ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Σκουτέλης: Να εμβολιαστούν άμεσα όλα τα παιδιά από 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός - Σκουτέλης: Να εμβολιαστούν άμεσα όλα τα παιδιά από 12 ετών και άνω
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης, απηύθυνε έκκληση την Τρίτη να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλων των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επηρεαστεί σοβαρά η υγεία τους από τις συνέπειες του κορωνοϊού.

«Πρέπει να επισπευστεί ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 και πάνω, αφού κι αυτά θα νοσήσουν και θα επηρεαστεί μακροχρόνια η υγεία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουτέλης.

Μιλώντας στον ΑNT1 και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα ενόψει του ανοίγματος των σχολείων είπε ότι «το μόνο μέτρο που υπάρχει για τα σχολεία είναι ο εμβολιασμός».

Για την τρίτη δόση του εμβολίου

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ειδικών ομάδων του πληθυσμού με την τρίτη δόση, ο κ. Σκουτέλης είπε:

«Η τρίτη δόση θα αφορά τα άτομα που ξέραμε εκ των προτέρων ότι δεν θα προστατευτούν πλήρως. Τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί ποια ομάδα θα ακολουθήσει. Ο καθοριστικός παράγοντας για να νοσήσει κανείς είναι η ηλικία».

«Πρέπει όλοι να εμβολιαστούν, για να προστατευτούν», σημείωσε ο καθηγητής Σκουτέλης.

Από 14 Σεπτεμβρίου τα ραντεβού για την τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

Συνολικά 285.000 συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού από την ερχόμενη Τρίτη (14/09), οπότε και ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενισχυτικών εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι πολίτες θα λάβουν υπενθυμιστικό SMS στις 13 Σεπτεμβρίου για να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση ακόμη κι από την επόμενη ημέρα, που θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, προτεραιότητα για ενισχυτικό εμβολιασμό θα δοθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και στα άτομα που εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Προς το παρόν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει γνωμοδοτήσει για αυτές τις ομάδες πληθυσμού, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα. Ωστόσο, έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ του ενισχυτικού εμβολιασμού σε μεταμοσχευμένους, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς αλλά και σε άτομα με ανοσοποιητική ανεπάρκεια.

Ερωτηθείσα για το αν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, η Μ.Θεοδωρίδου τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».

Πού στοχεύει η τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου

Ο στόχος της χορήγησης της τρίτης δόσης είναι:

  • Να χορηγηθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας (σ.σ. που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό). Η τρίτη δόση ενέχει το ρόλο της ενισχυτικής-συμπληρωματικής δόσης
  • Να δοθεί σε άτομα, των οποίων το επίπεδο των αντισωμάτων έχει μειωθεί λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό τους έναντι της Covid 19.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισήμαναν ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ