ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Βίλια: Mάχη για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια - Μπαράζ εκκενώσεων οικισμών

Φωτιά Βίλια: Mάχη για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια - Μπαράζ εκκενώσεων οικισμών
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Petros Karadjias

Σκληρή μάχη πυροσβεστικών δυνάμεων, εθελοντών, Στρατού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη στα Βίλια, με κύριο στόχο να μην απειληθούν κατοικίες και το Όρος Πατέρα. Νέο μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τη Βενίζα, του έβδομου οικισμού που εκκενώνεται προληπτικά μετά το ξέσπασμα του πύρινου μετώπου που μαίνεται ανεξέλεγκτο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα· έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται παρθένο δάσος.

Οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει μέχρι και αυτήν τη στιγμή.

Η μάχη της κατάσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές κορυφές χωρίς καμία οδική πρόσβαση. Κύριος στόχος είναι να μην απειλήσουν οι φλόγες τα Βίλια και κορυφογραμμές του Όρους Πατέρα.

Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούσαν έως τη δύση του ήλιου με συνεχείς ρίψεις και υδροληψίες, με τη νύχτα να προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη. Συνολικά στα Βίλια επιχείρησαν εννέα ελικόπτερα και οκτώ αεροσκάφη.

Για την κατάσβεση της φωτιάς δίνουν μάχη 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης από την Πυροσβεστική. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια -γεωγραφικά προς τα Μέγαρα- καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για επτά οικισμούς: Βενίζα, Παλαιοχώρι, Άγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, αναφέρει ότι επί του παρόντος δεν απειλούνται κατοικίες, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ατττικής Ελ. Κοσμόπουλος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες της Ψάθας και του Πόρτο Γερμενό, καθώς ο άνεμος πνέει προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σημαντική εναέρια βοήθεια από πυροσβεστικά μέσα, ωστόσο απηύθυνε έκκληση για να ενισχυθούν.

Πέραν του δύσβατου της περιοχής, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν και οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Πάντως, τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) - meteo.gr υποδεικνύουν βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα, οπότε και η ένταση των ανέμων που ήταν στα 5-6 μποφόρ αναμενόταν να υποχωρήσει σταδιακά στα 2-3 μποφόρ.

Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή των Βιλίων, ενώ από νωρίς το απόγευμα διεκόπη η κυκλοφορία και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών τόσο στα Βίλια, όσο και στην Κερατέα.

Διαρκείς εκκενώσεις οικισμών

Καθώς η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στα Βίλια, στις 19.49 δόθηκε εντολή για την εκκένωση ενός ακόμη οικισμού, με τους κατοίκους της Βενίζας να καλούνται να κινηθούν προς Ψάθα.

Είχε προηγηθεί στις 3.26 το μεσημέρι της Δευτέρας μήνυμα μέσω του 112 για την εκκένωση των οικισμών Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι,

Λίγο νωρίτερα είχε σταλεί και δεύτερο μήνυμα από το 112 για τον οικισμό Άγιο Γεώργιο που είχε ήδη εκκενωθεί λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, επίσης προς Ψάθα.

«Αν βρίσκεστε στον Άγιο Γεώργιο, εκκενώστε προς Μάνδρα Αττικής» ανέφερε το δεύτερο μήνυμα.

Τα σπίτια τους είχαν κληθεί ήδη να εγκαταλείψουν από νωρίς το μεσημέρι οι κάτοικοι των οικισμών Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι.

Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας: «Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό»

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Βίλια. Οι υδροφόρες και το προσωπικό συντρέχουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην προσπάθεια που κάνουν για να τη θέσουν υπό έλεγχο και να την περιορίσουν.

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο 30 χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Για εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

45 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά σε όλη την επικράτεια το 24ωρο από ώρα 19:00 της 15-08-2021 έως ώρα 19:00 της 16-08-2021 εκδηλώθηκαν 45 δασικές πυρκαγιές.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πηγή: Facebook - Πυρκαγιά ενημέρωση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ