ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αχαΐα: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου

Φωτιά στην Αχαΐα: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου
Από το μέτωπο της φωτιάς στην Ζήρια AP Photo/Andreas Alexopoulos

Αποκαταστάθηκε πλήρως η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου από το ύψος του Δρεπάνου έως την περιοχή του Ελαιώνα, που είχε διακοπεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αχαΐα.

Όσον αφορά στην κίνηση των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών Κορίνθου, σύμφωνα με την Αστυνομία τα αυτοκίνητα απεγκλωβίζονται σταδιακά και κατά μικρές ομάδες, με τη συνοδεία περιπολικού για λόγους ασφαλείας.

Εξαιτίας της φωτιάς, τόσο η παλαιά Εθνική Οδός Πατρών - Κορίνθου, όσο και η νέα, έκλεισαν νωρίτερα από το ύψος του Δρεπάνου έως τον Ελαιώνα.

Παράλληλα, διεκόπη η κυκλοφορία οχημάτων στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα, για όσα οχήματα κατευθύνονται προς Αθήνα.

Μεγάλη μάχη στα πύρινα μέτωπα

Τιτάνιο αγώνα δίνουν περισσότεροι από 290 πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας, και έχει κάψει περισσότερα από 20 σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Τέσσερις οικισμοί εκκενώθηκαν· απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκήνωση και ένοικοι ξενοδοχείου, ενώ πολίτες μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα στο νοσοκομείο.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ύψιστο συναγερμό. Σε επιφυλακή βρίσκονται νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η φωτιά ξέσπασε στις 12:25 του Σαββάτου σε δασική έκταση· έλαβε πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις με τις φλόγες να μπαίνουν σε οικισμούς, εξ ου και εκκενώθηκαν αρχικά οι περιοχές Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι για να ακολουθήσει εκκένωση και της ευρύτερης περιοχής του Λόγγου, καθώς οι φλόγες επεκτάθηκαν προς τις παραλιακές περιοχές.

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου. Ανάμεσά τους, 78 άτομα που διέμεναν στον ξενοδοχείο Long Beach στην περιοχή Λόγγος.

Κινητοποιήθηκαν όλα τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού που ήταν διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

Σε επιφυλακή βρισκόταν και ένα φέρι - μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου-Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων».

Επί τόπου βρέθηκε, επίσης, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να συνδράμει στις επιχειρήσεις εκκένωσης, την ώρα που η ατμόσφαιρα σε σημεία του παραλιακού μετώπου της περιοχής που φλέγεται είναι αποπνικτική.

Συνολικά στην περιοχή της Αιγιαλείας, λόγω της επέκτασης της πυρκαγιάς επιχειρούν 290 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Από αέρος συνέδραμαν έως τη Δύση του ήλιου οκτώ αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το ρωσικό Beriev-200, καθώς και εννέα ελικόπτερα.

«Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιάλειας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν» δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Σπίτια στις φλόγες - Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί

«Δραματική είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο χωριό Ζήρια και μιλάμε για ένα χωριό ζωντανό με 1.000 κατοίκους. Η φωτιά πέρασε μέσα από τη Ζήρια και ακόμα καίει, ενώ δίνεται συνεχής μάχη με τις αναζωπυρώσεις», δήλωσε o πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργος Ντίνος, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια καμμένα στο χωριό.

Το 112 ενεργοποιήθηκε δύο φορές για να ειδοποιήσει όσους πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν τους οικισμούς τους. Συγκεκριμένα στις 14:35 ειδοποιήθηκαν οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι Αχαΐας, ενώ στις 17:45 εστάλη ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή του Λόγγου να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν επίσης για προληπτικούς λόγους περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της μεγάλης φωτιάς.

«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας, εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει η επείγουσα ειδοποίηση που εστάλη μέσω του 112 από τη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκκένωση του Λόγγου.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, στην Αιγιαλεία Αχαΐας, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Πέντε τραυματίες - Σε επιφυλακή νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

Στους πέντε ανέρχονται οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου τρεις πολίτες και ένας λιμενικός, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία».

Επίσης, διακομίστηκε αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ένας πολίτης με έγκαυμα στο χέρι, ο οποίος προσπαθούσε να σώσει το σπίτι του στη Ζήρια από τη φωτιά. Εν συνεχεία μεταφέρθηκε στην πλαστική χειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», όπου και νοσηλεύεται.

Λόγω της φωτιάς τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νοσοκομείο του Αιγίου, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, το κέντρο υγείας της Ακράτας, και το νοσοκομείο «'Αγιος Ανδρέας», το οποίο δεν εφημέρευε σήμερα, και παράλληλα κλήθηκαν οι μη εφημερεύοντες γιατροί να βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Σε αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για την κάλυψη όλων των όμορων περιοχών τέθηκε και το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Πάτρας.

Το πλήρωμα τoυ ασθενοφόρου οχήματος του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ