ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Βίλια: Ηρωικές μάχες για την οριοθέτησή της - Αγώνας για να μην ξεφύγει προς τον κάμπο Μεγάρων

Φωτιά Βίλια: Ηρωικές μάχες για την οριοθέτησή της - Αγώνας για να μην ξεφύγει προς τον κάμπο Μεγάρων
CNN GREECE/ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ

Δημοσίευση: Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 21:05

Την οριοθέτηση του μεγαλύτερου μέρους της πυρκαγιάς στα Βίλια Αττικής, που ξέσπασε τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε απόψε από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.

Σκληρή μάχη συνεχίζουν να δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές για να ανακοπεί το μέτωπο που κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων.

Αργά το βράδυ, τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκονται στην κορυφή του Όρους Πατέρα αλλά και στους πρόποδες από την πλευρά των Μεγάρων, όπου η φωτιά μαίνεται σε χαράδρα.

Με το τελευταίο φως της ημέρας σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και το βάρος δίνεται στις επίγειες δυνάμεις. Ήδη, πυροσβέστες και εθελοντές έχουν υπερβάλει εαυτόν, δίνοντας ηρωική μάχη για να συγκρατήσουν το πύρινο μέτωπο στις παρυφές του Όρους Πατέρα, προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τον κάμπο Μεγάρων.

Η εικόνα της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τις αναφορές όλων των επικεφαλής που επιχειρούν στην περιοχή, κατά τα ¾ της είναι πολύ βελτιωμένη συγκριτικά με χθες, ενώ πλέον δεν κινδυνεύουν οικισμοί. Μένει μόνο το νότιο κομμάτι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί όλες οι δυνάμεις.

Οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, καθώς οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 2-3 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, την κατευθύνουν σε βραχώδη και χωρίς βλάστηση έκταση, όπου είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή που αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, υπάρχουν ενεργές εστίες σε τμήματα που υπάρχει μόνο δάσος, μακριά από κατοικημένη περιοχή, και αντιμετωπίζονται.

Χρυσοχοΐδης: Οριοθετήθηκε, αλλά δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο

Οριοθετήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της η πυρκαγιά στη Δυτική Αττικής, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Προτεραιότητές μας είναι η διασφάλιση των οδεύσεων διαφυγής για κάθε ανάγκη που θα προκύψει, η προστασία των υποδομών και των περιουσιών και φυσικά, ο περιορισμός της πυρκαγιάς στα σημερινά της όρια», δήλωσε ο υπουργός και εξέφρασε την ευχαριστίες του στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, τους εθελοντές και όλο το προσωπικό που παλεύει στην πρώτη γραμμή. «Έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη μας, την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας. Δεν περισσεύει κανένας», είπε ο υπουργός.

Ειδική αναφορά έκανε στις ξένες αποστολές και κυρίως στου Πολωνούς και Ρουμάνους που παλεύουν στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής, αλλά και στις άλλες πυρκαγιές.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας προς τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού αλλά και τρίτων χωρών που συνδράμουν στην κατάσβεση με πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου μεταξύ άλλων να ξεκουράσουν και τους Έλληνες συναδέλφους τους που εδώ και ένα μήνα βρίσκονται νυχθημερόν στο πεδίο. Όπως εξάλλου ανέφερε σήμερα και ο πρωθυπουργός εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Ο αγώνας είναι κοινός και οι συνθήκες αντίξοες, παρόλα αυτά τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Σε αυτό τον κοινό αγώνα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πυρκαγιάς εργαζόμαστε σκληρά. Πυροσβέστες, Πολιτική Προστασία, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, Στρατός, Περιφέρεια, Δήμοι, Εθελοντικές ομάδες, αλλά και οι πολίτες της περιοχής είναι όλοι στο πλευρό μας. Αδιαμφισβήτητα είμαστε όλοι στο μέτωπο της πυρκαγιάς, με όλες μας τις δυνάμεις σε διασπορά. Ενισχύσαμε τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το Πυροσβεστικό Σώμα, από κοινού με τις δυνάμεις της Πολωνίας που μας έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, επιχειρούν συνολικά με 461 πυροσβέστες, με πεζοπόρα τμήματα, 166 οχήματα και μη στελεχωμένα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής. Ο Στρατός, έχει διαθέσει 3 ελικόπτερα πυρόσβεσης και 92 Αξιωματικούς και Οπλίτες που στελεχώνουν πεζοπόρα τμήματα.

Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της περιοχής συνδράμουν με μεγάλο αριθμό υδροφόρων και χωματουργικών μηχανημάτων. Όλοι οι πιλότοι μας, καθημερινά υπερβάλουν εαυτόν».

Όπως είπε ο υπουργός, στην πυρκαγιά στα Βίλια, μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 33 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου του Beriev.

Επιπλέον, η Ρουμανία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με οχήματα, ως συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, «προσφορά την οποία και αποδεχθήκαμε με ευγνωμοσύνη».

Περιπολίες στρατού και αστυνομίας σε 24ωρη βάση σε περιοχές επίφοβες για φωτιές

Η φωτιά κατέστρεψε σπίτια

Ωστόσο, νωρίτερα η πυρκαγιά, κατέκαψε ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, παρόλο που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.

Η καταγραφή των ζημιών, θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, προσπαθούσαν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα (πρώην Τιτάν).

Η ιδιομορφία του πύρινου μετώπου καθιστά δυσχερή την κατάσβεσή του, αφού υπάρχουν ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, στην οποία έχει εξαπλωθεί.

Ο ανεφοδιασμός των ελικοπτέρων γινόταν σήμερα και από υδροφόρες κοντά στην περιοχή Καραούλι.

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό-Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί

Στις 04:00 τα ξημερώματα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα.

Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα, Πανόραμα και Τιτάν.

Σημειώνεται ότι μέσα σε ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν 55 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ