ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Κρήτη: Έκκληση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου στο CNN Greece για τη στέγαση σεισμόπληκτων

Σεισμός Κρήτη: Έκκληση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου στο CNN Greece για τη στέγαση σεισμόπληκτων
INTIME

Μια ακόμα νύχτα αγωνίας περνούν εκατοντάδες πολίτες στο Ηράκλειο Κρήτης που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται συντρίμμια από τον σεισμό  των 5,8 Ρίχτερ. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου Γιάννης Λεονταράκης εκπέμπει σήμα κινδύνου για τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι και θα αναγκαστούν και απόψε να φάνε από σισίτια και να μείνουν σε σκηνές, σε πρόχειρα καταλύματα ή στην καλύτερη περίπτωση σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

«Να μην ξεχειμωνιάσουν σε σκηνές», λέει ο κ. Λεονταράκης σε συνομιλία του με το CNN Greece, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να τρέξουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανακούφιση των πληγέντων.

Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια αγωνιώδης προσπάθεια, μας περιγράφει ο κ. Λεονταράκης, να βρεθούν χώροι που θα στεγάσουν τους ανθρώπους των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν από τον σεισμό. «Αναζητούνται ξενοδοχεία, διαμερίσματα ακόμη και ιδιωτικές κατασκηνώσεις που θα προσφέρουν μια προσωρινή διαμονή σε αυτούς τους ανθρώπους», λέει.

«Η γη σείεται, υπάρχουν τεράστιες καταστροφές. Την πρώτη ημέρα καταγραφής των ζημιών 340 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα και υπολογίζεται πως θα φθάσουν τουλάχιστον τα 1.000 σπίτια».

«Έχει στηθεί πρόχειρα μια δομή στον εκθεσιακό Αρκαλοχωρίου όπου φιλοξενήθηκαν γύρω στα 300 άτομα με σίτιση από την περιφέρεια, εθελοντές, την Αρχιεπισκοπή και άλλους φορείς. Δεκάδες είναι άλλοι που μένουν σε σκηνές στις πλατείες. Αυτό που σαν περιφέρεια έχουμε ως στόχευση πέρα από την ανακούφιση των ανθρώπων, είναι να βρεθούν δομές, σπίτια διότι μπαίνουμε στο χειμώνα σιγά σιγά και δεν μπορούν να μείνουν στις σκηνές. Αναζητούμε 150 σπίτια στο Ηράκλειο μέσω της Ύπατης Αρμοστείας που αυτή τη στιγμή είναι κλειστά, από το πρόγραμμα "Εστία"».

«Θα πρέπει και η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της προς αυτή την κατεύθυνση για να εξευρεθούν χώροι, και να τρέξουν οι διαδικασίες αποζημίωσης, χωρίς γραφειοκρατία και αγκυλώσεις», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι πλημμυροπαθείς Ηρακλείου, από τις περυσινές πλημμύρες δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημιώσεις, «παρόλο που η περιφέρεια έτρεξε τη διαδικασία».

«Ότι είναι να γίνει να γίνει άμεσα, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», καταλήγει.

Ενισχύονται τα συνεργεία καταγραφής ζημιών

Την ίδια ώρα, ενισχύονται τα συνεργεία καταγραφής ζημιών, κάτι που θα συμβάλει στη γρήγορη εκταμίευση των ενισχύσεων.

Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε στη μεταφορά των πρώτων 30 οικίσκων για να λειτουργήσουν οι τάξεις των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό, ενώ ανακοίνωσε ότι από αύριο στέλνονται επιπλέον 20 με 30 μηχανικοί του υπουργείου για να ενισχύσουν τα συνεργεία των 60 μηχανικών που κάνουν ήδη από το πρωί αυτοψίες στην περιοχή που έχει πληγεί από τον σεισμό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης «σήμερα, πρώτη ημέρα, έχουν γίνει ήδη 415 αυτοψίες σε διάφορα κτήρια και φαίνεται ότι 359 κτήρια είναι μη κατοικήσιμα και μόνο 56 κατοικήσιμα. Αναφορικά με τα σχολεία, 18 σχολικές μονάδες έχουν ελεγχθεί, από τις οποίες 9 μη κατοικήσιμες και 9 κατοικήσιμες. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα έχουμε εκτίμηση για την κατάσταση των κτηρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Αναλυτικότερα οι σημερινές αυτοψίες αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση. Επιπλέον 15 αυτοψίες σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι. Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων οι 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση. Επίσης ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση. Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Τα 12 μέτρα στήριξης για τους πληγέντες

Δέσμη 12 μέτρων στήριξης στους σεισμόπληκτους της Κρήτης ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τα πρώτα χρήματα των αποζημιώσεων στους πληγέντες να καταβάλλονται άμεσα με μία και μόνη δήλωση που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγεισών περιοχών στον δήμο Μινώα Πεδιάδας έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, έχει δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης.

1. Παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτηρίων.

Με Κοινή Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτηρίων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

2. Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr.

Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά, για κατοικίες:

  • που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 14.000 ευρώ,
  • που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 8.000 ευρώ,
  • που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες αλλά είναι κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 3.000 ευρώ. Αντιστοίχως και λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα.

3. Παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr.

Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά παρέχεται αποζημίωση για την κοινωνική προστασία με αποζημίωση της οικοσκευής και στήριξη για την κάλυψη των πρώτων αναγκών:

  • 6.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
  • 4.000 ευρώ στις κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες, και
  • 2.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

4. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Τα ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023, δηλαδή απαλλάσσονται για μία τριετία.

5. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

6. Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr.

Ενεργοποιείται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, που ανέρχεται σε

  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και
  • 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

7. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από το σεισμό, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες.

8. Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δοθεί η δυνατότητα να ανασταλούν για έξι (6) μήνες οι ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

9. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους.
Το χρονικό διάστημα της αναστολής είναι έξι (6) μήνες. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.

10. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από το σεισμό.

11. Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις άμεσες ανάγκες και για τις αποκαταστάσεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών των δήμων που επλήγησαν, διαθέτει 1 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται και άλλες φάσεις χρηματοδότησης καθώς συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και η ωρίμανση του σχεδιασμού από την πλευρά των δήμων.

12. Συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών την επόμενη περίοδο θα συνεργαστεί με τους πυρόπληκτους δήμους για την προώθηση των διαδικασιών κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προωθηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και οι προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις, ενώ θα ενημερωθούν και οι δικαιούχοι για τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες του κάθε μέτρου στήριξης.

Εκτεταμένες ζημιές στο Αρκαλοχώρι

Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι κάτοικοι στο χωριό Αρχοντικό του δήμου Μινώα Πεδιάδας, καθώς ζημιές προκλήθηκαν σε παλαιά πετρόκτιστα κτίρια, αλλά και στην εκκλησία του χωριού.

Δείτε το μέγεθος της καταστροφής στο Αρχοντικό:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ