ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι νέοι μεταδίδουν στους ανεμβολίαστους - «SOS» για την ομάδα 40-60 ετών

Κορωνοϊός: Οι νέοι μεταδίδουν στους ανεμβολίαστους - «SOS» για την ομάδα 40-60 ετών
AP Photo/Petros Giannakouris

Ο κίνδυνος μίας πανδημίας που θα πλήξει τους ανεμβολίαστους ελλοχεύει για τη χώρα, ενόσω το τέταρτο κύμα «καθοδηγείται» από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, με την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα να απευθύνουν εν χορώ έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν προς εμβολιασμό -και δη στην ηλικιακή ομάδα των 40-60 ετών, όπου και έχει μετατοπιστεί το «κέντρο βάρους» της διασποράς από τις νεότερες ηλικίες.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της ομάδας των 40-60 εγείρει μεγάλο προβληματισμό, ιδίως καθώς παραμονεύει ο πρόσθετος κίνδυνος προσβολής των γονέων από τα παιδιά που επιστρέφουν από διακοπές στα νησιά, τη στιγμή μάλιστα που όλο και περισσότεροι νησιωτικοί προορισμοί εντάσσονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης.

Το ποσοστό των κρουσμάτων στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα έχει αυξηθεί σημαντικά και ήδη αντικατοπτρίζεται στην αύξηση κατά 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα. Ουσιαστικά ένας στους τρεις στην ηλικιακή ομάδα των 40-60 ετών κινδυνεύει να μολυνθεί και να νοσήσει.

Ταυτόχρονα με τους ειδικούς, που έκρουσαν σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για επικείμενη πανδημία των ανεμβολίαστων, δίνοντας εξίσου έμφαση στην ομάδα των 40-60 ετών και επαναλαμβάνοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλειών στις ΜΕΘ και των θανάτων αφορούν σε ανεμβολίαστους.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτοι είναι η πιο επίφοβοι σήμερα. Αυτοί είναι οι πρώτοι που πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης

Προειδοποίηση Παπαευαγγέλου

Τον κίνδυνο που ελλοχεύει οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας να μολυνθούν από την covid μέσω των παιδιών τους που τώρα βρίσκονται διακοπές στα νησιά, επεσήμανε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών» επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, και υπογραμμίζοντας ότι επείγει ο εμβολιασμός όλων άνω των 40 ετών για να αποφευχθεί η νοσηλεία του σε ΜΕΘ ή διασωλήνωση τους σε περίπτωση που νοσήσουν.

Η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε στους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να αποφύγουν το συγχρωτισμό παρά το αρνητικό self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο.

«Παράθυρο» επέκτασης υποχρεωτικότητας και κίνητρα

Ως προς την υποχρεωτικότα του εμβολιασμού, ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αφορά σε υγειονομικούς και εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.

Ανοιξε, δε, «παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ή κοινωνικές ομάδες, μέσω νομοτεχνικής βελτίωσης στην τροπολογία με την οποία εντάχθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Ο μη εμβολιασμένος εργαζόμενος τίθεται σε αναστολή, άνευ αποδοχών, ενώ θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις προς αναπλήρωση των κενών, οι οποίες και θα μπορούν να παραταθούν για άλλους τρεις μήνες.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε χρήση της νομοθετικής ρύθμισης την οποία σήμερα ψηφίσαμε στη Βουλή και ότι όλο το υγειονομικό προσωπικό πια θα σπεύσει να εμβολιαστεί. Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς τους αλλά και απέναντι στον όρκο του Ιπποκράτη που έχουν δώσει να βάζουν πάνω από όλα τη φροντίδα της υγείας των ασθενών τους» είπε ο πρωθυπουργός νωρίτερα σήμερα κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της εμβολιαστικής εκστρατείας ο ίδιος προανήγγειλε επίσης ότι θα υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις επί πλαισίου κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς, με ζητούμενο να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών που παραμένουν καχύποπτοι.

Στο «μέτωπο» της οχύρωσης της χώρας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, που βρίσκεται σε τροχιά «κυριαρχίας», καθίσταται παράλληλα υποχρεωτική η υποβολή των μη εμβολιασμένων εργαζόμενων στον τουρισμό και την εστίαση σε δύο τεστ -ένα self test και ένα rapid test- κάθε εβδομάδα σε όλη την επικράτεια.

Νησιά στο «πορτοκαλί» - Μέτρα όπου απαιτείται

Την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας αποτυπώνουν οι αλλαγές στον σχετικό χάρτη που ανακοινώθηκαν σήμερα εκ μέρους του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Ο Δήμος Μυκόνου -όπου και θα αποφασιστεί τα προσεχή 24ωρα εάν θα εξέλθει από το μίνι lockdown- παραμένει σε καθεστώς υψηλής επιδημιολογικής παρατήρησης και διερεύνησης.

Οι περιφερειακές ενότητες Πιερίας, Καρδίτσας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λασιθίου και Χανίων, εκτός του Δήμου Γαύδου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3.

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο ανεβαίνουν εξίσου οι δήμοι Ζακύνθου, Λέρου, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Κω, Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Σίφνου, Σερίφου, Μήλου, Τροιζηνίας, Αντιπάρου και Ρόδου.

Οι περιφερειακές ενότητες Έβρου εκτός του Δήμου Σαμοθράκης, Φλώρινας, Τρικάλων, Φωκίδας, Σερρών, Πέλλας, Φθιώτιδας, Λακωνίας εκτός του Δήμου Ελαφονήσου, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Καβάλας, Δράμας και Ημαθίας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «κίτρινο» επίπεδο 2.

Οι δήμου Σκύρου, Καλύμνου, Λειψών, Παξών, Κιμώλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Αλοννήσου και Σκοπέλου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «κίτρινο» επίπεδο 2. Ο δήμος Κύθνου πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο «πράσινο» επίπεδο 1.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές, παράλληλα, πως η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει με μέτρα τοπικού χαρακτήρα όπου κρίνεται απαραίτητο προς διασφάλιση της δημόσιας Υγείας.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο για να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης του ιού και να προστατεύσει το ύψιστο αγαθό που αφορά στην ανθρώπινη ζωή» επισήμανε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας απαντώντας σε ερώτημα εάν μπορεί να ακολουθήσουν ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά μετά τη Μύκονο.

Ειδικά για τη Μύκονο, η οποία βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε καθεστώς πρόσθετων ειδικών μέτρων, ο ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή τη στιγμή καταδεικνύουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και μικρή τάση μείωσης.

Ο ίδιος ανέφερε πως «τα πρόσθετα μέτρα δείχνουν ότι κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», επισημαίνοντας πως εντός των επόμενων 24ώρων θα αξιολογηθεί η παράταση ή μη -πέραν της Δευτέρας 26 Ιουλίου- των έκτατων μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ