ΕΛΛΑΔΑ

Εικονικοί εμβολιασμοί - Μαστοράκου: Νέες καταγγελίες και για πλαστά rapid test έναντι αμοιβής

Εικονικοί εμβολιασμοί - Μαστοράκου: Νέες καταγγελίες και για πλαστά rapid test έναντι αμοιβής
AP Photo / Ramon Espinosa

Οργανωμένες ομάδες αντιεμβολιαστών σε όλη την Ελλάδα, ασκούν πιέσεις για να εξασφαλίσουν έναντι αμοιβής και πλαστά τεστ εκτός από τα πιστοποιητικά, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η αντιπρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, αναφερόμενη στην υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών στην Καρδίτσα.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αυτά τα άτομα παίρνουν τηλέφωνο σε ιατρεία, εμβολιαστικά κέντρα, εμβολιαστικές γραμμές ή δομές που έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν rapid test όπως φαρμακεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια και ζητούν τηλεφωνικά να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα rapid test ή μοριακού ώστε να έχουν πιστοποιητικό νόσησης έναντι κάποια αμοιβής.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν και αντιεμβολιαστές όπως συνέβη στην περίπτωση της Καρδίτσας που παρεισφρέουν στις εμβολιαστικές γραμμές με όποιες συνεπειες έχει αυτό.

Η κα Μαστοράκου υπογράμμισε ότι οι καταγγελίες αυτές προέρχονται από γιατρούς και μιλούν για 100 ή 200 ευρώ για να έχουν αυτό το πιστοποιητικό είτε νόσησης είτε εμβολιασμού.

«Έχω αναφορές από πολλές περιοχές της χώρας και προκύπτει από την πίεση που υπάρχει τώρα στην κοινωνία για να λάβουν τα προνόμια των εμβολιασμένων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια ανέφερε ότι αυτές οι πιέσεις εντάθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ότι γίνονται τηλεφωνικά όποτε δεν είναι καταγεγραμένες. Μάλιστα, τόνισε ότι η πίεση είναι μεγάλη και συντεταγμένη και ότι γι αυτό αναφέρεται σε μια οργανωμένη προσπάθεια.

Παράλληλα μίλησε και για ομάδες που δίνουν γραμμές συμπεριφοράς και σε κάποιους που είναι ανυποψίαστοι δίνοντας ως παράδειγμα την άρνηση σε διασωλήνωση.

«Καταγράφονται πανομοιότυπες συμπεριφορές καθημερινά στα ιατρεία της χώρας», είπε ενδεικτικά.

Η κα Μαστοράκου ανέφερε ότι έχει ενημερώσει τον κ. Κοντοζαμάνη και τον κ. Θεμιστοκλέους για αυτές τις καταγγελίες και αναφορές.

Εισαγγελέας θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες

Σημειώνεται ότι την υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών και συγκεκριμένα την ύπαρξη ποινικών ευθυνών για τα πλαστά πιστοποιητικά covid στο Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα, θα διερευνήσει εισαγγελέας.

Με διαταγή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Καρδίτσας θα ερευνήσει τη διάπραξη αδικημάτων από όσους εξέδωσαν τα πιστοποιητικά αλλά και από εκείνους που τα κατέχουν.

Νωρίτερα το πρωί, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, κατέθεσε στον εισαγγελέα όσα στοιχεία είχε στην κατοχή του.

Την εισαγγελική έρευνα επιβεβαίωσε και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών. Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, για την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών Καρδίτσας βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία αναμένεται να κλείσει σύντομα, ενώ έχει διαταχθεί και εισαγγελική έρευνα.

«Μιλάμε για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων που φέρεται να έχουν λάβει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ δεν έχουν εμβολιαστεί από εσκεμμένες ενέργειες συγκεκριμένου ατόμου. Παράλληλα, εξετάζεται η συμμετοχή κι άλλων ατόμων στη διαδικασία αυτή. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη ενέργεια εικονικών εμβολιασμών», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στην Επιχείρηση "Ελευθερία" που καθιστούν δύσκολη έως εξαιρετικά δύσκολη την καταχώρηση εμβολιασμού που δεν έχει γίνει. Είναι μια έκνομη διοικητική πράξη αυτή που συνέβη, η οποία επισύρει ποινικές αλλά και διοικητικές ευθύνες, ενώ μετά στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου».

Εικονικοί εμβολιασμοί: Εισαγγελέας ανοίγει τον φάκελο των πλαστών πιστοποιητικών της Καρδίτσας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ