ΕΛΛΑΔΑ

Η Θεσσαλονίκη μία ανάσα πριν το μίνι lockdown – Ακολουθεί και η Λάρισα - Τι θα ανακοινωθεί σήμερα

Η Θεσσαλονίκη μία ανάσα πριν το μίνι lockdown – Ακολουθεί και η Λάρισα - Τι θα ανακοινωθεί σήμερα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Giannis Papanikos

Μνήμες Οκτωβρίου 2020 ξυπνάει για ακόμη μία φορά η συμπρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται μία ανάσα πριν το απαγορευτικό.

Ασφαλείς πληροφορίες από ομάδα επιδημιολόγων και εμπειρογνωμόνων οι οποίοι συνεδρίασαν την Τρίτη, αναφέρουν ότι η Θεσσαλονίκη καταγράφει πλέον πολύ ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα- με 435 κατεγεγραμμένα κρούσματα- με το lockdown να αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα πιθανότατα, μετά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής.

Το γεγονός ότι οι νοσηλείες στις ΜΕΘ έχουν αρχίζει να πιέζουν το υγειονομικό σύστημα, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες συνεχίζουν να γυρίζουν την πλάτη στον εμβολιασμό, έχουν ως αποτέλεσμα, η πόλη να βρίσκεται σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού, δηλαδή στο κόκκινο. Τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων όμως, διαπίστωσαν σήμερα ότι και η Λάρισα (με 183 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν την Τρίτη) βρίσκεται στην ίδια… «κόκκινη μοίρα», και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και αυτή, την πορεία της συμπρωτεύουσας.

Μέλη της Επιτροπής, σχολιάζουν στο CNN Greece, ότι δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο πόλεις βρίσκονται σήμερα στο κόκκινο, καθώς είναι πόλεις που κατοικούνται από πολλούς φοιτητές, και άρα υπάρχει έντονος συγχρωτισμός, διενέργεια πολλών κορωνοπάρτυ και φυσικά καθόλου προσοχή και τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

Αυτό που βαραίνει ιδιαίτερα στην ζυγαριά σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, είναι ότι στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται σχεδόν τα μισά κρούσματα με κορωνοϊό, στο σύνολο της χώρας.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Πέμπτη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον υπουργό Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, είχαν επισκεφθεί την συμπρωτεύουσα, με στόχο να διαπιστώσουν από κοντά την επιδημιολογική κατάσταση. Μάλιστα, είχαν δηλώσει ότι η επίσκεψη ήταν περισσότερο προληπτική και απέκλειαν το ενδεχόμενο ενός απαγορευτικού, βλέπουμε ωστόσο ότι μία εβδομάδα μετά, η Θεσσαλονίκη, βρίσκεται ante portas για το lockdown «σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού». Και όταν μιλάμε για απαγορευτικό, στην φάση αυτή, εννοούμε σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, απαγόρευση της κυκλοφορίας από 1 έως 6 το πρωί και απαγόρευση της μουσικής στα αντίστοιχα κέντρα διασκέδασης. Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι όλα αυτά, συμβαίνουν την ώρα που ο καιρός είναι αίθριος και ο κόσμος δεν βρίσκεται κλεισμένος σε εσωτερικούς χώρους.

Ας ελπίσουμε το απαγορευτικό που θα ανακοινωθεί σήμερα να έχει σύντομη διάρκεια και μην αποτελέσει την απαρχή ενός νέου κύκλου lockdown, όπως αυτά που ζήσαμε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη. Βεβαίως εφέτος έχουμε το όπλο του εμβολιασμού, αλλά παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι ο ιός με τις μεταλλάξεις του αποτελούν έναν ύπουλο και ανθεκτικό εχθρό!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ