ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Ξεπέρασε τους 46 βαθμούς ο υδράργυρος - Περισσότερο επικίνδυνη η Τρίτη

Καύσωνας: Ξεπέρασε τους 46 βαθμούς ο υδράργυρος - Περισσότερο επικίνδυνη η Τρίτη
INTIME

Στο έλεος του καύσωνα, ο οποίος περιγράφεται από τους μετεωρολόγους ως ένας από τους ισχυρότερους των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών, ενώ έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνος από την ΕΜΥ, βρίσκεται η χώρα. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία-ρεκόρ ήταν σήμερα, Δευτέρα, οι 46,3 βαθμοί Κελσίου στη Μακρακώμη Φθιώτιδας. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ιστορικά το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. 

Οι επόμενες υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Δένδρα Τυρνάβου (45), Λάρισα (44,9), Σπάρτη (44,7), Λευκοχώρι Φθιώτιδας (44,4) και Θήβα (44,2 βαθμοί).

Συνολικά σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, είχαν ως αποτέλεσμα ο υδράργυρος να φθάσει ή να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 143 σταθμούς και τους 43 βαθμούς Κελσίου σε 22 σταθμούς.

Η αυριανή ημέρα, Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, αναμένεται ακόμη περισσότερο επικίνδυνη, καθώς πολύ υψηλή επικινδυνότητα περιμένουμε στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία, και κατά τόπους στον Έβρο.

Την ίδια ώρα, σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τη θωράκιση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τις αυξημένες, ενεργειακές ανάγκες λόγω του ακραίου κύματος.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί στην έκτακτη σύσκεψη στο Ψηφιακό Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι.

Για την υποστήριξη του συστήματος επιστρατεύονται όλες οι λιγνιτικές μονάδες και έχει ζητηθεί η επίσπευση των διαδικασιών για την σύνδεση και της μονάδας του Αγίου Δημητρίου.

Επισημαίνεται ότι οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς.

Καλλιάνος στο CNN Greece: Στο κόκκινο ο υδράργυρος με 45 βαθμούς

Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο καιρός θα είναι πάρα πολύ ζεστός στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μάλιστα από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη θα είναι η κορύφωση του καύσωνα με τον υδράργυρο στους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου , στις ευπαθείς σε ζέστη ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, λέει στo CNN Greece ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, προς τις πεδιάδες των Σερρών, του Κιλκίς, σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας πχ στα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα, όπου ο υδράργυρος θα φτάνει τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

Επιφυλακή και σε πεδινές περιοχές της Αργολίδας, της Μεσσηνίας ,της Λακωνίας όπου το θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο».

«Έχουμε μπροστά μας τέσσερις δύσκολες μέρες και από την Παρασκευή θα πάμε στους 39 με 40- 41 βαθμούς και από το Σάββατο θα αρχίσει να πέφτει και άλλο με την ενίσχυση του μελτεμιού», σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη από την ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί, πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 43 και κατά τόπους 44 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νησιά από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 22 έως 42 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως 44 με 45 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα στα κεντρικά τμήματα, τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 43 και κατά τόπους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα το απόγευμα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 και στην Κρήτη τοπικά έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα νότια 5 με 6 και πρόσκαιρα το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 και κατά τόπους 42 βαθμούς Κελσίου.

Ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας

Ο Ιούλιος του 2021 υπήρξε ο θερμότερος Ιούλιος της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ ήταν επίσης ο δεύτερος πιο θερμός για τα ηπειρωτικά της χώρας.

Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν φέτος τιμές θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 για τον μήνα Ιούλιο. Τα διαστήματα με θερμοκρασία ελαφρώς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές ήταν σύντομα, μεταξύ 3-5 και 18-25 Ιουλίου, ενώ δύο κύματα καύσωνα χαρακτήρισαν το υπόλοιπο του μήνα (κυρίως τις δύο πρώτες και τις πέντε τελευταίες ημέρες).

Στα νησιά του Αν. Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας, θερμότερος κατά 0,1 βαθμό Κελσίου από τον ακραίο αντίστοιχο μήνα του 2018. Στα ηπειρωτικά τμήματα και στην Κρήτη, ο φετινός Ιούλιος ήταν περίπου ένα βαθμό πιο ψυχρός από τον εξαιρετικά θερμό Ιούλιο του 2012.

Ειδικότερα, στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκε μέση τιμή μεγίστων θερμοκρασιών 33 βαθμοί, στη Δυτική Ελλάδα και στα Επτάνησα 33,8°C, στη Θεσσαλία 34,5°C, στη Στερεά Ελλάδα 34,0°C, στην Πελοπόννησο 34,2°C, στην Κρήτη 32,4°C και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου 31,7°C.

Οι τελευταίες ημέρες του μήνα χαρακτηρίστηκαν από ακραία υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με έως και οκτώ βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Οδηγίες της ΓΓΠΠ για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας

Την ίδια ώρα, οδηγίες προς τους πολίτες απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ