ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές Αττική: Το πύρινο μέτωπο απειλεί Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Άγιο Στέφανο

Φωτιές Αττική: Το πύρινο μέτωπο απειλεί Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Άγιο Στέφανο
CNN GREECE/ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 18:11

Πολύ επικίνδυνη και εκτός ελέγχου μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Αττική. Μάχη δίνουν με όλα τα μέσα πυροσβέστες και εθελοντές σε μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσουν τις φλόγες πριν τον Άγιο Στέφανο, ενώ σοβαρή αναζωπύρωση σημειώθηκε ξανά στην Βαρυμπόμπη, η οποία εκκενώνεται αυτήν την ώρα. Πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή για εκκένωση και στους Θρακομακεδόνες.

Αυτήν την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης των Θρακομακεδόνων, καθώς η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά πλησιάζει γοργά. Οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς Αχαρνές μέσω Λεωφ. Κύμης.

Λίγο νωρίτερα, σημειώθηκε έντονη αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη και στους κατοίκους εστάλη μήνυμα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες και Αχαρνές για λόγους ασφαλείας» αναφέρει το μήνυμα.

Η αναζωπύρωση σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου και καταβάλλονται προσπάθειες να μην πάρει μεγάλη έκταση η πυρκαγιά. Πρόκειται για την τρίτη φορά που απειλούνται ζωές και περιουσίες στην Βαρυμπόμπη.

Ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός σήμανε «συναγερμό» για την αναζωπύρωση, ζητώντας δυνάμεις και τονίζοντας στον ΣΚΑΙ ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα και πως εάν δεν υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση, το μέτωπο μπορεί να κάψει τους Θρακομακεδόνες.

Την ίδια ώρα, οι φλόγες πέρασαν ξανά την εθνική οδό και απειλούν τον Αγιο Στέφανο. Την κοινότητα κυκλώνουν τρεις διαφορετικές εστίες -μία εκ των οποίων προέρχεται από το Κρυονέρι, που νωρίτερα παραδόθηκε στις φλόγες.

Επίσης, μία επικίνδυνη εστία φωτιάς μαίνεται στην περιοχή του Πευκόφυτου, προερχόμενη από Αφίδνες η οποία δυνητικά μπορεί να απειλήσει τον Μαραθώνα.

Για μεγάλο πρόβλημα στον Αγιο Στέφανο και Πευκόφυτο έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανεπάρκεια σε εναέρια μέσα και ζήτησε να ενταθούν οι ρίψεις, καθώς η λίμνη Μαραθώνα είναι πολύ κοντά.

Την ίδια ώρα, υπό εκκένωση τελεί η Σταμάτα και η Ροδόπολη. Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς Αθήνα μέσω λεωφ. Θησέως και Κηφισίας. Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή η εκκένωση είναι προληπτική. Εν τω μεταξύ, στην περιοχή της Σταμάτας πραγματοποιούνται αναχώματα για τη φωτιά.

Το πύρινο μέτωπο έχει σχηματίσει ένα «πέταλο» φωτιάς που ξεκινάει από τους πρόποδες της Πάρνηθας, την Βαρυμπόμπη και το Κρυονέρι, συνεχίζοντας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αφίδνες και «κλείνει» σε Καπανδρίτι, Πευκοφυτο, Σταμάτα και Αγιο Στέφανο.

Νωρίτερα, παρά τις γενναίες προσπάθειες των πυροσβεστών οι φλόγες μπήκαν στο Κρυονέρι, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες. Στο σημείο, νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε και προσαγωγή ενός υπόπτου, προκειμένου να διερευνηθεί η παρουσία του στο χώρο, η οποία κρίθηκε ύποπτη.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή για εκκένωση σε Καπανδρίτι, Μαλακάσα και Πολυδένδρι καθώς και του οικισμού Σφενδάλη, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν προς Γραμματικό. Ωστόσο, νωρίς το απόγευμα η κατάσταση στην περιοχή του Μαραθώνα είναι καλύτερη.

Λίγη ώρα αργότερα, εντολή εκκένωσης δόθηκε και στον Αγιο Στέφανο και τους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων. Οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να κατευθυνθούν προς Αθήνα μέσω της Λεωφ. Θησέως, Κηφισίας. Εκεί είναι και το πιο απειλητικό μέτωπο φωτιάς αυτήν την ώρα.

Σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 56 πυρκαγιάς, ενώ σημείωσε ότι η φωτιά έχει περάσει και στη Λίμνη Μαραθώνα.

Καταστροφές στις Αφίδνες

Νωρίτερα το μεσημέρι το πύρινο μέτωπο μπήκε στις Αφίδνες, όπου κάηκε ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού. Η φωτιά συνοδευόταν από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.

Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στην οποία εξελίσσεται το τρίτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Και εκεί έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

Για πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις και πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους έκανε λόγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Καπανδρίτι. Όπως ανέφερε, βρίσκεται στα 30-40 μέτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, με φορά προς την Αθήνα καίγοντας δασική έκταση.

Χωρίς διόδια η Αττική Οδός - Kλειστή η Εθνική Οδός στην Αθηνών-Λαμίας

Ανοιχτή και χωρίς διόδια είναι η Αττική Οδός, λόγω της έκτακτης κατάστασης με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική, ενώ η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας είναι κλειστή στα ρεύματα προς Αθήνα.

Οι διερχόμενοι στην Αττική Οδό δεν καταβάλλουν το αντίτιμο ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση στους σταθμούς των διοδίων, αλλά και προς την διευκόλυνση των μετακινούμενων από και προς τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

Την ίδια ώρα, παραμένει κλειστή για την κυκλοφορία οχημάτων και στα δύο ρεύματα η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως εξής:

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
  • Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

«Ανοικτά» 56 μέτωπα

Για εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρσης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως υπάρχουν 56 ανοιχτές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα και τονίζοντας πως οι άνεμοι θα αυξηθούν.

Σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε την εικόνα για τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται σε όλη τη χώρα, τονίζοντας πως «συνεχίζουμε την προσπάθεια ώρα με την ώρα».

Όπως είπε οι πιο σοβαρές από τις πυρκαγιές είναι σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Φθιώτιδα, ενώ ενημέρωσε πως καίει και «νέο μέτωπο και στην Ηλεία στην Αρχαία Ολυμπία», τονίζοντας ότι «32 οικισμοί έχουν εκκενωθεί μέσω του 112». Στην περιοχή επιχειρούν 310 πυροσβέστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ