ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος: Στο 60% κατά μέσο όρο η κάλυψη των ΜΕΘ Covid στη χώρα

Γώγος: Στο 60% κατά μέσο όρο η κάλυψη των ΜΕΘ Covid στη χώρα
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σε εγρήγορση τίθενται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ο υγειονομικός μηχανισμός, εν μέσω ανησυχιών για την επιβαρυμένη εικόνα που παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο ιδιαίτερα στα νησιά και τη μετάδοση του κορωνοϊού στα αστικά κέντρα μόλις τελειώσουν οι διακοπές.

Κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής επιδημιολόγων Χαράλαμπος Γώγοςκαι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης προειδοποίησαν για τον κίνδυνο αύξησης της πίεσης στα στο ΕΣΥ καθώς ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζεται αυξημένος.

Ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ Covid στη χώρα, βρίσκεται στο 60% με τη μεγαλύτερη δυσκολία όπως είπε να εντοπίζεται στις ΜΕΘ Κρήτης με κάλυψη κατά 96,5%. Η αύξηση στις ΜΕΘ το τελευταίο 10ημερο είναι 29,44%.

Ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα ήταν 251 ασθενείς έναντι 166 που ήταν πριν από 3 εβδομάδες. Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι χθες ήταν 1.872, έναντι 961 πριν από 4 εβδομάδες, με τη μεγάλη πλειοψηφία να είναι ανεμβολίαστοι.

Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 41%, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση των νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, με την τελευταία εικόνα να είναι 290 εισιτήρια και 219 εξιτήρια.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε την μικρότερη αναλογία διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Γώγος. Είναι αναγκαία τόνισε η θωράκιση και προετοιμασία του συστήματος υγείας που θα αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων και παράλληλα θα έχει να ανταποκριθεί στο στοίχημα της εξυπηρέτησης και των υπολοίπων non covid νοσημάτων.

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%.

Ο καθηγητής είπε ότι έχουμε μπει για τα καλά στο 4ο κύμα της πανδημίας
σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας και ότι αυτό έχει κυρίως να κάνει με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Παραλλαγή Δέλτα και εμβόλια

Σημείωσε επίσης ότι η παραλλαγή Δέλτα έφθασε πάνω από 80% και έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, ωστόσο παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 210 εκατ. κρούσματα και 4,5 εκατ. θάνατοι. Με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα με την αυξημένη μεταδοτικότητα χθες καταγράφηκαν περίπου 700.000 νέα κρούσματα και 10.000 θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη 4,8 δισ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί και μόνο 1,86 δισ. είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 23,8% του πληθυσμού, σήμειωσε ο καθηγητής.

Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα, είπε ο καθηγητής, ωστόσο επεσήμανε ότι είναι αναγκαία τα μέτρα ατομικής προστασίας και η χρήση της μάσκας για τον περιορισμό της μετάδοσης.

Παρότι τα εμβόλια είναι δραστικά δεν είναι τέλεια σημείωσε επίσης, τονίζοντας ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να συντελέσει στην μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και στην εμφάνιση άλλων παραλλαγών.

«Παρότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά δεν είναι τέλεια και μπορεί να προκληθεί λοίμωξη ήπια και σε πλήρως εμβολιασμένους και παρότι η πιθανότητα νόσησης είναι πολύ μικρή η μεγάλη αύξηση του αριθμού τους μπορεί να οδηγήσει και σε νόσο και μετάδοση και αυτό οφείλεται στην παρουσία του στελέχους Δέλτα με την μεγάλη μεταδοτικότητα και κάποιου βαθμού μικρή ανοσιακή διαφυγή», σημείωσε.

Η ευρύτερη και σε παγκόσμια επίπεδο εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κύριο εργαλείο αυτήν τη στιγμή που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα για την οριστική και ολιστική αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ο κ. Γώγος.

Ο κ. Γώγος παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στα μη εμβολιασμένα άτομα να εμβολιαστούν άμεσα. Ενώ για όσους επιστρέφουν από διακοπές συνέστησε να κάνουν τεστ και να τηρούν τα μέτρα προστασίας για να μην μεταδόσουν τη νόσο στις αστικές ζώνες.

Απηύθυνε επίσης έκκληση σε υγειονομικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς όπως είπε το υπόλοιπο 10% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι σημαντικό.

Κοντοζαμάνης: Ο νόμος για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμοστεί

Έκκληση στους υγειονομικούς έκανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, να εμβολιαστούν έναντι της covid-19, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας» και ξεκαθαρίζοντας ότι για όσους δεν εμβολιαστούν ο νόμος θα εφαρμοστεί.

«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις, ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά , ούτε και αστερίσκους ».

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Κορωνοϊός: 3.273 νέα κρούσματα, 286 διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι

Σήμερα, Πέμπτη 19 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων, ενώ υψηλά παραμένει ο αριθμός νέων εισαγωγών ασθενών covid στα νοσοκομεία, καθώς και ο αριθμός θανάτων.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας αναφέρει:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.273, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 550.459 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.298 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 286 (61.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.896 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 276 (ημερήσια μεταβολή -4.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251
ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ