ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη συνάντηση Πλεύρη με ΣΦΕΕ: Ψηφιοποίηση της υγείας, επενδύσεις και εξορθολογισμός της δαπάνης

Πρώτη συνάντηση Πλεύρη με ΣΦΕΕ: Ψηφιοποίηση της υγείας, επενδύσεις και εξορθολογισμός της δαπάνης
O υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με πλούσια ατζέντα και σταθερό αίτημα την ουσιαστική συνεργασία όλων των φορέων, για το καλό του ασθενούς και της δημόσιας υγείας, με πρόταγμα τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με το νέο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Εκτός από την φαρμακευτική δαπάνη, οι δύο πλευρές, συζήτησαν ενδελεχώς, το θέμα της τόνωσης των επενδύσεων στον κλάδο, της ψηφιοποίησης της υγείας, της καινοτομίας και της αύξησης διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην αγορά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της χώρας, μέσω του προγράμματος ανασυγκρότησης, για τον περιορισμό των συνεχώς διογκούμενων υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με το μηχανισμό του clawback. Χαρακτήρισε μάλιστα την μέχρι τώρα εικόνα για το 2021 εξαιρετικά δύσκολη και ανέφερε πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να συγκρατηθεί η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ξεχωριστή μνεία έγινε στην φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων συμπολιτών μας, για την οποία θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστούν πόροι από άλλες πηγές.

Επιπλέον, θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνει η πλήρης ψηφιοποίηση των συστημάτων και των διαδικασιών και θα ενταθούν οι πάσης φύσεως έλεγχοι. Για το σκοπό αυτό, καθίσταται απαραίτητη η άμεση ψηφιοποίηση και διασύνδεση όλων των συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην συνταγογράφηση φαρμάκων και στα αναλώσιμα που καταναλώνονται για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, αλλά και η δημιουργία πλήρους φακέλου με το ιατρικό ιστορικό του κάθε πολίτη.

Από την πλευρά του, οι επιχειρηματίες του φαρμάκου, ζητούν από το υπουργείο Υγείας να ακούσει τις προτάσεις του κλάδου και να τις λάβει σοβαρά υπόψη του, ώστε να υλοποιηθεί ένα ισορροπημένο μίγμα πολιτικής που θα εξασφαλίζει:

  • επαρκή χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στα 3 τμήματά της: δαπάνη ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομειακή δαπάνη, Φάρμακα 1Α ΕΟΠΥΥ,
  • εξορθολογισμό της ζήτησης και αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων πόρων,
  • πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και συστημάτων,
  • διασφάλιση της εισόδου καινοτόμων θεραπειών στη χώρα,
  • αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων φαρμάκων και στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας,
  • διατήρηση και βελτιστοποίηση των επενδυτικών κινήτρων, ώστε να προωθηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό του χώρου.

Για να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο κλάδος του φαρμάκου έχει θέσει στη διάθεση της Πολιτείας τις δυνάμεις του για μια νέα εξορθολογισμένη φαρμακευτική πολιτική ως ασπίδα προστασίας σε ένα ισχυρό σύστημα υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ