ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για επίθεση με βιτριόλι - Ιωάννα για την κατηγορούμενη: «Απέδειξε ξανά πόσο δειλή είναι»

Δίκη για επίθεση με βιτριόλι - Ιωάννα για την κατηγορούμενη: «Απέδειξε ξανά πόσο δειλή είναι»
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε δήλωση προχώρησε η 37χρονη Ιωάννα εξερχόμενη από το δικαστήριο, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της πολύκροτης δίκης για την επίθεση με το βιτριόλι

«Για μια ακόμη φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι», είπε η Ιωάννα αποχωρώντας από το δικαστήριο.

Λίγο νωρίτερα, το δικαστήριο διέκοψε για τις 30 Σεπτεμβρίου την εκδίκαση της υπόθεσης για την επίθεση σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου τον Μάιο του 2020 στην Καλλιθέα, με κατηγορούμενη την 36χρονη Έφη, συντοπίτισσα του θύματος.

Το δικαστήριο διέκοψε κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Μαστραντωνάκης, προκειμένου να υπάρξει αναδιάταξη της σειράς των μαρτύρων και να εξεταστεί πρώτο το θύμα που στον κατάλογο ήταν πέμπτο στη σειρά.

«Η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει για να αποδειχθεί η αλήθεια και αυτή μόνο πρέπει να λάμψει. Να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτή την υπόθεση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα. Κατόπιν αυτού η κατάθεση της Ιωάννας θα ξεκινήσει απρόσκοπτα κατά την επόμενη συνεδρίαση.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, αναγνώστηκαν τα ονόματα και των 34 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή πρότεινε ακόμη 5 μάρτυρες, κυρίως επιστήμονες.

Τέλος, η υπεράσπιση ανέφερε ότι σκοπεύει σε μεταγενέστερο στάδιο να προσκομίσει κι αυτή τον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης.

Συνήγορος υπεράσπισης: Στην πορεία η Έφη θα δώσει τις εξηγήσεις που πρέπει

«Η εντολέας μου σήμερα επέλεξε να μην παραβρεθεί στο δικαστήριο», δήλωσε αμέσως μετά τη διακοπή ο δικηγόρος της 36χρονης Έφης Σάκης Κεχαγιόγλου και συμπλήρωσε: «Στην πορεία θα εμφανιστεί και θα δώσει τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει. Εξέφρασα την άποψη ότι είναι λανθασμένη η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και θα πρέπει να τη μετατρέψει το δικαστήριο σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως ορίζει η νομολογία. Ελπίζω να επικρατήσει η νομιμότητα και όχι η σκοπιμότητα.

Ζήτησα να μιλήσω στο τραγικό θύμα αυτής της υπόθεσης για να της εκφράσω τη προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση. Η συμπάθεια αυτή δεν σημαίνει ότι θα περιορίσω την άσκηση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων. Η εντολέας μου έχει ομολογήσει την πράξη. Υπάρχει διαφωνία ως προς το νομικό χαρακτηρισμό. Όλοι ξέρουμε την έκβαση της δίκης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε ότι «η Ιωάννα του είπε ότι δέχεται αυτά που της είπα μέσα στο δικαστήριο. Την άκουσα ψύχραιμη και ότι διαχωρίζει το ανθρώπινο στοιχείο από το ρόλο μου ως υπερασπιστή. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για το ψυχικό της σθένος αλλά δεν θα περιορίσω τα υπερασπιστικά μου καθήκοντα».

Τέλος, σε ερώτηση για τον αν η εντολέας του θα ζητήσει συγνώμη από την Ιωάννα είπε ότι θα το πει η ίδια στην απολογία της.

Συγκλόνισε η παρουσία της Ιωάννας στο δικαστήριο

Όπως η ίδια είχε προαναγγείλει, η 37χρονη Ιωάννα έφτασε στο δικαστήριο γύρω στις 9 το πρωί, φορώντας ειδική μάσκα στο πρόσωπο, καπέλο, γάντια και συνοδευόμενη από τα αγαπημένα της πρόσωπα και τους δικηγόρους της.

Έξω από το δικαστήριο συγκεντρωμένο πλήθος την υποδέχτηκε με χειροκροτήματα και ευθυμίες, φωνάζοντας «μπράβο» και «ηρωίδα», για την τόλμη της να έρθει αντιμέτωπη με τη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή.

Κάτι που ωστόσο δεν έγινε, σήμερα τουλάχιστον.

Δικηγόροι Ιωάννας: Αναμενόμενη η στάση της κατηγορούμενης

«Το είχα προβλέψει ότι δεν θα έρθει στο δικαστήριο, ότι δεν θα αντικρίσει την Ιωάννα» τόνισε ο δικηγόρος της Απ. Λύτρας μετά τη διακοπή της δίκης προσθέτοντας «απέδειξε για μία ακόμα φορά ποια είναι, δεν ήρθε καν για να είναι με σκυμμένο το κεφάλι».

Αναφορικά με το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας ο κ. Λύτρας είπε πως έχουν αποφανθεί ήδη και ο εισαγγελέας που άσκησε την ποινική δίωξη και οι δικαστές με το βούλευμά τους για το ζήτημα.

Ο έτερος δικηγόρος της Ιωάννας, Ν. Αλεξανδρής χαρακτήρισε αναμενόμενη τη στάση της κατηγορούμενης ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί σε άλλη συνεδρίαση του ΜΟΔ.

Δήλωσε κώλυμα η κατηγορούμενη

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης ο δικηγόρος της κατηγορουμένης ανέγνωσε γραπτή δήλωση με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή της κατηγορούμενης Έφης να παρευρεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο στη δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Στην εκφώνηση του ονόματός της, ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε στο δικαστήριο ότι είναι απούσα. Τότε, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, ανέγνωσε τη γραπτή δήλωση της κατηγορουμένης από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται, στην οποία αναφερόταν: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας».

Ομολογεί αλλά ζητά αλλαγή της κατηγορίας η κατηγορούμενη

«Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία σου νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης» ανέφερε ο κ. Κεχαγιόγλου, ο οποίος διευκρίνισε ότι η 36χρονη ομολογεί την πράξη της αλλά ζητά μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκουπούμενη σωματική βλάβη.

«Εκφράζουμε την προσωπική μας συμπάθεια στο θύμα αυτής της επιθέσεως. Η προσωπική και ανθρώπινη πλευρά της υπόθεσης δεν έχει σχέση με τα νομικά. Θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω στην κ. Παλιοσπύρου τη συμπάθειά μου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται για πολλά χρόνια. Το τι θα πει η κατηγορούμενη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, θα το πει στον οικείο δικονομικά χρόνο» επεσήμανε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου ενώπιον του δικαστηρίου.

Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δήλωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από την άδικη πράξη της κατηγορουμένης.

Το τετ-α-τετ της Ιωάννας με τον συνήγορο υπεράσπισης

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας ο κ. Κεχαγιόγλου πλησίασε την Ιωάννα για να της μιλήσει. Αφού της εξέφρασε τη συμπόνια του, της ζήτησε να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αφού θα κάνει απλώς τη δουλειά του.

«Θέλω να σταθώ απέναντι της, να με κοιτάξει στα μάτια όπως την στιγμή που μου έριξε το βιτριόλι και να μου εξηγήσει τι της έκανα», έχει διαμηνύσει νωρίτερα η 37χρονη κοπέλα.

Δεκάδες μάρτυρες

Η δίκη της γυναίκας που τον Μάιο του 2020 επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς η κατηγορουμένη έχει ήδη συμπληρώσει 15 μήνες προσωρινής κράτησης, με το όριο του 18μήνου να μην επιτρέπει καθυστερήσεις για την ετυμηγορία των δικαστών.

Στο δικαστήριο αναμένεται να εξεταστούν μετά την ίδια την παθούσα, 30 με 40 μάρτυρες μεταξύ των οποίων και οι γιατροί που επί σειρά μηνών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ιωάννα.

Η εικόνα της, με την ειδική μάσκα στο πρόσωπο, το καπέλο και τα γάντια, είναι καθηλωτική:

Τεράστιο ενδιαφέρον για την υπόθεση με το βιτριόλι

Η εκδίκαση της υπόθεσης που συντάραξε την κοινή γνώμη προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον καθώς το θύμα έχει υποστεί σοβαρότατες βλάβες και έχοντας ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, καλείται μετά από ήδη εννέα χειρουργεία να ζει υπό ειδικές συνθήκες και με σωρεία επεμβάσεων που έπονται. Η ίδια σε πρόσφατες δηλώσεις της αναφέρθηκε στα λειτουργικά αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει: «έχω ένα πολύ μεγάλο ανελαστικό μόσχευμα που δεν μου επιτρέπει να κρατώ το κεφάλι όρθιο, ψηλά ή να στρίβω δεξιά. Και βέβαια στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και όσες αισθητικές επεμβάσεις χρειαστούν. Μπορώ να βγω από το σπίτι υπό προϋποθέσεις αλλά η μάσκα περιορίζει πολύ τις κινήσεις μου πρέπει να αποφεύγω συνεχώς τον ήλιο και φυσικά η εικόνα μου τραβά συνεχώς τα βλέμματα του κόσμου» είπε συμπληρώνοντας ωστόσο πως όσο και της είναι δύσκολο, θα βρεθεί στο δικαστήριο.

Ενδιαφέρον όμως για την υπόθεση έχουν και νομικοί καθώς οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν αν η κρίση των συναδέλφων τους, Ανακρίτριας, Εισαγγελέα και μελών του Συμβουλίου που παρέπεμψαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση την 37χρονη, είναι ορθή ή αν θα υιοθετήσουν την θέση της δράστιδας ότι ανεξαρτήτως των βλαβών του θύματος, η πράξη της δεν στόχευε στην εξόντωση της Ιωάννας και επομένως πρέπει να αποδοθεί ευμενέστερος ποινικός χαρακτηρισμός για την επίθεση.

Η κατηγορουμένη συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 και απολογούμενη σιώπησε, αρνούμενη να δώσει στην Ανάκριση οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται από σωρεία συντριπτικών στοιχείων. Η σιωπή της 37χρονης τηρήθηκε επί 11 μήνες.

Η ίδια θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην Ανακρίτρια τον Απρίλιο του 2021, οπότε και σε συμπληρωματική απολογία της ομολόγησε πως επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει. Ζητώντας συγγνώμη η 37χρονη απέδωσε την αποτρόπαια πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλοκή σε σοβαρό προσωπικό της πρόβλημα, το οποίο δεν προσδιόρισε στην Ανακρίτρια.

Η ομολογία της 37χρονης φαίνεται να μην άλλαξε την άποψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον περασμένο Μάιο παρέπεμψε την δράστιδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υιοθετώντας απόλυτα την εισήγηση του Εισαγγελέα που έδωσε τη νομική του απάντηση στην θέση της κατηγορουμένης ότι πρέπει να δικαστεί για σωματική βλάβη: «Ήθελε να την σκοτώσει» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος πολλά δεδομένα με κυρίαρχο την ποσότητα του υγρού που έριξε η κατηγορουμένη στην Ιωάννα.

Διαβάστε το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης εδώ:

Επίθεση με βιτριόλι - Το χρονικό της φρίκης στην Καλλιθέα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ