ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Σαρηγιάννης: Επτά χιλιάδες κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο

Κορωνοϊός - Σαρηγιάννης: Επτά χιλιάδες κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Δραματική πρόβλεψη για 7.000 και παραπάνω κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για σημαντική άνοδο της πανδημίας για όλα τα στελέχη που εμπλέκονται στη χώρα, για την «Α» τη βρετανική μετάλλαξη, για την Β1318 την πρώην νιγηριανή, για την «Δ» και για την πρώην νοτιοαφρικανική.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της «Δ» είναι η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητά της. Υπολογίζεται γύρω στο 60 με 70% πιο γρήγορη από την αντίστοιχη μεταδοτικότητα της «Α» για παράδειγμα.

Στο σημείο αυτό τόνισε: «Η πρόβλεψη για 3.600 κρούσματα τον 15αύγουστο βασιζόταν στον σχετικά χαμηλό αριθμό τεστ που γίνονταν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Γίνονταν γύρω στα 40.000 τεστ. Αυτή τη στιγμή γίνονται γύρω στις 75-80.000 τεστ κατά μέσο όρο τις ημέρες της εβδομάδας. Τα 3.600 αν τα πολλαπλασιάσετε επί δύο γίνονται εύκολα 7.200. Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάσουμε κοντά στις 7.000 τον δεκαπενταύγουστο σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο με την πιθανότητα να φτάσουμε σε συγκεκριμένες μέρες και λίγο παραπάνω».

Για το αν κολλήσουν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είπε: «Σχεδόν, όχι όλοι, οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν γιατί πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε επίπεδο συνολικής ανοσίας που θα σταματήσει τη μεγάλη διασπορά».

«Το δίλημμα για εμάς είναι: εμβολιαζόμαστε και δημιουργούμε την ανοσία τεχνητά, χωρίς πολλά προβλήματα ή την αφήνουμε να δημιουργηθεί φυσικά, δυστυχώς με πολλά προβλήματα και όχι λίγα όπως νομίζουμε» διερωτήθηκε τέλος ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ