ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους στο CNN Greece: Γιατί δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα

Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Θέμα κουλτούρας και διάκρισης Ανατολής - Δύσης, φαίνεται ότι είναι η υπόθεση του εμβολιασμού στη χώρα μας, όπως επεσήμανε στην ενημέρωση της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Απαντώντας, ειδικότερα, στην ερώτηση του CNN Greece για τη σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που έχει η χώρα μας με φόντο ένα αυξημένο επιδημιολογικό τοπίο το οποίο καταγράφει σήμερα 379 διασωληνώσεις και 47 θανάτους, στον αντίποδα της Πορτογαλίας, ο κύριος Θεμιστοκλέους απάντησε ξεκάθαρα, ότι «είναι θέμα διάκρισης Ανατολής - Δύσης».

«Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τα Βαλκάνια και λίγο πιο κάτω από τις δυτικές χώρες, όσον αφορά την εμβολιαστική της κάλυψη. Η χώρα μας επίσης, βρίσκεται στην 17η θέση στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ, αναφορικά με τους μέχρι σήμερα εμβολιασμούς. Βεβαίως θα θέλαμε να πάμε στα επίπεδα της Πορτογαλίας η οποία καταγράφει ποσοστά εμβολιασμού της τάξης του 85%», πρόσθεσε ο κύριος Θεμιστοκλέους.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία, η χώρα η οποία επλήγη σφόδρα από την πανδημία - μετά την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Βρετανία - σήμερα εμφανίζει μια πολύ ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα, εξαιτίας ακριβώς της θωράκισης της δημόσιας υγείας της, μέσω των εμβολιασμών, με μόλις 13 με 14 θανάτους την ημέρα και 160 ανθρώπους διασωληνώσεις», συνέχισε ο ίδιος.

«Η Ελλάδα», όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «καταγράφει 11,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς με 67,6% να έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση και 64,2% του ενήλικου πληθυσμού να έχουν ολοκληρώσει Και τις δύο δόσεις των εμβολίων».

Εξάλλου, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής 23.000 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει στους 29.000 εμβολιασμούς.

Εμβολιασμοί στρατιωτικών υγειονομικών

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών των υγειονομικών,
καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το θέμα της αναστολής εργασίας από τους αρνητές
επαγγελματίες υγείας, ο κύριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι είναι μία δυναμική κατάσταση και ότι σίγουρα τις τελευταίες μέρες εμβολιάζονται αρκετοί υγειονομικοί.

Μάλιστα ενώ τον Αύγουστο καταγράφονταν εμβολιασμοί στους υγειονομικούς της τάξης του 42%, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στο 90% με 93%.

Αντίστοιχα, δυναμική κατάσταση χαρακτήρισε ο κ. Θεμιστοκλέους τους εμβολιασμούς των υγειονομικών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία τα οποία αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, πιθανότατα την Τρίτη, θα ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στην επιστροφή των υγειονομικών στο ΕΣΥ, αμέσως μόλις αυτοί, πραγματοποιήσουν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου τα ραντεβού για γ' δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

Κατά τα λοιπά, συνολικά 285.000 συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού από την ερχόμενη Τρίτη (14/09), οπότε και ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενισχυτικών εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για το ίδιο ζήτημα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι αμέσως μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, προτεραιότητα για ενισχυτικό εμβολιασμό θα δοθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και στα άτομα που εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ του ενισχυτικού εμβολιασμού σε μεταμοσχευμένους, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς αλλά και σε άτομα με ανοσοποιητική ανεπάρκεια.

Πού στοχεύει η τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου

Ο στόχος της τρίτης δόσης είναι:

  • Να χορηγηθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας (σ.σ. που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό). Η τρίτη δόση ενέχει το ρόλο της ενισχυτικής-συμπληρωματικής δόσης
  • Να δοθεί σε άτομα, των οποίων το επίπεδο των αντισωμάτων έχει μειωθεί λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό τους έναντι της Covid 19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης