ΕΛΛΑΔΑ

Στις φλόγες η Αχαΐα: Τραυματίες και καμμένα σπίτια - Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα

Στις φλόγες η Αχαΐα: Τραυματίες και καμμένα σπίτια -  Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα
AP Photo/Andreas Alexopoulos

Τιτάνιο αγώνα δίνουν περισσότεροι από 290 πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας, και έχει κάψει περισσότερα από 20 σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Τέσσερις οικισμοί εκκενώθηκαν· απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκήνωση και ένοικοι ξενοδοχείου, ενώ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αρκετοί πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και ένας άνδρας με εγκαύματα.

Με τη φωτιά να καίει εκτός ελέγχου, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και παράλληλα έκλεισαν επί ώρες τμήματα της Νέας και της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών-Κορίνθου.

Σε επιφυλακή τέθηκαν όλα τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το ΕΚΑΒ, ενώ στην Αχαΐα μετέβη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η φωτιά ξέσπασε στις 12:25 του Σαββάτου σε δασική έκταση· έλαβε πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις με τις φλόγες να μπαίνουν σε οικισμούς, εξ ου και εκκενώθηκαν αρχικά οι περιοχές Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι για να ακολουθήσει εκκένωση και της ευρύτερης περιοχής του Λόγγου, καθώς οι φλόγες επεκτάθηκαν προς τις παραλιακές περιοχές.

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου. Ανάμεσά τους, 78 άτομα που διέμεναν στον ξενοδοχείο Long Beach στην περιοχή Λόγγος.

Κινητοποιήθηκαν όλα τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού που ήταν διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

Σε επιφυλακή βρισκόταν και ένα φέρι-μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου-Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων.

Επί τόπου βρέθηκε, επίσης, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να συνδράμει στις επιχειρήσεις εκκένωσης, με την ατμόσφαιρα σε σημεία του παραλιακού μετώπου της περιοχής που φλέγεται να είναι αποπνικτική.

Συνολικά στην περιοχή της Αιγιαλείας επιχειρούν 290 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Από αέρος συνέδραμαν έως τη Δύση του ήλιου οκτώ αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το ρωσικό Beriev-200, καθώς και εννέα ελικόπτερα.

«Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιάλειας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν» δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Δεκαέξι τραυματίες - Σε επιφυλακή νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 πολίτες που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Οι επτά παρέμειναν νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους (έξι πολίτες και ένας λιμενικός) των οποίων η κατάσταση δεν εμπνέει καμία ανησυχία, ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης από την 6η ΥΠΕ.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας διακομίστηκε επίσης ένας άνδρας που υπέστη έγκαυμα στο χέρι, καθώς προσπαθούσε να σώσει το σπίτι του στη Ζήρια. Υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Λόγω της φωτιάς τέθηκε από την πρώτη στιγμή σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής. Στα Νοσοκομεία του Αιγίου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ.

Το πλήρωμα τoυ ασθενοφόρου οχήματος του ΕΚΑΒ στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.

Σπίτια στις φλόγες - Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί

«Η καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνει η φωτιά «έχει περιοριστεί σε ότι αφορά τους οικιστικούς ιστούς, αλλά έχει πάρει μία πορεία προς μη οικιστικούς ιστούς».

Ο ίδιος ανέφερε πως επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της κοινότητας Λόγγου που είχε εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, ενώ ως προς τους κατοίκους των άλλων κοινοτήτων που εκκενώθηκαν και δεν έχουν που να διαμείνουν, ο δήμος έχει διαθέσει τρεις χώρους για την ασφαλή φιλοξενία τους.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιαλείας, Γιώργος Ντίνος, είχε μιλήσει νωρίτερα για δραματική η κατάσταση στο χωριό Ζήρια, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια καμμένα στο χωριό.

Εντός της ημέρας το 112 ενεργοποιήθηκε δύο φορές για να ειδοποιήσει όσους πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν τους οικισμούς τους. Συγκεκριμένα στις 14:35 ειδοποιήθηκαν οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι Αχαΐας, ενώ στις 17:45 εστάλη ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή του Λόγγου να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν επίσης για προληπτικούς λόγους περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της μεγάλης φωτιάς.

«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας, εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει η επείγουσα ειδοποίηση που εστάλη μέσω του 112 από τη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκκένωση του Λόγγου.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μετέβη, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, στην Αιγιαλεία με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου

Αποκαταστάθηκε από το βράδυ του Σάββατου πλήρως η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου από το ύψος του Δρεπάνου έως την περιοχή του Ελαιώνα, που είχε διακοπεί εξαιτίας της φωτιάς.

Όσον αφορά στην κίνηση των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών Κορίνθου, σύμφωνα με την Αστυνομία τα αυτοκίνητα απεγκλωβίζονται σταδιακά και κατά μικρές ομάδες, με τη συνοδεία περιπολικού για λόγους ασφαλείας.

Εξαιτίας της φωτιάς, τόσο η παλαιά Εθνική Οδός Πατρών - Κορίνθου, όσο και η νέα, έκλεισαν νωρίτερα από το ύψος του Δρεπάνου έως τον Ελαιώνα.

Παράλληλα, διεκόπη η κυκλοφορία οχημάτων στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα, για όσα οχήματα κατευθύνονται προς Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ