Προσφυγικό: Οριακή η κατάσταση σε hotspot, Ειδομένη και Πειραιά
Τον προσφυγικό αναβασμό των τελευταίων ημερών στα νησιά επιχειρεί να ελέγξει η κυβέρνηση την ώρα που οι καταυλισμοί σε Ειδομένη και Πειραιά πυροδοτούν πλέον ανοιχτή ένταση τόσο στους κόλπους των μεταναστών όσο και στην τοπική κοινωνία.
Από τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μοιράσει φυλλάδιο στο λιμάνι του Πειραιά στο οποίο -αφού θα εκφράζει τη συμπαράσταση της στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους και τις οικογένειές τους- θα επισημαίνει την ανάγκη να αδειάσει από μετανάστες, καθώς τα σύνορα έχουν κλείσει και θα πρέπει οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.
Η προσπάθεια αυτή στο λιμάνι καταβάλλεται την ώρα που η επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων προς τον Άγιο Αντρέα Αττικής και το Κουτσόχερο Λάρισας συνεχίστηκε χθες, με μικρή όμως ανταπόκριση.
Είναι ωστόσο δεδομένο ότι οι ροές από τα νησιά προς τον Πειραιά έχουν μειωθεί με δυο μόλις μετανάστες να έρχονται σήμερα με το Blue Star 2 από την Κω και άλλους 17 να αναμένονται το μεσημέρι από τη Ρόδο.
Φαίνεται ότι η πίεση κατ' αυτό τον τρόπο εντείνεται στη νησιωτική χώρα. Στη Χίο τα ξημερώματα της Παρασκευής τα πνεύματα οξύνθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό καθώς ομάδα 150 περίπου ατόμων ζητούσαν επιτακτικά το άδειασμα του λιμένα από τους πρόσφυγες που παρέμεναν σε αυτό επί μία εβδομάδα.
Τελικά -σύμφωνα με τον Πολίτη Χίου- αποφασίστηκε η μεταφορά των προσφύγων στον χώρο του ΔΗΠΕΘΕ, ωστόσο 1.682 παραμένουν στο νησί σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, μοιρασμένοι ανάμεσα σε ΒΙ.ΑΛ., Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ με τους περισσότερους από αυτούς να παραμένουν στο κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ.
Το βλέμμα της κυβέρνησης βρίσκεται από Δευτέρα και στο μέτωπο των επαναπροωθήσεων καθώς τότε αναμένεται να εκτελεστεί αυτή που ακυρώθηκε για χθες το πρωί από τη Χίο προς την Τουρκία. Επί τους παρόντος, ωστόσο, στο νησί της Χίου μόλις 16 άτομα έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία ενώ οι αιτήσεις ασύλου ανέρχονται στις 1.297.
Τα στοιχεία αυτά "πονοκεφαλιάζουν" την κυβέρνηση καθώς δείχνουν ότι η επιχείρηση επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία διεξάγεται μετ' εμποδίων, ενώ δυσχεραίνεται περαιτέρω από τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, σύμφωνα με τα οποία μόλις την τελευταία εβδόμαδα -από όταν ξεκίνησε η επαναπροώθηση- ήρθαν στην Ελλάδα 1.772 άτομα, τη στιγμή που επέστρεψαν συνολικά μόλις 326.
Από τις 20 Μαρτίου μάλιστα όταν και υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έχουν έρθει στη χώρα 6.926 άτομα.
Η αύξηση δε των υποβληθέντων αιτήσεων ασύλου καθιστά πολύ δύσκολη για τις αρχές τη διασαφήνιση και τον εντοπισμό εκείνων των μεταναστών που μπορούν να επιστραφούν στην γείτονα χώρα, γράφει η Καθημερινή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της Χίου είχαν εντοπίσει το πρωί της Πέμπτης 25 άτομα δίχως προσφυγικό προφίλ από χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, το Μαρόκο και η Τυνησία και οι οποίοι επρόκειτο να επιστραφούν, ωστόσο μια ώρα αργότερα οι 23 εξ αυτών αποφάσισαν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενώ στη χώρα εξακολουθούν να βρίσκονται -σύμφωνα με την τελευταία απογραφή- 52.666 πρόσφυγες, ο καταυλισμός στην Ειδομένη δεν βαίνει προς αποσυμφόρηση δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων -παρά τις εκ του αντιθέτου εκκλήσεις και παροτρύνεις- εκτιμά ότι τα σύνορα μπορεί να ανοίξουν κάποια στιγμή, κατά την οποία οι ίδιοι επιθυμούν να βρίσκονται στην "πρώτη γραμμή" της μεταπίδησης.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιδεικνύουν οι περισσότεροι χαρακτηριστική απροθυμία μετάβασης στα κέντρα φιλοξενίας, ή ακόμα και εάν πεισθούν να μπουν στα λεωφορεία προς αυτά τα κέντρα, τελικώς δεν αποβιβάζονται και παραμένουν σε αυτά, οδηγώντας σε απόγνωση τους ίδιους τους οδηγούς των οχημάτων.
Η ένταση και η δυσκολία διαχείρισης της κατάστασης στα ελληνοσκοπιανά σύνορα είναι τέτοια που όπως είπε το πρωί του Σαββάτου στο MEGA ο αντιδήμαρχος Παιονίας, Κ. Νεμετζής, οι κάτοικοι λένε ότι στο τέλος "θα πάρουν τα όπλα".
Έκανε λόγο παράλληλα για άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου από διάφορες χώρες που "κανείς δεν ξέρει από πού είναι" και οι οποίοι "κάνουν κουμάντο" στην Ειδομένη, διαχωρίζοντας οργανώσεις όπως το Χαμόγελο του Παιδιού και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Σημείωσε ότι η τοπική κοινωνία ήταν μέχρι τώρα αλληλέγγυα προς τους πρόσφυγες αλλά η κατάσταση έχει "τραγικοποιηθεί".
Η όξυνση των συνεπειών που προκαλεί η συνεχιζόμενη παραμονή χιλιάδων προσφύγων υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο κεντρικό λιμάνι της χώρας και στην Ειδομένη, φαίνεται ότι ενισχύει φασιστικά αντανακλαστικά με τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο του Πειραιά να αποτελούν προάγγελο αρνητικών εξελίξεων, εφόσον το πρόβλημα δεν διευθετηθεί σύντομα.