ΕΛΛΑΔΑ

Λοιμωξιολόγοι: Δύο υποχρεωτικά τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό

Λοιμωξιολόγοι: Δύο υποχρεωτικά τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Τον επιδημιολογικό χάρτη εξετάζει σήμερα, Πέμπτη η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων κατά τη συνεδρίασή της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στο επίκεντρο φαίνεται να είναι και η κατάσταση στα νησιά καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έφερε «έκρηξη» κρουσμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι λοιμωξιολόγοι συστήνουν τη διενέργεια δύο υποχρεωτικών τεστ κορωνοϊού από τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους ανά εβδομάδα: ένα self και ένα rapid test.

Ερώτημα παραμένει ποιος θα επιβαρυνθεί εν τέλει ως προς το κόστος της διενέργειας των συγκεκριμένων τεστ, καθώς μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές αν οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώνουν για τα τεστ από την τσέπη τους ή θα τους χορηγούνται δωρεάν.

Επίσης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας θα υπάρξει υπενθύμιση για ισχυρή σύσταση για την χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναφορικά με τη Μύκονο, φαίνεται να καταγράφεται σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων και τα έκτακτα μέτρα θα αρθούν από την Δευτέρα. Ωστόσο, όπου χρειαστεί μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις, ενώ δεν αναμένονται ανακοινώσεις για μέτρα σε άλλο νησί.

Βάσει και των τελευταίων στοιχείων από τις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, στο επίκεντρο βρίσκονται: Πάρος, Σαντορίνη, Ίος, Ρόδος και Κέρκυρα.

Δεν αποκλείεται λοιπόν ο επιδημιολογικός χάρτης να διαμορφωθεί με αρκετές αρνητικές αναβαθμίσεις περιοχών στο «πορτοκαλί».

Παράλληλα στο «μικροσκόπιο» εξακολουθεί να παραμένει τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη, όπου λόγω πληθυσμού υπάρχουν και τα περισσότερα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τα σημερινά κρούσματα αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των τελευταίων ημερών και να φτάσουν κοντά στα 3.000.

Ο κ. Αρκουμανέας, μάλιστα, όταν ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο μίνι lockdown απάντησε πως «όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα μιας περιοχής παρουσιάσουν πρόβλημα μπορεί να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για να ελέγξουμε την πανδημία» ζητώντας να προσέχουν «και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ