ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη στο CNN Greece: Πιθανοί οι περιορισμοί στη Θεσσαλονίκη αν αυξηθούν τα κρούσματα

Παγώνη στο CNN Greece: Πιθανοί οι περιορισμοί στη Θεσσαλονίκη αν αυξηθούν τα κρούσματα
ΙΝΤΙΜΕ

Την ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων στην βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα, εκφράζει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη η οποία δεν αποκλείει την πιθανότητα περιοριστικών μέτρων στην περίπτωση που σημειωθεί αύξηση του ιικού φορίου και των κρουσμάτων.

Παράλληλα, η κ. Παγώνη σε συνομιλία της με το CNN Greece, θεωρεί πιθανή τη αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας πραγματοποίησης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, λόγω της μετάβασης στην συμπρωτεύουσα πολλών επισκεπτών.

Ποια μέτρα είναι πιθανόν να ληφθούν

Όσον αφορά, την περίπτωση να ληφθούν περιοριστικά μέτρα, υπογραμμίζει ότι θα είναι μέτρα τοπικού χαρακτήρα και όχι καθολικού lockdown. Όπως λέει, είναι πιθανός ο περιορισμός κίνησης τις βραδινές ώρες, αλλά είναι δύσκολο - θεωρεί - να επιβληθεί περιορισμός και για τους εμβολιασμένους.

«Ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα εάν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, και αυξηθεί το ιικό φορτίο, ίσως τοπικά κάποια μέτρα να μπορεί να ληφθούν, όπως περιορισμοί στο ωράριο κίνησης μετά τις βραδινές ώρες, όχι όμως lockdown» μας λέει.

«Το να κλείνουν μαγαζιά δεν είναι σωστό», σημειώνει η κ. Παγώνη, διαπιστώνοντας ότι στο υποθετικό μέτρο του περιορισμού της κίνησης, ανακύπτει ένα πρόβλημα που θα πρέπει να συζητηθεί:

«Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιοι θα είναι εμβολιασμένοι, ποιοι θα κυκλοφορούν και ποιοι δεν θα κυκλοφορούν. Είναι δυνατό η αστυνομία να αναζητά ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος όχι; Αυτό δεν γίνεται» σημειώνει μιλώντας στο CNN Greece.

«Η βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη και κάποιες άλλες πόλεις, έχουν αρκετά υψηλό ιικό φορτίο και αρκετά κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή για τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι πολύ μεταδοτική και επιθετική. Άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να τρέξουμε τους εμβολιασμούς μαζί με τα μέτρα ατομικής προστασίας».

«Πολύ πιθανόν αυτές τις μέρες που διεξήχθη η Έκθεση στην Θεσσαλονίκη, η μεγάλη συγκέντρωση επισκεπτών να οδήγησε σε αυτή την αύξηση κρουσμάτων. Γι΄αυτό το λόγο και πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στη Βόρειο Ελλάδα προκειμένου να χτίσουμε το τείχος προστασίας, σε ποσοστό άνω του 80%, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Όταν έχουμε αυξημένο ιικό φορτίο είναι ένας λόγος παραπάνω να τρέξουμε τους εμβολιασμούς», επισημαίνει.

«Θα δούμε πολλά από το άνοιγμα των σχολείων»

Τονίζοντας για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, τηρεί στάση αναμονής για τα στοιχεία που θα προκύψουν από το άνοιγμα των σχολείων σε 15 ημέρες, αποκλείοντας ωστόσο, το κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

«Περιμένω τα στοιχεία σε 15 μέρες από τα σχολεία, να δω πως θα πάει η κατάσταση και από εκεί και πέρα θα δούμε πάλι τα επιδημιολογικά στοιχεία τις παραμέτρους, θα γίνει αξιολόγηση και θα δούμε πως θα πάμε. Θέλει ακόμα υπομονή για να δούμε πως θα πάνε τα σχολεία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ο πιο σημαντικός αυτή τη στιγμή. Πρέπει οι παιδίατροι να συνεργαστούν με τους γονείς και να πάνε τα παιδιά να εμβολιαστούν για την ασφάλειά τους, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και μεταδοτική και είναι κρίμα να βρίσκονται παιδάκια στα νοσοκομεία, διασωληνωμένα. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε, και θα το προλάβουμε μόνο με εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα παιδιά η Επιτροπή δεν έχει ακόμα αποφανθεί, θα δει τις μελέτες, θα δει τα στοιχεία και θα προχωρήσει».

«Βλέπω ερημιά στα εμβολιασικά κέντρα»

«Εγώ στα εμβολιαστικά κέντρα βλέπω ερημιά αυτή τη στιγμή. Έχει πέσει πολύ ο ρυθμός εμβολιασμών. Όμως δεν νομίζω ότι θα συνεχιστεί αυτή η εικόνα γιατί ο κόσμος συνειδητοποιεί τον κίνδυνο, έχει δει, έχει εξοικειωθεί και παίρνει τα μηνύματα. Είναι γνωστή εξάλλου, η νοοτροπία του Έλληνα που τρέχει να προλάβει να σταματήσει το κακό», θα πει μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών, διαπιστώνοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή, «είναι ελεγχόμενη» και ότι μπορούμε να την προλάβουμε, ενώ όπως σημειώνει δεν προβλέπει ένα κύμα σαν το περσινό.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την συνεχή ενημέρωση για τον εμβολιασμό», απαντά στο πως θα πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν και να εμβολιάσουν και τα παιδιά τους.

«Θέλω να παρακαλέσω τους γονείς να πάνε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», επαναλαμβάνει ολοκληρώνοντας τη συνομιλία μας ενώ, υπογραμμίζει πως η Δέλτα είναι μια δύσκολη μετάλλαξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ