ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους προάγγελος υποχρεωτικότητας

Κορωνοϊός: Οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους προάγγελος υποχρεωτικότητας
AP Photo/Wilfredo Lee, File

Σειρά περιορισμών στους πολίτες που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, καθώς και την αναγκαιότητα των rapid test μία φορά την εβδομάδα προτάσσει τη δεδομένη στιγμή η κυβέρνηση, αν και όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να έρθει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

H επιδημιολογική εικόνα που κατέγραψε σήμερα ο ΕΟΔΥ, με 4.608 νέες μολύνσεις, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 326 και 32 συμπολίτες μας να καταλήγουν από COVID-19, είναι «εκρηκτική» και η κυβέρνηση θέτει περιορισμούς στους ανεμβολίαστους -ιδιαίτερα όσον αφορά στους κλειστούς χώρους-, με τον υπουργό Υγείας, να κάνει λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων».

Ωστόσο ακόμη και έτσι, ακόμη και με την μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και το 4ο πανδημικό κύμα να επελαύνει πριν καλά καλά τελειώσει ο Αύγουστος, οι εμβολιασμοί δεν γίνονται υποχρεωτικοί.

Πάντως, μερίδα επιστημόνων, σχολιάζοντας τα μέτρα -τα οποία θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022- που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το μεσημέρι της Τρίτης 24 Αυγούστου, εκτιμά ότι δυστυχώς, στις εν λόγω ανακοινώσεις, δεν υπάρχει καμία χροιά υποχρεωτικότητας, παρά μόνο στους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Η ΕΙΝΑΠ ζητά επειγόντως τρίτη δόση

Την ίδια ώρα, η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) -επικεφαλής της οποίας είναι η γιατρός και δυναμική συνδικαλίστρια κυρία Ματίνα Παγώνη- σε σημερινή της επιστολή προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ζητά να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, ώστε να πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση εμβολιασμού στους υγειονομικούς.

Το επιχείρημα που προτάσσει η Ένωση, είναι ότι οι υγειονομικοί μαζί με τους ηλικιωμένους, ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν και ήδη έχουν παρέλθει 8 μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους. Η κυρία Παγώνη, μιλώντας στο CNN Greece επιμένει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον εμβολιασμό, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους διστακτικούς και σκεπτικιστές, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Καμία χροιά υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Από την πλευρά του ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Ι. Βασιλακόπουλος - Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ευαγγελισμός, μιλώντας στο CNN Greece, καταθέτει την δυσαρέσκειά του, για την ανακοίνωση των μέτρων που αφορούν στους ανεμβολίαστους, υπογραμμίζοντας ότι η αυστηρότητα της κυβέρνησης, εξαντλήθηκε μόνο στους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Φυσικά εννοείται ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας, πρέπει να εμβολιαστούν, η συνθήκη αυτή, είναι αδιαπραγμάτευτη τονίζει και προσθέτει: Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά επέλεξε να μην πιέσει τους μη εμβολιασμένους για λόγους που αυτή γνωρίζει καλύτερα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, εκτιμά ότι η διενέργεια των rapid test αντιγόνου θα έπρεπε να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα και το ίδιο το τεστ, θα έπρεπε κανονικά να κοστίζει πολύ πιο ακριβά, μήπως λειτουργήσει ως αντικίνητρο. Το κόστος των 40 ευρώ τον μήνα, δεν θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους αποφασισμένους να μην εμβολιαστούν, σημειώνει, προσθέτοντας, ότι με ένα μικρό κόστος, ο πολίτης που έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί, ή διστάζει, θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και την κοινωνία.

Τέλος, ο καθηγητής Βασιλακόπουλος, υποστηρίζει, ότι η διενέργεια ενός rapid test την εβδομάδα, δεν μας προστατεύει, διαφορετικά θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της διασποράς του ιού και της νόσησης.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, μέχρι σήμερα, έχουν εμβολιαστεί 6 εκατ. πολίτες, ωστόσο χρειαζόμαστε ένα ακόμη εκατομμύριο, για να κτίσουμε το τείχος ανοσίας. Η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 62,7% του ενήλικου πληθυσμού, το οποίο σίγουρα απέχει πολύ, από το 80% που θέτουν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες επιμένουν στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών, πριν έρθει το φθινόπωρο και ο χειμώνας, ενώ και η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, στις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς.

Όπως ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης η κυρία Κοτανίδου, τα εμβόλια διδάσκουν και εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, ενώ ανέφερε ότι παγκοσμίως σήμερα, 18 εκατ. άτομα πάσχουν από το σύνδρομο του postCovid. Η πανδημία κινητοποίησε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, οι ΜΕΘ σηματοδότησαν τη νόσο, ωστόσο δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς πρόληψη, επεσήμανε.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πάνω από το 90% των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι.

60% των άστεγων πλήρως εμβολιασμένοι

Εν τω μεταξύ, οι άστεγοι συμπολίτες μας, έχουν αγκαλιάσει και εμπιστευτεί τα εμβόλια κατά της COVID-19, καθώς ο εμβολιασμός αστέγων στις δομές του Δήμου Αθηναίων, χαρακτηρίζεται ως υποδειγματικός.

Ειδικότερα, έως 68% έφθασε το ποσοστό εμβολιασμού των φιλοξενουμένων του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Οι άστεγοι είναι ανάμεσα στις πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στον κορωνοϊό. Έχουν περιορισμένη πρόσβασή στα απαραίτητα προστατευτικά μέσα, όπως μάσκες και αντισηπτικά, ενώ πολλές φορές ζουν υπό συνθήκες βαριάς και χρόνιας κοινωνικής, σωματικής και ψυχικής επισφάλειας.

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), δεν έχει σταματήσει καθ' όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης να στηρίζει έμπρακτα τον ευάλωτο πληθυσμό της πρωτεύουσας, δημιουργώντας το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες δομές, με εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να φιλοξενήσει ως και 400 αστέγους και παρέχοντας σε καθημερινή βάση ασφαλή στέγη, τροφή, νερό αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κάθε άνθρωπο που ζει στον δρόμο και αισθάνεται μόνος.

Σε αυτό το πλέγμα δράσεων περιλαμβάνεται και το μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμών αστέγων που βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο στοχεύει στην πλήρη θωράκιση τους από τον κορωνοιό.

Αναλυτικότερα, το 68% των φιλοξενουμένων του Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και 60% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, το 60% των φιλοξενουμένων του Υπνωτηρίου έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού στην Εστία των Αθηνών φτάνει το 50%.

Με τη βοήθεια του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού των δομών, οι φιλοξενούμενοι προγραμμάτισαν βάσει της ηλικίας τους τα ραντεβού τους, ενώ επικουρικά, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε εμβολιασμούς σε φιλοξενούμενους του Υπνωτηρίου και του Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας εντός του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων, υπό την εποπτεία της νοσηλευτικής υπηρεσίας και του πνευμονολόγου του Κ.Υ.Α.Δ.Α., κ. Δήμου Παπαπέτρου. Η διαδικασία της ενημέρωσης και του προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμό ακολουθείται και για κάθε νέα εισαγωγή στις δομές φιλοξενίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ