ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η «ακτινογραφία» της πρώτης σχολικής εβδομάδας - Πώς θα προστατευθούν τα μικρότερα παιδιά

Κορωνοϊός: Η «ακτινογραφία» της πρώτης σχολικής εβδομάδας - Πώς θα προστατευθούν τα μικρότερα παιδιά
AP Photo/Manu Fernandez

Εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για την «τροχιά» που θα διαγράψει η πανδημία του κορωνοϊού στο σχολικό περιβάλλον, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τελούν σε εγρήγορση, ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί αναλύοντας το «αποτύπωμα» της πρώτης εβδομάδας επιστροφής των μαθητών στις αίθουσες υπό τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Στόχος και στοίχημα αποτελεί η διατήρηση της διά ζώσης εκπαίδευσης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο προς όφελος αυτής καθαυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο και για την ψυχική υγεία των παιδιών, με το «κλειδί» -πέραν σαφώς του εμβολιασμού των εφήβων- να βρίσκεται στο συνδυασμό πιστής τήρησης μέτρων και υψηλού testing, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν πρόσφατες διεθνείς μελέτες.

Προχωρώντας στην «ακτινογραφία» της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας των σχολείων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους από την ηλικία των 5 έως των 20 ετών -βάσει του διαχωρισμού του ΕΟΔΥ- παρουσίασε αύξηση σε ποσοστό 16%, την οποία η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε «απολύτως αναμενόμενη» και οφειλόμενη στη διενέργεια των self test στα σχολεία.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός, όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σήμερα, Πέμπτη, ότι δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 17 ετών, που αντιπροσωπεύουν σήμερα 1,5% των ενεργών νοσηλειών.

Αναφερόμενη στα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας, η Βάνα Παπαευαγγέλλου αποσαφήνισε, επίσης, ότι δεν ευσταθεί πως ένα στα τρία ή τα τέσσερα παιδιά νοσεί από κορωνοϊό, λέγοντας ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας δεν έχει παρουσιάσει αξιόλογη αύξηση.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ένα στα τρία κρούσματα στην Ελλάδα αφορά σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, «κάτι τελείως διαφορετικό», όπως διευκρίνισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 3.559 νέα κρούσματα κορωνοϊού που αφορούσαν στις ηλικίες 4 έως 18 ετών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 24% του συνόλου των νέων μολύνσεων.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι τα δεδομένα από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους των μαθητών -που ανακοινώνει πλέον κάθε Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας- σύντομα θα ψηφιοποιηθούν σε μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Testing και μέτρα προστασίας αντί καραντίνας

Ως προς το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων, η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε μελέτες που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του διαρκούς διαγνωστικού ελέγχου και της πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας ως προς την ανάσχεση της διασποράς.

Βάσει των πρωτοκόλλων που είναι φέτος σε ισχύ, ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Τα τεστ έχουν, δε, εντατικοποιηθεί και σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε ένα τμήμα οι μαθητές που θεωρούνται στενές επαφές θα υποβάλλονται σε τεστ σε καθημερινή βάση, δηλαδή έως και 7 φορές την εβδομάδα -εκ των οποίων τα δύο είναι rapid και παρέχονται δωρεάν.

Αμερικανική μελέτη, υπό δημοσίευση, έχει καταδείξει ότι ακόμη και σε περιβάλλον με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα η ταυτόχρονη χρήση μάσκας και συστηματικού εργαστηριακού ελέγχου του μαθητικού πληθυσμού θα μειώσει τη διασπορά στα σχολεία κατά 85%.

Έτερη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που ήλθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα μέσα από τις σελίδες της επιστημονικής επιθεώρησης The Lancet κατέδειξε επίσης πως η μετάδοση της λοίμωξης μέσα στο σχολικό περιβάλλον ήταν σπάνια, μόλις στο 2% των μαθητών.

Το καθημερινό testing των στενών επαφών ήταν εξίσου αποτελεσματικό στο να περιορίσει την ενδοσχολική μετάδοση με την απομάκρυνση των παιδιών για δέκα ημέρες. Με το testing αντί της καραντίνας μειώθηκαν σημαντικά οι σχολικές επαφές των στενών επαφών, ανέφερε η ίδια λέγοντας πως πρόκειται για μελέτη που στηρίζει τις επιλογές της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ως προς το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων.

Η φιλοσοφία της παραμονής των παιδιών στο σχολείων μετά την επαφή με κρούσμα και αντικατάσταση της καραντίνας με τον συχνό έλεγχο κερδίζει έδαφος και στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε.

Για το κλείσιμο τμημάτων στη Θεσσαλονίκη

Αναφορικά με το δημοτικό σχολείο της Νεάπολης Θεσσαλονίκης, όπου μία εβδομάδα μετά την έναρξη του σχολικού έτους έκλεισαν δύο τμήματα λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως συνολικά άνω του 1,2 εκατ. μαθητών εξακολουθούν να πηγαίνουν στο σχολείο.

Εξήγησε πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με την πλέον πρόσφατη μαζική δειγματοληφία από τον ΕΟΔΥ να καταγράφει θετικότητα στο 5,4% -υπερδιπλάσια από το μέσο όρο της θετικότητας στην επικράτεια.

Ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού, περισσότεροι από 60.000 έφηβοι ηλικίας 12 έως 14 ετών και περισσότεροι από 100.000 έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών, έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση ή προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Συνολικά στη επικράτεια το 24% των εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών, δηλαδή περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά, έχει ήδη λάβει μία δόση εμβολίου.

Όπως και στους ενήλικες, έτσι και στους εφήβους παρατηρείται σημαντική διακύμανση στην εμβολιαστική κάλυψη στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, με τη νότια Ελλάδα να εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Σαφές ήταν το μήνυμα που έστειλε ως προς την ανάγκη εμβολιασμού η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη σε πρόσφατα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που κατέδειξαν ότι ο αριθμός νοσηλειών των παιδιών ήταν τετραπλάσιος στις πολιτείες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύονταν ήταν ανεμβολίαστα παιδιά ανεμβολίαστων γονέων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ