ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά Κερατέα: Ολονύχτια μάχη για να μην ξεφύγει προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου

Πυρκαγιά Κερατέα: Ολονύχτια μάχη για να μην ξεφύγει προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου
CNN Greece/ Ευδοκία Μύτιλη

Δημοσιεύτηκε:

Σκληρή μάχη συνεχίζουν να δίνουν από το πρωί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Κερατέα. Το πύρινο μέτωπο απείλησε νωρίτερα τα πρώτα σπίτια του οικισμού Συντερίνα και της κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά ανακόπηκε. Ολονύχτιος θα είναι ο αγώνας των πυροσβεστών ώστε να μην επιτρέψουν στην φωτιά να ξεφύγει προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Στις 20:30 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Κερατέα είναι βελτιωμένη, ωστόσο οι προσπάθειες συνεχίζονται για την τελική οριοθέτηση διάσπαρτων εστιών.

Τη μάχη δίνουν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση είχαν διατεθεί και επιχειρούσαν έως τη δύση του ηλίου, περιοδικά, 8 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικόπτερα από τη Ρωσία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός δήλωσε στην ΕΡΤ ότι όλη τη νύχτα θα συνεχιστεί η μάχη για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Παράλληλα, όλοι βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Μάχη για την υπεράσπιση του εθνικού δρυμού Σουνίου

Οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγωνιώδη μάχη για να συγκρατηθεί το πύρινο μέτωπο και να μην περάσει τη λεωφόρο Αναβύσσου-Λαυριού, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα κατευθυνθεί ανεξέλεγκτη προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι εάν ξεφύγει η πυρκαγιά μπορεί να φθάσει μέχρι Σούνιο και Λεγραινά. Όπως είπε, έχει ήδη κάψει πολύ μεγάλη περιοχή και υπάρχει φόβος μήπως κατευθυνθεί προς Ανάβυσσο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι με την πτώση των ανέμων που αναμένεται τις επόμενες ώρες εκτιμάται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μέχρι τη νύχτα.

Απειλήθηκαν οικισμοί

Λίγο μετά τις 19:00 οι φλόγες έφθασαν στις παρυφές του οικισμού Συντερίνα, ενώ νωρίτερα είχε απειληθεί σοβαρά ο οικισμός Άγιος Κωνσταντίνος, αλλά με υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων η κοινότητα γλίτωσε. Μάχη δινόταν επίσης και στο βορειοδυτικό κομμάτι της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα το μεσημέρι, δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών αυτών, καθώς και για προληπτική εκκένωση των οικισμών Μετόχι και Μεγάλα Πεύκα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, περίπου στις 15:00 ξέσπαγε νέο μεγάλο μέτωπο σε συνέχεια του προηγούμενου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα πρώτα χωριά του οικισμού Άγιος Κωνσταντίνος.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς», δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και σημείωσε: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός».

keratea-214_4855309268958302257_n.jpg
CNN GREECE/ ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΥΤΙΛΗ

Διερευνώνται τα αίτια

Την ίδια ώρα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Κατοικοι καταγγέλλουν ότι η πυρκαγιά είναι έργο εμπρηστών.

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης και μηνύματα από 112

Η φωτιά ξεκίνησε σε δύσβατο σημείο σε χαμηλή βλάστηση και σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής έχουν καεί και κάποια σπίτια.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι περίπου 6 μποφόρ με στροβιλισμούς που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Στην μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 71 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα και υδροφόρες δήμων.

Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Μαρκάτι προς Λαύριο, ενώ λίγη ώρα αργότερα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και οι οικισμοί Συντερίνα και Άγιος Κωνσταντίνος.

Οι κάτοικοι του Αγίου Κωνσταντίνου κλήθηκαν αρχικά να μετακινηθούν προς Ανάβυσσο και στη συνέχεια προς Λαύριο.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς», λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και συνεχίζει: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός».

Μεγάλος είναι και ο φόβος να μην περάσει το πύρινο μέτωπο στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση με πεύκα.

Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Η τροχαία από την πλευρά της προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας προκειμένου να γίνεται ευκολότερα η κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κερατέα.

Συγκεκριμένα διακοπή κυκλοφορίας ισχύει για:

Παλαία λεωφόρος Κερατέας-Λαυρίου από γέφυρα Αδάμ
Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου
Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από οικισμό Συντερίνα προς οικισμό Αγίου Κωνστατνίου
Λεωφόρος Λαυρίου και Παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής δήλωσε ότι έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια.

Ακόμη ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ένα λευκό όχημα να βάζει φωτιά σε κάδους στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.

Για τιτάνια προσπάθεια να ανασχεθεί το πύρινο μέτωπο πριν κατευθυνθεί προς Φώκαια μίλησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στον Σκάι.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη φωτιά στα Βίλια Αττικής ενώ δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τις πυροσβεστικές δυνάμεις η φωτιά που ξέσπασε, επίσης το μεσημέρι της Δευτέρας, στην περιοχή Πέρδικα της Αίγινας, η οποία έσβησε αμέσως.

Παραμένουν δυνάμεις στα καμένα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην Επικράτεια. Συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

• Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

• Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ