ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές Εύβοια: Στις φλόγες σπίτια στο Πευκί και τις Γούβες - Κραυγή αγωνίας των κατοίκων

Φωτιές Εύβοια: Στις φλόγες σπίτια στο Πευκί και τις Γούβες - Κραυγή αγωνίας των κατοίκων
AP Photo/Petros Karadjias

Δραματικές στιγμές στην Εύβοια, με τα πύρινα μέτωπα να κινούνται ανεξέλεγκτα από άκρη σε άκρη στο βόρειο τμήμα. Αυτήν την ώρα, καίγονται σπίτια στο Πευκί και τις Γούβες. Αγωνιώδεις και ηρωικές είναι οι προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων για να σώσουν σπίτια και περιουσίες, την ώρα που στο Πευκί δεν υπάρχει νερό και οι κάτοικοι απελπισμένοι ζητούν βοήθεια. 

Από το Πευκί απομακρύνθηκαν δια θαλάσσης 400 πολίτες, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν την μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους. Την ίδια ώρα δεύτερο μέτωπο πυρκαγιάς κατακαίει τις Γούβες.

Η φορά αυτών των δύο μεγάλων εστιών φωτιάς είναι προς την Ιστιαία και για το λόγο αυτό σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης την ύστατη στιγμή για να αποκοπεί η πορεία του μετώπου.

Στο Πευκί παραμένουν φέρυ μποτ και σκάφη του λιμενικού και ιδιωτών προκειμένου να μεταφέρουν και άλλους πολίτες. Παράλληλα, τις παραλίες τις βορειοανατολικής Εύβοιας ελέγχουν διαρκώς για τυχόν εγκλωβισμένους, σκάφη του Λιμενικού Σώματος με τη συνδρομή σκαφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, πριν από λίγο απεγκλωβίστηκαν 23 άτομα από διάφορες παραλίες τα οποία μεταφέρθηκαν στο Πευκί Ευβοίας.

Σημειώνεται ότι οι πορθμειακές γραμμές Αρκίτσας-Αιδηψού και Γλύφας Αγιόκαμπου διατίθενται μέχρι νεοτέρας για την εξυπηρέτηση ατόμων και οχημάτων που συνδράμουν στην πυρκαγιά.

Την ίδια ώρα, κυκλωμένοι από τις φλόγες παραμένουν οι οικισμοί Καστρί και Γερακιού.

Μηχανήματα στέλνει η Περιφέρεια Αττικής

«Είμαστε αλληλέγγυοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στους συμπολίτες μας κατοίκους της Ευβοίας που δοκιμάζονται σκληρά από τον πύρινο εφιάλτη» τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Ο ίδιος ανταποκρινόμενος στο αίτημα του ομολόγου του Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανού, αποστέλλει 7 μεγάλες υδροφόρες και 2 μικρά πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Εύβοια.

Η αποστολή τους, έχει ξεκινήσει και σύντονα θα τεθούν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αξιοποιηθούν όπου κρίνεται αναγκαίο στις φλεγόμενες περιοχές της Εύβοιας.

Η εικόνα της φωτιάς από δορυφόρο της NASA

Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια παρουσιάζεται από το σύστημα της υπηρεσίας Fire Information for Management System (FIRMS) της NASA και είναι συγκλονιστική: Μέσα σε διάστημα μόλις έξι ημερών το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Εύβοιας μοιάζει να έχει σβήσει από το χάρτη, με τις φωτιές να κατακαίνε μια τεράστια γεωγραφική έκταση.

Δείτε εδώ live όσα καταγράφει το σύστημα FIRMS της NASA

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους ως προς την εξέλιξη της φωτιάς (σ.σ. με κόκκινο χρώμα οι περιοχές όπου μαίνονται οι φωτιές)

Τρίτη 3 Αυγούστου

Τετάρτη 4 Αυγούστου

Πέμπτη 5 Αυγούστου

Παρασκευή 6 Αυγούστου

Σάββατο 7 Αυγούστου

Κυριακή 8 Αυγούστου

Εκκενώθηκαν δεκάδες χωριά και οικισμοί

«Στο βόρειο μέτωπο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όλα τα χωριά βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνο καθεστώς. Δίνεται μάχη σε πολλούς οικισμούς, επίγεια και εναέρια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Ο κ. Σπανός τόνισε ότι περίπου 3.000 πολίτες χρειάστηκε να φιλοξενηθούν είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, είτε σε οργανωμένους χώρους.

Πρόσθεσε ότι περισσότερες από 200 οικογένειες έχασαν τις κατοικίες τους, ενώ μέχρι στιγμής δεν διατρέχει κίνδυνο η Ιστιαία.

Εντολή προς τους κατοίκους των περιοχών Πευκί, Βουλίκι, Γούβες και Αρτεμίσιο να εγκαταλείψουν άμεσα τους συγκεκριμένους οικισμούς με κατεύθυνση την Ιστιαία έδωσε λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί της Κυριακής η Πολιτική Προστασία μέσω του 112, καθώς η φωτιά στην περιοχή μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Η φωτιά και ο πυκνός καπνός έχουν καλύψει τα πάντα στις Γούβες, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες.

Το μεσημέρι δόθηκε μία μεγάλη μάχη που ξεκίνησε από τις 2:00 τα ξημερώματα για να σωθούν τα Βασιλικά. Εκτός από τους πυροσβέστες βρέθηκαν εκεί δεκάδες εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή και την Αθήνα.

Ιδιαίτερα ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.

Οι επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες συνεχείς, όμως ελάχιστα τα αποτελέσματα καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό.

«Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά.

Στο νότιο τμήμα τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση στο Τρούπι. Παρόμοια κατάσταση στα Καλύβια, ενώ η μάχη που δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι μέχρι στιγμής αποδίδει και οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ