρητικά».

Ο κ. Θωμαϊδης σημείωσε πως στο ΕΚΠΑ είμαστε υπέρ των εμβολιασμών καθολικά, λέγοντας μάλιστα πως «Έχουμε σκεφτεί να προτείνουμε ότι η πρόσβαση στα εργαστήρια και στις κλινικές και στα μαθήματα από Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνεται στους πλήρως εμβολιασμένους ή αυτούς που έχουν δύο φορές την εβδομάδα αρνητικό PCR ή rapid test».

«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία διά ζώσης. Δεν θέλουμε να ζήσουμε άλλον ένα χειμώνα, άλλο ένα ακαδημαϊκό έτος με τηλεδιάσκεψη, με έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία και με τέτοια προβλήματα απουσίας των φοιτητών», σημείωσε κλείνοντας.

«Έκρηξη» ιικού φορτίου στο Ηράκλειο - «Ψηλά» Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

«Έκρηξη» στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 (+530%) σημειώθηκε στα αστικά λύματα στο Ηράκλειο Κρήτης την περίοδο 5 έως 11 Ιουλίου σε σχέση με την εβδομάδα 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2021, βάσει των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο καταγράφεται επίσης σε Αττική (+106%), Θεσσαλονίκη (+133% ) και Λάρισα (+136%).

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη 13 Ιουλίου, την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +76% στο Βόλο έως +530% στο Ηράκλειο.

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Χανιά (+9%).

Στην Πάτρα και στην Αλεξανδρούπολη το ιικό φορτίο παρέμεινε χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Στην Ξάνθη, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε πολύ χαμηλό και κάτω από τοόριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Στον Άγιο Νικόλαο, όπου ο δειγματολήπτης λειτούργησε ύστερα από πέντε εβδομάδες, ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο σε χαμηλά προς μέτρια επίπεδα.

Η τάση στην εβδομαδιαία μεταβολή του ιικού φορτίου στον Άγιο Νικόλαο θα υπολογιστεί αφού ληφθούν και οι μετρήσεις της εβδομάδας 12-18/7/21.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ