ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αχαΐα: Κάηκαν πάνω από 20 σπίτια στη Ζήρια - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Φωτιά στην Αχαΐα: Κάηκαν πάνω από 20 σπίτια στη Ζήρια - Εκκενώθηκαν οικισμοί
AP Photo/Andreas Alexopoulos

Δραματικές στιγμές στη Ζήρια Αχαΐας με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν σκληρή μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα. Πληροφορίες για 20-30 καμμένα σπίτια στη Ζήρια. Μετά την εκκένωση τεσσάρων χωριών, καθώς και την ασφαλή απομάκρυνση 100 παιδιών από κατασκήνωση, εντολή δόθηκε και για την εκκένωση της ευρύτερης περιοχής του Λόγγου, καθώς οι φλόγες έχουν επεκταθεί προς τις παραλιακές περιοχές. Kαμμένα σπίτια στη Ζήρια. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου σε επιφυλακή νοσοκομεία και ΕΚΑΒ.

«Δραματική είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο χωριό Ζήρια και μιλάμε για ένα χωριό ζωντανό με 1.000 κατοίκους. Η φωτιά πέρασε μέσα από τη Ζήρια και ακόμα καίει, ενώ δίνεται συνεχής μάχη με τις αναζωπυρώσεις», δήλωσε oπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, ο οποίος κάνει λόγο για τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια καμμένα στο χωριό, το οποίο εκκενώθηκε νωρίτερα.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δόθηκε εντολή περίπου στις 17:30 του Σαββάτου για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων και της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου Αιγιαλείας, καθώς και την απομάκρυνση των ενοίκων ξενοδοχείου.

Σκάφη του Λιμενικού έχουν συνδράμει μέχρι στιγμής για τη μεταφορά 78 ατόμων από το ξενοδοχείο Long Beach στην περιοχή Λόγγος, καθώς και 23 ατόμων από τις περιοχές Μπούκα και Πεύκα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με το The Best, έχει επιστρατευτεί το φέρι μποτ «Δημήτριος Σ.» προκειμένου να μεταφέρει πολίτες που κινδυνεύουν απο παραλίες τις οποίες πλησιάζει η φωτιά.

Η ατμόσφαιρα σε διάφορα σημεία του παραλιακού μετώπου της περιοχής που φλέγεται είναι αποπνικτική.

«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας, εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει η επείγουσα ειδοποίηση που εστάλη μέσω του 112 από τη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκκένωση του Λόγγου.

Μέχρι στιγμής το 112 έχει ενεργοποιηθεί δύο φορές για να ειδοποιήσει όσους πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν τους οικισμούς τους. Συγκεκριμένα στις 14:35 ειδοποιήθηκαν οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι Αχαΐας, ενώ στις 17:45 εστάλη ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, τέσσερα αεροσκάφη και ελικόπτερα. Επίσης στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε επιφυλακή νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα Νοσοκομεία Αιγίου και το Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

Η εικόνα της φωτιάς από την παραλία της Ναυπάκτου

Απομακρύνθηκαν 100 παιδιά από κατασκήνωση

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Ζήρια Αχαΐας.

Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.

Διεκόπη η κυκλοφορία στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ρεύμα κυκλοφορίας της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου προς την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, ενημερώνονται στα διόδια της γέφυρας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου - Ιτέας, λόγω της φωτιάς και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών - Κορίνθου.

Τμήματα της νέας και της παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου, στην Αχαΐα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τόσο η νέα, όσο και η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου είναι κλειστές από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Ελαιώνα.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, στην Αιγιαλεία Αχαΐας, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ζήρια Αχαΐας σε δασική έκταση, με την Πυροσβεστική να δίνει λίγο αργότερα εντολή να εκκενωθούν η Ζήρια, η Άνω Ζήρια, και τα χωριά Λαμπίρι και Καμάρες.

Ενεργοποιήθηκε και ο μηχανισμός 112 με μήνυμα που έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε όσους πολίτες βρίσκονταν στους εν λόγω οικισμούς, να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

«Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι, Αχαϊας εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» ανέφερε το μήνυμα.

Παράλληλα, οι Αρχές προχώρησαν και στην προληπτική απομάκρυνση παιδιών που φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση του Ερινεού. Τα παιδιά επρόκειτο να μεταφερθούν με ασφάλεια, με λεωφορεία στην Πάτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ