ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προς επέκταση η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ενόσω αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Προς επέκταση η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ενόσω αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ
INTIME NEWS

Παρά την οριακή μείωση των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εντείνεται η πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας καθώς συνεχής είναι η αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας. 

Τα προγνωστικά μοντέλα του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ ήδη η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ-Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανέρχεται στο 68%, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ σημαντική είναι επίσης η αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νοσηλευόμενων, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται να αφορούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Κυβερνητικό επιτελείο και ειδικοί προειδοποιούν για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος κορωνοϊού ενόψει φθινοπώρου και επιστροφής από τις διακοπές. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές του ΕΣΥ, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στο σχεδιασμό της για αναστολή εργασίας των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, δημιουργώντας περαιτέρω κενά στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πλέον συζητά και ανοιχτά το θέμα της επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Πέτσας στο Mega.

Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες άφησε ανοιχτό και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, λέγοντας ότι η υφίσταται αυτή η δυνατότητα και υπάρχει ως σκέψη.

Εν τω μεταξύ, όπως έχει προαναγγείλει ο Βασίλης Κικίλιας, κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από αύριο, Κυριακή 29 Αυγούστου.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Παράλληλα, το ενδεχόμενο ενός μίνι lockdown στις «κόκκινες» περιοχές βρίσκεται ξανά στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα, με εφαρμογή περιοριστικών μέτρων «απειλούνται» η Αχαΐα, η Ηλεία, η Εύβοια και η Κοζάνη, ο Έβρος, η Καβάλα, η Λάρισα και η Αιτωλοακαρνανία.

Όσον αφορά τα νησιά, στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ρόδος, η Χίος, η Κάλυμνος, η Νάξος και η Ικαρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ