ΕΛΛΑΔΑ

Από τις 14/9 τα ραντεβού για γ' δόση σε ανοσοκατεσταλμένους - Υπό εξέταση για όλους άνω των 60 ετών

Από τις 14/9 τα ραντεβού για γ' δόση σε ανοσοκατεσταλμένους - Υπό εξέταση για όλους άνω των 60 ετών
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Uncredited

Συνολικά 285.000 συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού από την ερχόμενη Τρίτη (14/09), οπότε και ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενισχυτικών εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για το ίδιο ζήτημα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι αμέσως μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, προτεραιότητα για ενισχυτικό εμβολιασμό θα δοθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και στα άτομα που εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ του ενισχυτικού εμβολιασμού σε μεταμοσχευμένους, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς αλλά και σε άτομα με ανοσοποιητική ανεπάρκεια.

Πού στοχεύει η τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου

Ο στόχος της χορήγησης της τρίτης δόσης είναι:

  • Να χορηγηθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας (σ.σ. που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό). Η τρίτη δόση ενέχει το ρόλο της ενισχυτικής-συμπληρωματικής δόσης
  • Να δοθεί σε άτομα, των οποίων το επίπεδο των αντισωμάτων έχει μειωθεί λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό τους έναντι της Covid 19.

Για το περιστατικό με τους εμβολιασμούς - μαϊμού στον Παλαμά Καρδίτσας

Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, για την υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία αναμένεται να κλείσει σύντομα, ενώ έχει διαταχθεί και εισαγγελική έρευνα.

«Μιλάμε για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων που φέρεται να έχουν λάβει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ δεν έχουν εμβολιαστεί από εσκεμμένες ενέργειες συγκεκριμένου ατόμου. Παράλληλα, εξετάζεται η συμμετοχή κι άλλων ατόμων στη διαδικασία αυτή. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη ενέργεια εικονικών εμβολιασμών», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στην Επιχείρηση "Ελευθερία" που καθιστούν δύσκολη έως εξαιρετικά δύσκολη την καταχώρηση εμβολιασμού που δεν έχει γίνει. Είναι μια έκνομη διοικητική πράξη αυτή που συνέβη, η οποία επισύρει ποινικές αλλά και διοικητικές ευθύνες, ενώ μετά στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου».

Έκκληση Θεοδωρίδου για εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων

Όπως δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλάσιαστηκαν στο διάστημα Μαρτίου 2020 - Αυγούστου 2021 λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν.

Ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται πρωτίστως για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία τους.

Παράλληλα, σημαντική είναι η θωράκιση των παιδιών για την επιστροφή τους στα σχολεία αλλά και στις λοιπές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Εξάλλου, ο εμβολιασμός μειώνει τη διασπορά του ιού αλλά και την πιθανότητα να εμφανιστούν άλλες μεταλλάξεις.

Για τους εμβολιασμούς των εγκύων

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου πρέπει να γίνεται κανονικά ο εμβολιασμούς των εγκύων, όπως υπαγορεύουν οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες (μελέτη CDC στις 11/09).

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, καθ' όλη τη διάρκεια της της κύησης ο εμβολιασμός δεν έχει κανέναν κίνδυνο και πρέπει να γίνεται.

ΕΟΔΥ: 1.765 νέα κρούσματα, 47 θάνατοι, 343 διασωληνωμένοι

Κατά τα λοιπά, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.765, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 601.716 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.712 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.933 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (61.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (90.5%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (9.5%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.007 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 184 (ημερήσια μεταβολή -31.85%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 234 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).»

Η επιδημιολογική ανάλυση του ΕΟΔΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ