ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ECDC: Ποιες περιοχές της Ελλάδας παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο»

Κορωνοϊός - ECDC: Ποιες περιοχές της Ελλάδας παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο»
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Δεδομένη είναι η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας με τον δείκτη θετικότητας να ανέρχεται στο 3,3% στην επικράτεια, ωστόσο καταγράφονται σημαντικές αυξομειώσεις μιας και σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε νωρίτερα ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος,οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας βρίσκονται στο επίπεδο 3 και κάποιες στο επίπεδο 4, ενώ η τάση στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες είναι αυξητική ή ελαφρώς αυξητική.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσίευσε σήμερα, Πέμπτη 12 Αυγούστου, τους αναθεωρημένους χάρτες του, όπου αποτυπώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν υψηλά νούμερα το τελευταίο διάστημα.

Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων, τεστ και δείκτη θετικότητας.

Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, με την υπόλοιπη χώρα να βρίσκεται στο «πορτοκαλί», σε μια κατηγορία στην οποία προστέθηκαν το Βόρειο Αιγαίο και η Εύβοια.

Oσον αφορά στον δείκτη θετικότητας και σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC, η χώρα μας βρίσκεται στο «κίτρινο», δηλαδή κινείται μεταξύ 1% και 3,9%. Στη συγκεκριμένη κατηγορία μπήκε και η Ηπειρος.

Αναφορικά με τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, η Ελλάδα παραμένει στο «βαθύ πράσινο», δηλαδή πάνω από 5.000 ανά 100.000 κατοίκους.

Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα

Πριν από λίγες ημέρες, το CDC λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα επανέφερε την οδηγία χρήσης της μάσκας στους κλειστούς χώρους, ακόμα και σε πλήρως εμβολιασμένους.

Στη χώρα μας, η επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα είναι γεγονός και έχει φτάσει στο επίπεδο του 79,1%, ενώ με τα δεδομένα που έχει στα χέρια της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εκτιμάται ότι ότι σύντομα θα επικρατήσει σε ποσοστό που θα φτάσει το 90%.

Ανησυχητική είναι επίσης η αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας, καθώς σε σχεδόν 20 διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ παράλληλα παρατηρείται αύξηση και στον δείκτη εισιτήρια/εξιτήρια. Συγκεκριμένα υπάρχει πληρότητα 40% σε κλινικές Covid και 51% στις ΜΕΘ-COVID.

Νέα αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για μία ακόμη ημέρα σημειώθηκε σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων, από 226 την Τετάρτη σε 240 σήμερα.

Ειδικότερα, σήμερα Πέμπτη 12 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.605, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 528.474 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.533 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.158 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 240 (63.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.863 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 200 (ημερήσια μεταβολή -18.7%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 213
ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ