ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «συναγερμό» - Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «συναγερμό» - Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες παρουσιάζει ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων, σύμφωνα με όσα είπε στην ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τις περιοχές, που εισέρχονται στο πορτοκαλί επιδημιολογικό επίπεδο.

«Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων, η οποία συνδέεται με τη μετάλλαξη Δέλτα, υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 7ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο, καθώς επίσης και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.

Επίσης, οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

«Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει σε όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μύκονο έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στις περιοχές αυτές και αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα, συγκεκριμένα ένα rapid test και ένα self test, με ταυτόχρονη υποχρέωση τη δήλωση του αποτελέσματος στο σύστημα «Εργάνη».

Η υποχρέωση για testing δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μία με rapid test, αφορά και τα ανεμβολίαστα μέλη των πληρωνάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

covid19.gov.gr

Επίπεδο 3 - Πορτοκαλί

Να σημειωθεί ότι στο πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής
  2. Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
    • αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
    • πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
    • πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών

Οι περιοχές που μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο

Επίσης οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαϊας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Μυτιλήνης, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο. Στο ίδιο (σ.σ. κίτρινο) επίπεδο ανεβαίνουν επίσης οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.

Ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ