ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στη «δίνη» της μετάλλαξης Δέλτα η χώρα - Αυξάνονται θετικότητα και πίεση στο ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Στη «δίνη» της μετάλλαξης Δέλτα η χώρα - Αυξάνονται θετικότητα και πίεση στο ΕΣΥ
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Προβληματισμό προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η κλιμάκωση του τέταρτου πανδημικού κύματος στη χώρα, καθώς συνεχής είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια, γεγονός που οδηγεί σε πίεση το σύστημα υγείας τόσο σε κλινικές όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η κάλυψη στις κλινικές Covid της χώρας, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, ανέρχεται στο στο 41% ενώ στις ΜΕΘ-COVID η πληρότητα βρίσκεται στο 60%. Ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης με την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID να αγγίζει το 96,5%, με την κάλυψη στην Αττική να φτάνει το 76% και στη Θεσσαλονίκη το 57%.

Συνεχής είναι η αύξηση και των νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, όπως επιβεβαίωσε κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Παράλληλα, λόγω εμβολιασμού, παρατηρείται μικρότερη αναλογία διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εκθετική διασπορά του ιού με «κυρίαρχη» τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται στο 3% με 4% -δηλαδή προσεγγίζει το επίπεδο συναγερμού ενόψει επιστροφής από τις καλοκαιρινές διακοπές και ανοίγματος των σχολείων.

Η θετικότητα σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ακόμη υψηλότερα. Συγκεκριμένα, στις μετρήσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου, προκύπτει:

  • Νάξος με ποσοστό θετικότητας 9,60%
  • Μύκονος με ποσοστό θετικότητας 6,04%
  • Πάρος με ποσοστό θετικότητας 5,78%
  • Χανιά με ποσοστό θετικότητας 4,59%
  • Ικαρία με ποσοστό θετικότητας 4,78%
  • Θεσπρωτία με ποσοστό θετικότητας 4,57%
  • Ρόδος με ποσοστό θετικότητας 4,27%
  • Ηράκλειο με ποσοστό θετικότητας 4,13%
  • Τήνος με ποσοστό θετικότητας 4,09%

Χάρτης ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» Κρήτη, νησιά Ιονίου, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις σε αυτούς που επιστρέφουν αυτή την περίοδο από τις διακοπές τους, να δείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα, να κάνουν πάντα το τεστ στην επιστροφή και παράλληλα να τηρήσουν τους κανόνες προστασίας στα μέσα επιστροφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ