ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Κεραμέως: Νέο μοντέλο λειτουργίας των σχολείων - Όχι σε οριζόντιο κλείσιμο τάξεων

Κορωνοϊός - Κεραμέως: Νέο μοντέλο λειτουργίας των σχολείων - Όχι σε οριζόντιο κλείσιμο τάξεων
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δύο εβδομάδες απομένουν για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και κυβέρνηση και ειδικοί δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να καταρτίσουν το πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία. Στόχος και στοίχημα της κυβέρνησης είναι αυτά να παραμείνουν ανοιχτά και να μην επιστρέψουμε στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης που ίσχυσε πέρυσι. Ξεκάθαρη ως προς το ζήτημα ήταν άλλωστε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η οποία επεσήμανε πως ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί και τόνισε την αναγκαιότητα άμεσου εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων.

«Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι όλες οι εκπαιδευτικές δομές να λειτουργήσουν φέτος διά ζώσης. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε συζητήσει εκτενώς με τους ειδικούς για νέα ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Νίκη Κεραμέως στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, σημειώνοντας πως στο πρωτόκολλο που συζητάνε αυτές τις μέρες με την επιτροπή των ειδικών, βρίσκεται και το πότε θα κλείνει μία τάξη.

Η υπουργός Παιδείας είπε πως πάμε σε ένα «νέο μοντέλο», λέγοντας πως «πλέον δεν μιλάμε για οριζόντιο κλείσιμο τάξεων, όπως πριν, τμημάτων, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει».

Εξήγησε σχετικά πως πέρυσι δεν είχαμε τον εμβολιασμό, κάτι που έχουμε φέτος, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται πλέον και στα τεστ, τα οποία αυξάνονται.

«Αυτό που θέλαμε πέρυσι να θωρακίσουμε την κοινότητα από το ενδεχόμενο διασποράς από τον μαθητή στο σπίτι του, αυτό πλέον δεν ισχύει με τον ίδιο βαθμό, γιατί ο πατέρας, η μητέρα του παιδιού, ο παππούς η γιαγιά, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε μπορεί να εμβολιαστεί δωρεάν από το κράτος. Άρα η λογική αλλάζει. Πάμε σε ένα μοντέλο όπου τα σχολεία μας παραμένουν ανοιχτά και αυξάνουμε πολύ το τεστ. Και εργαστηριακά τεστ για τα παιδιά σε περίπτωση κρούσματος».

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του OPEN αναφέρει πως η διαχείριση των κρουσμάτων θα γίνεται με τη διεξαγωγή πολλών τεστ - τόσο self όσο και rapid, τα οποία θα πραγματοποιούνται στους συμμαθητές ενός παιδιού που θα διαγνωστεί με κορωνοϊό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητήθηκε και το να γίνεται τεστ ακόμα και κάθε μέρα εφόσον εντοπιστεί σε κάποιο τμήμα θετικό κρούσμα.

Οι ειδικοί ωστόσο δεν έχουν ακόμα καταλήξει για το πόσα τεστ πρέπει να διεξάγονται, ενώ λουκέτο θα μπαίνει σε τάξη μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συρροή κρουσμάτων. Ο αριθμός όμως των κρουσμάτων που θα οδηγεί σε μια τέτοια απόφαση θα διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα, αφού προηγηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια των ειδικών.

Καμπανάκι από Θεοδωρίδου

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

«Τα σχολεία για δεύτερη χρονιά θα ανοίξουν με παρόντα τον κορωνοϊό», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, μεταξύ της πρώτης και δεύτερης σχολικής χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Στην πρώτη είχαμε μόνο τα μέτρα ατομικής προστασίας. Η δεύτερη χαρακτηρίζεται, πρώτον από την μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή, την ανατρεπτική με την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου, εξήγησε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για ακόμη μία φορά αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάγκη εμβολιασμού όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και των παιδιών ενόψει του νέου σχολικού έτους. «Το κουδούνι χτυπά για κάθε νέο και εφήβου για κάθε μαθητή αλλά και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ώστε να το πράξουν» είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε νέα lockdown και μετά τον εμβολιασμό των παιδιών», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στη μεγάλη σημασία που έχει η δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων από τα παιδιά. Όπως προσέθεσε τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή για τα παιδιά και ουσιαστικά θα συμβάλλουν στην επιστροφή στην κανονικότητα της εκπαίδευσης.

Μάλιστα αναφερόμενη στο lockdown είπε ότι αυτό επηρέασε σημαντικά την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς με βάση διεθνείς μελέτες, 25% των παιδιών εμφάνισε κατάθλιψη και 20% σημαντικά αυξημένο άγχος, την τελευταία χρονιά, ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με την χρονιά που προηγήθηκε.

Αποτυπώνοντας την εικόνα των κρουσμάτων σε σχέση με τα παιδιά, τις μικρές ηλικίες κάτω των 17 ετών, την χαρακτήρισε εντυπωσιακή.

Τον Μάιο, το ποσοστό νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα ήταν 7,5%, ενώ σήμερα φτάνει στο 20%. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί και μάλιστα με κλειστά σχολεία, προσθέτοντας πως είναι εύλογη η ανησυχία που μπορεί να υπάρξει με το άνοιγμα των σχολείων.

Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι είναι σημαντική η στάση των γονιών στον εμβολιασμό των παιδιών τους και εξήγησε ότι εάν πειστούν να εμβολιαστούν αυτό μπορεί να πείσει και πολλούς μεγαλύτερους να εμβολιαστούν. Όπως είπε, είναι αυτοί που ακόμα διστάζουν «που στις εξετάσεις δίνουν λευκή κόλλα και δεν προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά και το σύνολο».

Τι ισχύει για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και μαθητές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους θα πρέπει να είναι είτε πλήρως εμβολιασμένοι, είτε να έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, διαφορετικά θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δική τους ευθύνη και δικό τους κόστος.

Στους μαθητές προβλέπεται υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Κεραμέως χαρακτήρισε πάρα πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί, ευχαριστώντας τους δημόσια για αυτή τη μαζική συμμετοχή στον εμβολιασμό. Παράλληλα επεσήμανε πως ένα περίπου 10% έχει ήδη νοσήσει, «άρα έχουμε λίγους, πλην όμως είναι σημαντικό και εκείνοι να εμβολιαστούν».

Σε κάθε περίπτωση, το πλήρες πλαίσιο που θα ισχύσει σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων και την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών σε αυτό, αναμένεται να ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από τους αρμόδιους φορείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ