ΕΛΛΑΔΑ

Παπαευαγγέλου: Πιστή τήρηση των οδηγιών για τα τεστ στα σχολεία

Παπαευαγγέλου: Πιστή τήρηση των οδηγιών για τα τεστ στα σχολεία
INTIME

Στο άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, εφιστώντας την προσοχή σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Όπως είπε, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά το πρώτο διάστημα που θα ανοίξουν τα σχολεία επειδή θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι και έτσι θα εντοπίζονται ασυμπτωματικοί φορείς. «Μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων, εφόσον τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας», συμπλήρωσε και κάλεσε σε πιστή τήρηση των οδηγιών για τα τεστ στα σχολεία.

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία. Στόχος να διεξαχθεί ομαλά η διά ζώσης εκπαίδευση χωρίς διακοπές, τόνισε η καθηγήτρια κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία στη χώρα μας.

Σήμερα η φιλοσοφία λειτουργίας των σχολείων άλλαξε ριζικά είπε η κ. Παπαευαγγέλου, κάνοντας σύγκριση με τις δύο προηγούμενες χρονιές και αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα των εμβολίων και τον εμβολιασμό ικανού πληθυσμού που συμβάλλει στην προστασία από τον ιό.

Το πρωτόκολλο προβλέπει συστηματικό τεστ των ανεμβολίαστων μαθητών και καθηγητών δύο φορές την εβδομάδα είπε και τόνισε πως δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών μας προς διάσωση των μεγαλυτέρων. Θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον, υπογράμμισε.

Η καθηγήτρια σημείωσε ακόμα ότι είναι αυτονόητο ότι όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας θα εξακολουθούν να ισχύουν και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό ότι αντίθετα με ότι συνέβαινε πέρυσι, το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος, αλλά θα ελέγχονται οι συμμαθητές τους και θα απομονώνονται.

Στόχος είναι να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, σήμερα τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Είναι θετικό όπως τόνισε το γεγονός ότι 1 στα 4 παιδιά Λυκείου έχει εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα Γυμνάσια είναι 14%.

Για την εμπλοκή παιδιάτρων στον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Σταθεροποίηση της πανδημίας

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σαφή σταθεροποίηση της πορείας της πανδημίας και ύφεση τις 15 τελευταίες μέρες, η οποία διαφαίνεται στα νέα κρούσματα και τις νέες εισαγωγές. Αντίθετα, όπως είπε, παραμένει αυξημένος ο αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων.

Η ίδια είπε ότι τα self test συμβάλουν στο να εντοπιστούν το 30% των νέων κρουσμάτων και προσέθεσε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη με σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών.

Σταθερός όπως είπε είναι και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ, προσθέτοντας πως στη συντριπτική πλειοψηφία όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ είναι συμπολίτες μας που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί σταδιακά στο 2,4% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από το 3,4%.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, δεν αποτυπώνεται αύξηση των κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις και η πορεία της πανδημίας τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη είναι ικανοποιητική.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιοχές της Ελλάδας όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαιτέρως αυξημένο. Αυτές είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Ευρυτανία, η Ροδόπη, τα Γιάννενα και περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο.

Οι δύο πυλώνες της πανδημίας

Για σαφή σημεία σταθεροποίησης έκανε λόγο από την πλευρά του και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε σημαντική μείωση σε όλη την επικράτεια την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, έδειξε μια σημαντική αύξηση κατά 20%-30% την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά στην πίεση στο σύστημα υγείας, είπε ότι παρουσιάζει εικόνα σταθεροποίησης. «Η επιδημία βρίσκεται σε μια φάση συρρίκνωσης για δεύτερη συνεχή εβδομάδα κάτι που αναμένουμε να αποτυπωθεί σύντομα και στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας», σημείωσε.

Ωστόσο, χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πως θα κινηθεί τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες, και τόνισε τους δύο βασικούς πυλώνες της προληπτικής αντιμετώπισης της επιδημίας σε αυτή τη φάση.

Πρώτος πυλώνας είναι ο εμβολιασμός και δεύτερος πυλώνας η αυτοδιάγνωση.

Γκάγκα: Η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει

Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας covid-19, παραβρέθηκε και η νέα αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ευχαρίστησε τους συναδέλφους της επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν εδώ και 1,5 χρόνο την πανδημία, η οποία όπως είπε συνεχίζει να καλπάζει.

Έχουμε πολλά κρούσματα καθημερινά και είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε τα μέτρα και να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ