ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι συστήνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για οδοντιατρεία και αθλητισμό εφήβων

Κορωνοϊός: Τι συστήνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για οδοντιατρεία και αθλητισμό εφήβων
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στον τρόπο λειτουργίας των οδοντιατρείων αλλά και των αθλητικών χώρων με τη συμμετοχή παιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η σύσταση των ειδικών είναι οι έφηβοι 15-17 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού, να εξακολουθήσουν να υποβάλλονται σε self test για τον επόμενο ενάμισι μήνα, και μετά σε rapid test.

Όσον αφορά το θέμα των οδοντιάτρων, είναι ανοικτό προς ώρας, και αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα δίνει σαφείς οδηγίες για το αερόλυμα και τι θα ισχύει.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, προς το παρόν ισχύει η προϋπόθεση αρνητικού rapid test για την επίσκεψη σε οδοντίατρο τόσο για τους εμβολιασμένους, όσο και για τους ανεμβολίαστους. Οι οδοντίατροι ωστόσο εκτιμούν, από την πλευρά τους, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από το αερόλυμα και ότι οι ασθενείς είναι ασφαλείς.

Πώς προσέρχονται οι ασθενείς στα οδοντιατρεία

Σε διευκρινίσεις προχώρησε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας, αναφορικά με τα ερωτήματα που τέθηκαν από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους σχετικά με την προσέλευση ασθενών.

Κατ' εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση/πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση/πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση/πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Σχετικά με τους συνοδούς, αναφέρεται:

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στο οδοντιατρείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ