ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Κόκκινος συναγερμός» για έκρηξη κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα-Στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης-Γκάγκα

Κορωνοϊός: «Κόκκινος συναγερμός» για έκρηξη κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα-Στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης-Γκάγκα
Pixabay

Επίσκεψη πειθούς προς κάθε κατεύθυνση στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιεί σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς η συμπρωτεύουσα αρχίζει να θυμίζει ημέρες Οκτωβρίου του 2020.

Τότε, που η πόλη βρέθηκε στο βαθύ κόκκινο επιδημιολογικά και ξεκίνησε ένα μακρύ, άχαρο αλλά αναγκαίο lockdown. Πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, αναφέρουν ότι η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, είναι πρωτίστως συμβολική, με στόχο η ηγεσία να στείλει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για εμβολιασμό των ανεμβολίαστων πολιτών, για μέγιστη ετοιμότητα αλλά και για ανάγκη πρόληψης και τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Μάλιστα στο χορό της… πειθούς, αναμένεται να μπουν και οι εκπρόσωποι της Tοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, θα κληθούν να βάλουν πλάτη και να συνεισφέρουν στο μέτωπο ενίσχυσης του εμβολιασμού.
Οι εκτιμήσεις από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, είναι ότι για την ώρα δεν φαίνεται να έρχεται lockdown.

Στόχος της ηγεσίας του υπ. Υγείας, αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι οποίοι σήμερα σε όλη τη χώρα, φθάνουν το 65,6% του ενήλικου πληθυσμού με 5,9εκατ. πολίτες πλήρως εμβολιασμένους στην Ελλάδα.Το ποσοστό αυτό, πρέπει να αυξηθεί άμεσα, προτού έρθει ο χειμώνας, τονίζουν διαρκώς οι επιδημιολόγοι.

Είναι γεγονός, ότι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, εξακολουθεί να έχει αρκετούς ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα 6 στους 10 πολίτες, έχουν γυρίσει την πλάτη στον εμβολιασμό.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα καταγράφονται 449 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού, ενώ μία εβδομάδα πριν, στις 14 Σεπτεμβρίου, η πόλη είχε ξανά τον μεγαλύτερο και μοναδικό τριψήφιο επταήμερο μέσο όρο, φθάνοντας τα 240,29 κρούσματα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, με πλέον ενδεικτικές τις εξής περιφέρειες: Ημαθίας (114), Δράμας (61 κρούσματα), Έβρου (50), Καβάλας (65), Καστοριάς (45), Κιλκίς (53), Κοζάνης (66), Ξάνθης (89), Πιερίας (79), Πέλλας (68)και Χαλκιδικής (54).
Το θετικό στοιχείο, είναι ότι μειώνονται οι διασωληνώσεις σε όλη τη χώρα, και το σύστημα γενικότερα αντέχει και δεν πιέζεται.

Όσον αφορά στους θανάτους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέοι, καθώς σχεδόν καθημερινά φθάνουν περίπου τους 40, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που καταλήγουν, έχουν βαριά συνοδά νοσήματα. Και φυσικά τόσο οι διασωληνωμένοι, όσο και οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.

Την κυρία Γκάγκα και τον κ. Πλεύρη, θα συνοδεύσει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Στη διάρκεια της συνάντησης, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων καθώς και με τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.-

ΔΗΜΟΦΙΛΗ